Gübreye DNA kodu geliyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Gübre Takip Sistemi'nin gübrelerin kullanımıyla ilgili birçok kolaylık sağlayacağını belirterek, "Sistem, nitratlı gübrelerin el yapımı patlayıcı yapımında kullanılması durumunda hem kullanılan gübrenin tespitinde hem de suçluya erişimde kolaylık sağlayacak." dedi.

Haberler 31.12.2017 - 09:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fakbaba, 2015te terör olaylarndan sonra alnan karar gerei çalmalarna balanlan Gübre Takip Sisteminin 1 Ocakta hayat geçirileceini söyledi. Bu sistemle piyasaya arz edilen gübrelerin üreticiden veya ithalatçdan son kullancya kadar fiziki olarak takip edilebileceini dile getiren Fakbaba, birçok üründe tanmlama ve iaretlemede kullanlan DNA barkodunun, gübrede de kullanlm olacan ifade etti.

NTRATLI GÜBRE TAKB SÜRECEK

Bakan Fakbaba, gübre sektörünün bu uygulamayla beraber gelecee daha emin admlarla ve güvenle ilerleyeceine inandn vurgulayarak, unlar kaydetti:

Her eyden önce bu sistem, gübrelerin kullanmyla ilgili birçok fayda ve kolaylk getirecek. Gübrelerin üreticiden ya da ithalatçdan son kullancya kadar bütün süreci takip edilebilecek. Böylelikle her türlü kayp ve kaçak tespit edilecek ve kayt d satlarn tespiti de mümkün olabilecek. Bu sistemle sahte, taklit ve tai gübrelerin tespiti yaplabileceinden üretici firmalar ile çiftçilerin korunmas da salanm olacak. Sistem, nitratl gübrelerin el yapc patlayc yapmnda kullanlmas durumunda hem kullanlan gübrenin tespitinde hem de suçluya eriimde kolaylk salayacak. Artk yeni dönemde DNA barkod ve karekod olmayan ürünler güvensiz ürün olarak kabul edilecek. Bakanlktan lisansl olmayan firmalarn ve bu firmalara ait tescilli olmayan gübrelerin piyasada dolamna izin verilmeyecek.

KAREKOD VE DNA KODUYLA

Yl bandan itibaren nitratl gübrelerin karekod ve DNA barkodlu olarak piyasaya arz edileceini vurgulayan Fakbaba, sistemin dier gübrelere uygulanmas için de kademeli geçi yaplacan söyledi. Fakbaba, nitratl gübrelerdeki yasaklama kalkacandan, alternatif gübrelerin fiyat artlarnn duracan belirtti.

Fakbaba, sistemin devreye girmesiyle çiftçilerin bürokratik ilemlere gerek kalmadan, sadece kimlik numarasyla bayilerden gübrelerini alabileceklerini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git