Güneş enerjisine büyük yatırım

Elazığ'da, güneş enerjisinden elektrik üretmek için Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi oluşturulacak.

Haberler 16.12.2016 - 08:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Elaz, günelenme süresi, rakm ve düük nem oranyla güne enerjisi santralleri (GES) için büyük avantaj salyor. Elaz Valilii, yatrmclar için cazip olmas dolaysyla Kovanclar ilçesinde 480 megavat kapasitesinde Enerji htisas Endüstri Bölgesi kurulmas için çalma balatt. Söz konusu yatrmla birlikte ildeki GES kapasitesi 616 megavata çkacak.

Vali Murat Zorluolu, Türkiyenin kalknma hedefleri, artan nüfusu ve yükselen refah seviyesine bal olarak enerji talebinin her geçen yl daha da arttn söyledi.

Elazda güne enerjisi yatrmlarnn önünü açmak için çalma balattklarn dile getiren Zorluolu, Fizibilite çalmasn tamamlayp Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlna gönderdik. Bunun için 10 bin dönüm alan tespit ettik. Kovanclar ilçesi ile Karakoçan ilçesi arasndaki geni bir alanda bu ihtisas bölgesini oluturmay planlyoruz. u ana kadar 64 tane yatrmc toplam 1 milyar lirann üzerinde yatrm taahhüt etti. Bu sadece Elaza deil, Bingöl ve Tunceliye de hizmet verecek. Enerji Bakanlndan 300 megavata kadar olan ksmyla ilgili esasnda ön izin alnd. Bakanlar Kurulu karar alndktan sonra çalmalara balayarak ilimizi bir enerji ihtisas alanna kavuturmu olacaz. diye konutu

- 10 bin hanenin enerji ihtiyac, güneten karlanyor

Elaz merkeze bal ahinkaya köyünde Solentegre GES firmasnca kurulan 8 megavat kapasiteli GES sayesinde 10 bin hanenin enerji ihtiyac güne enerjisiyle karlanyor.

Solentegre GES Temsilcisi Ali Sipahi, GES yatrmlarnn hükümetin atm olduu admlarla hzla arttn belirtti.

GESlerin verimli çalmas açsndan iyi bir lokasyona sahip olan Elazda bu yatrmlarn cazip hale getirildiini aktaran Sipahi, Elaz GESlerin verimli çalmas için bütün bileenleri bünyesinde barndryor. Rakm yüksek, scaklklar düük, nem ve toz bulutu yok, berrak bir gökyüzü var. ifadesini kulland.

Sipahi, hzla yükselen Türkiye ekonomisinin enerjide da bamllktan kurtulmas için güneten elektrik üretiminden maksimum düzeyde faydalanlmas gerektiini vurgulad.

Avrupann ün büyük ekonomisine sahip Almanyann ihtiyaç duyduu enerjinin yüzde 25ini güneten karladna dikkati çeken Sipahi, Ülkemizin hem günelenme süresi fazla hem de santrale dönütürebilecei alanlar fazladr. Dolaysyla GES yatrmlar Türkiyenin enerji alannda da bamlln azaltacaktr. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git