Güneş enerjisinde yatırımcılar destek bekliyor

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Başkan Yardımcısı Hakan Erkan, güneş enerjisine 2014 yılından bu yana her megavat için ortalama birer milyon dolar yatırım yapıldığını belirterek, "Süreç içinde izinler, proje onayı ve kabulde yaşanan sıkıntılar giderilirse yatırım miktarı artacak." dedi.

Haberler 30.10.2016 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Erkan, ylda toplam günelenme süresi 2 bin 737 saat olan Türkiyede, metrekare bana düen üretim potansiyelinin de her yl için bin 527 kilovatsaati bulduunu söyledi.

Önemli potansiyele sahip Türkiyede güne enerjisinin yaygn kullanlmas için çalmalarn son yllarda hzlandn anlatan Erkan, öyle konutu:

Türkiyenin toplam kurulu gücü bu yln temmuz ay sonunda 660,2 megavata ulamtr. Bu da toplamda 660 milyon dolarlk yatrm anlamna gelir. Yl sonu kurulu gücün daha da artacan ve 800 megavata ulaacan tahmin ediyoruz. Güne enerjisine 2014 ylndan bu yana her megavat için ortalama birer milyon dolar yatrm yapld. Bir süre daha, her bir megavat için 1 milyon dolarlk bir yatrm yaplmaya devam edecek diye düünebiliriz. Süreç içinde izinler, proje onay ve kabulde yaanan skntlar giderilirse yatrm miktar artacak. Cihazlarn Türkiyede üretiminin yaygnlamas ve yatrm sürecinin ksalmaya balamasyla güne enerjisinin kurulum maliyetleri de giderek dümeye balayacaktr.

YEKA HALE ARTLARI PYASAYA UYGUN BELRLENSN

Güne enerjisi yatrmlarnn hzlandrlmas için sektörün beklentilerinin de oldukça fazla olduuna deinen Erkan, Güne enerjisinde yatrmcnn balca beklentisi, tevik ve yerli üretimin desteklenmesi kapsamnda yaplacak deiikliklerde, sektörün görülerinin de alnmasdr. deerlendirmesinde bulundu.

Düzenlemelerin hak kaybna neden olmamas için yeni yatrmclar da kapsayacak ekilde ele alnmasn öneren Erkan, Özellikle, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alan (YEKA) ihalelerinde, yatrmcnn hazrlanma sürecinin göz önünde bulundurulmas ve ihale artlarnn piyasa gelimelerine uygun belirlenmesi gerekir. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git