Gündem Asgari Ücret!

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2018'de geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere ikinci toplantısını bugün yapacak Türk-İş'in ev sahipliğindeki toplantıda Kalkınma Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve TÜİK uzmanları ülke ekonomisiyle ilgili verileri paylaşacak

Haberler 15.12.2017 - 08:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çi, iveren ve hükümet temsilcilerinden oluan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2018de geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere ikinci toplantsn bugün yapacak. Toplantda Kalknma Bakanl, Hazine Müstearl ve TÜK uzmanlar ülke ekonomisiyle ilgili verileri paylaacak.

Dorudan 7 milyona yakn çalan ilgilendiren asgari ücret görümelerinin ikinci toplants bugün Türk-in ev sahipliinde yaplacak.

çalma Genel Müdürü Nurcan Önder bakanlnda toplanacak komisyonda, içi tarafn Türkiye çi Sendikalar Konfederasyonu (TÜRK-), iveren tarafn ise Türkiye veren Sendikalar Konfederasyonu (TSK) temsil edecek.

Toplantda, Kalknma Bakanl, Hazine Müstearl ve Türkiye statistik Kurumu (TÜK) uzmanlar ülke ekonomisiyle ilgili verileri komisyon ile paylaacak.

- lk toplant 1 Aralkta yapld

çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanlnn ev sahipliinde ilk toplantsn 1 Aralkta gerçekletiren komisyona çalma ve Sosyal Güvenlik Bakan Jülide Sarerolu bakanlk yapmt.

Bakan Sarerolu, buradaki konumasnda Bu ylki toplantmzda bu üçlü istiare ve karar mekanizmasn en etkin ekilde iletip, yine ülkemiz için ortak bir zeminde, ortak sonuçla mutabk olacamz umuyorum. ifadesini kullanmt.

çileri temsil eden TÜRK- Genel Eitim Sekreteri Nazmi Irgat ise Asgari Ücret Tespit Komisyonunun toplumun beklentilerine duyarl olmas ve yeni asgari ücretin insan onuruna yakr düzeyde belirlenmesi gerektiini dile getirmiti.

Türkiye veren Sendikalar Konfederasyonu (TSK) Genel Sekreteri Akansel Koç da Asgari ücrete yaplacak art belirlerken, içilerimiz kadar isizlerimizi de düünmek, ortak sorumluluumuzdur. diye konumutu.

- Asgari ücret nasl belirleniyor

Asgari ücreti, yasa gerei beer içi, iveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kiiden oluan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduu için içi tarafn TÜRK- temsil ederken, iveren taraf adna masaya TSK oturuyor.

çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanlnda yaplan ilk toplantnn ardndan komisyon, içi ve iverenin ev sahipliinde de ayr ayr toplanyor. Komisyon, son toplantsn yine bakanlkta yapyor.

Bakanln belirledii üyelerden birinin bakanlk ettii komisyon, en az 10 üyenin katlmyla toplanp, oy çokluuyla karar veriyor. Oylarn eitlii halinde bakann bulunduu tarafn, çounluu salad kabul ediliyor.

MEVCUT ASGAR ÜCRET NET BN 404 LRA

Asgari ücret, halen bekar bir içi için brüt bin 777 lira 50 kuru, vergiler ve kesintiler dütüünde net bin 404 lira 6 kuru olarak uygulanyor. Apartman görevlileri için ise normal içilerden farkl olarak gelir ve damga vergileri kesilmediinden net bin 510 lira 87 kuru olarak hesaplanyor.

Asgari ücretin iverene toplam maliyeti, bir içi için 2 bin 88 lira 56 kuruu (iverene maliyet tutarnda sosyal güvenlik primindeki yüzde 5 oranndaki indirim dikkate alnm ve 100 lira/ay tevik indirimi hariç) buluyor. Bunun bin 777 lira 50 kuruunu brüt asgari ücret, 275 lira 51 kuruunu sosyal güvenlik primi, 35 lira 55 kuruunu iverene ait isizlik sigorta fonu oluturuyor.

Ana Sayfaya Git