'Gümrük Birliği'ni modernize edilmeli

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı, Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Başkan Vekili Rifat Hisarcıklıoğlu, "Gümrük Birliği'ni modernize edecek müzakereler artık başlatılmalı. Bu konunun siyasi gerekçelerle ertelenmesi doğru değil. Zira bu modernizasyon, Türkiye ve AB için de faydalıdır." dedi.

Haberler 09.04.2019 - 12:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Odalar ve Borsalar Birlii (TOBB) Bakan, Avrupa Ticaret ve Sanayi Odalar Birlii (EUROCHAMBRES) Bakan Vekili Rifat Hisarcklolu, Brükselde gerçekletirilen ve e bakanln yapt Türkiye-AB 38inci Karma stiare Komitesi toplantsnn açlnda konutu.

Toplantnn, Türkiye-AB ilikilerinin gelimesine katk salamasn umduunu ifade eden Hisarcklolu, Türkiye-AB ilikileri her zamankinden daha önemli bir hale geldi. Türkiye ve tüm AB ülkeleri; mülteci ve yasa d göç akm, terörizm, siber saldrlar, uluslararas ticarette yükselen korumaclk eilimi, iklim deiiklii ve enerji güvenlii gibi ortak sorunlarla kar karya... Hiçbir ülke, bu sorunlarla tek bana mücadele edemez. Bu, Türkiye için de geçerli, AB için de geçerli. Dolaysyla Türkiye ve AB; hiç olmad kadar birlikte çalmaya, küresel sorunlarla birlikte mücadele etmeye mecburdur. eklinde konutu.

Hisarcklolu, önceki neslin AB gibi dünyann en önemli bar projesini geride braktn anmsatarak, sonraki nesillere daha zengin, daha güvenli ve daha huzurlu bir kta braklmas gerektiini söyledi.

ktisadi açdan Türkiye ve Avrupa, birbirine eklemlenmitir

Rifat Hisarcklolu, katlm sürecinin esasen Türkiye-AB ilikilerinin temeli olduuna iaret ederek, u an Türkiye-AB ilikilerinin en öncelikli konusu, katlm müzakerelerinde ilerleme salanmasdr. ifadesini kulland.

Türkiye ve ABnin ekonomi, sosyal politika, enerji, terörle mücadele, Suriyeliler ve d politika gibi yakn i birlii ve diyalog içinde olmas gereken alanlar bulunduunu ifade eden Hisarcklolu, Gümrük Birlii ve vize serbestisi konularnn da gündemde öncelikli olduunu vurgulad.

Hisarcklolu, Gümrük Birlii güncellemesine ilikin, Avrupa ve Türk i dünyalar olarak mutabk olunmasna ramen Gümrük Birlii modernizasyon müzakerelerinin hala balatlmam olmasn anlayamyoruz. Oysa iktisadi açdan Türkiye ve Avrupa, birbirine eklemlenmitir. ifadelerini kulland.

Gümrük Birliini modernize edecek müzakerelerin artk balatlmas gerektiini belirten Hisarcklolu, Bu konunun siyasi gerekçelerle ertelenmesi doru deil. Zira, bu modernizasyon, Türkiye ve AB için de faydaldr. dedi.

Türkiyenin Avrupann 6nc büyük ekonomisi ve Avrupann 4üncü büyük ihracat pazar konumunda olduunu vurgulayan Hisarcklolu, ABnin Türkiyenin en büyük ihracat pazar olduunu, Türkiyedeki yabanc yatrmclar sralamasnda Avrupal yatrmclarn ilk srada yer aldn söyledi.

Türkiyenin bu reformlar gerçekletirme kararllnda olduunu çok iyi biliyoruz

TOBB Bakan ve EUROCHAMBRES Bakan Vekili Hisarcklolu, Türkiyenin iktisadi ve siyasi dönüüm çabalarnda AB ile ilikilerin yol gösterici olduunu belirterek, unlar kaydetti:

AB üyelik süreci kapsaml reformlar gerektirmektedir. Hukukun üstünlüü, temel hak ve özgürlüklerin korunmas ve piyasa ekonomisi konusunda köklü reformlara imza attk. Eksikliklerimiz var m? Var. Yaplacak çok iimiz, atlacak daha çok admmz var. Bunlarn da farkndayz. Bu reformlar zaten yapmak zorundayz. Bunu kendi insanmz için, kendi ekonomimiz için yapmak zorundayz. Türkiyenin bu reformlar gerçekletirme kararllnda olduunu çok iyi biliyoruz.

Hisarcklolu, vize konusunun da öncelikleri arasnda yer aldn vurgulayarak, vize serbestisinin aslnda her iki tarafn da yararna olduunu, bir an önce vize serbestisi diyalounun tamamlanmas gerektiini söyledi.

Ana Sayfaya Git