Gübrede 60 ülkeye ihracat

GÜİD Başkanı Güneş, "Türkiye’de spesifik, özel gübreler konusunda çok ciddi yatırımlar yapılmaya başlandı. Özellikle Orta Doğu, Balkanlar gibi pazarlarda Türk firmaları yapmış oldukları yatırımlarla birçok yabancı firmanın önüne geçti." dedi.

Haberler 30.08.2019 - 11:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gübre Üreticileri thalatçlar ve hracatçlar Dernei (GÜD) Yönetim Kurulu Bakan Metin Güne, gübre konusunda Türk üreticilerin yatrmlarna dikkati çekerek, Özellikle Orta Dou, Balkanlar ve Kuzey Afrika gibi pazarlarda Türk firmalar yapm olduklar yatrmlarla birçok yabanc firmann önüne geçti. Bugün 60a yakn ülkeye gübre ihraç ediyoruz. dedi.

Güne, yapt açklamada, Türk gübre irketlerinin teknolojiyle birlikte özel gübreler sektöründe ciddi yatrmlar yaptklarn söyledi.

Sektörün hammadde kaynaklarnn yurt dndan temin edilmesi sebebiyle 2018 ylnda dövizdeki art sonrasnda gübre kullanmnn azaldn ve sektörün bu durumdan olumsuz etkilendiini ifade eden Güne, Dövizin gerilemesi, finansman basksnn azalmas gübre fiyatlarnn geriye gelmesini salayacaktr. Bu da gübre kullanmn arttracaktr. ifadesini kulland.

Özel gübre pazar çok hzl bir ekilde büyüyor

Güne, özel gübre pazarnn dünyada çok hzl bir ekilde büyüdüünü belirterek, Bugün Yunanistan bizden tarm olarak geri bir ülke olmasna ramen, bu ülkede özel gübre pazar, klasik gübre pazarnn yüzde 25ini ald. Bizde ise özel gübre kullanm henüz yüzde 5 seviyelerinde. Dolaysyla bizim sektörümüzde faaliyet gösteren birçok firma da bu konuda yatrm yapyor. dedi.

Gübre sektörünün hammadde kaynaklar itibaryla da baml olduunu hatrlatan Güne, azotlu gübre örneini vererek, Söz konusu gübreyi üretebilmemiz için en önemli kaynaklardan birisi doal gaz. Bu nedenle azotlu gübreler ülkemize genellikle doal gazn fazla olduu ülkelerden geliyor. Kaynaklar darda da olsa biz en azndan ürünlerin ülkemizde ilenip burada yaplmasn içilik olarak, ambalaj olarak birçok açdan memlekete katma deer salamasn istiyoruz. diye konutu.

TÜK verilerine göre 2015 ylnda Türkiyenin gübre ihracat 134,4 milyon dolar iken bu rakam 2018de 251,4 milyon dolara yükseldi.

Ana Sayfaya Git