Güneşe yatırım kazandırıyor!

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, güneş enerjisi sistemlerinden elektrik ve buhar üretiminin, geleceğin önemli yatırım fırsatlarından biri olması bekleniyor

Haberler 30.06.2018 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Anadolu Bölgesinde güne enerjisi sistemlerinden elektrik ve buhar üretiminin, gelecein önemli yatrm frsatlarndan biri olaca öngörülüyor.

Yllk günelenme gün saysnn fazla olduu anlurfa, Gaziantep, Diyarbakr ve dier bölge illerinde giriimciler, özellikle güne enerjisi alanna devlet desteiyle yatrmlarn artrd.

Hükümetin tevik paketiyle de destekledii sanayiciler, bölge illerinin birçok noktasnda enerji potansiyelini kara dönütürebilmek için ciddi ölçeklerde güne enerjisi santralleri kurmaya devam ediyor.

Bölge halknn güne tarlas diye nitelendirdii santrallerin, yüksek teknoloji sayesinde verimlilii ve kar oran da artrlabiliyor.

GAP Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimlilii Merkezi (YENEV) Kurucu Bakan ve Yldrm Beyazt Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendislii Bölümü Öretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Yeilata, AA muhabirine yapt açklamada, bölgenin cazibesi dolaysyla sektörün hzla gelitiini söyledi.

Bölgedeki yatrmcnn ve halkn güne enerjisi konusunda bilinçlendiini ifade eden Yeilata, gelecek 10 ylda bölgenin bu anlamda çok daha ileri noktalara tanacan öngördüklerini belirtti.

- Buhar teknolojisinin imalat güneten kolay

Yeilata, yenilenebilir enerjiye yönelik yatrmlarn hem mevzuat hem de finansal yönden kolaylatn anlatarak, öyle devam etti:

Yatrmlar hzl bir ekilde devam ediyor. Bölge de buna ayak uyduruyor. Ancak gelecek 10 ylda yeni güne enerjisi alanlarna bakmak lazm veya güne enerjisini yeni sektörlerle buluturmak lazm. Güne enerjisi alannda çok daha büyük ve güçlü uygulamalar yaplabilir. Güne enerjisi sistemlerinden elektrik ve buhar üretimi, gelecek 10 ylda bölgenin ticari alanda en büyük frsatlarndan birini oluturacaktr. Bölgenin ve Türkiyenin bu ans kaçrmamas adna da entegre olaca dier sektör biliimdir. Bu, bulut tabanl teknolojilerle, internet ve endüstri ile entegre edildiinde frsatlar kaçrmam oluruz.

Türkiyenin yenilenebilir enerji konusunda yeterli derecede teknolojiye sahip olduunu aktaran Yeilata, çok yüksek scakllarda buhar üretiminin günee göre daha verimli olduuna dikkati çekti.

Yeilata, güneten gelen nlarn buharlama sayesinde daha etkin kullanlabileceini vurgulayarak, Teknoloji kullanlarak güneten çok daha yüksek kazanç elde edilebilir. Yeni teknolojik imkanlar sayesinde güneten elde edilen scaklklar katlanabiliyor. Örnein, kaynama noktasna ulaan suyun buharnn enerjisi, kaynamadan önceki scakla göre çok daha fazladr. Dolaysyla buhardan elde edilebilecek scakllar da elektrie dönütürüldüünde yatrmcnn kar oran artacaktr. Yerli ve milli teknolojilerle buhar sistemlerini kurabilmek kolaydr. diye konutu.

- Hayallerin ötesine geçildi

Harran Üniversitesi (HRÜ) Mühendislik Fakültesi Öretim Üyesi Doç. Dr. Azmi Aktacir ise bölgenin güne enerjisi ve hidroelektrik gibi yenilenebilir enerji kaynaklarnn daha iyi deerlendirilmesi gerektiini söyledi.

Bölgedeki üniversitelerin, yatrmclar bölgeye çekmek için hem akademik çalmalar yaptklarn hem de nitelikli elemanlar yetimesini saladklarn vurgulayan Aktacir, sektörün gelecek açsndan hayli parlak olduunu dile getirdi.

Aktacir, yenilenebilir enerji alannda sektörün tahminlerin çok ötesine geçtiine dikkati çekerek, öyle konutu:

Biz 4-5 yl önce bu noktada olacamz hayal edemiyorduk. Hakikaten bölgede bu alanda yaplan çalmalar ciddi bir farkndalk oluturdu. Artk liselerimizde bile güne ve buhar teknolojilerine yönelik çok sayda önemli projenin çktn görüyoruz. Bu bizi mutlu ediyor. Samza, solumuza baktmz zaman birçok noktada güne tarlalar görmekteyiz. Bunlarn says da giderek artyor, yatrmc buradaki kazanc gördü. Günein yan sra çok daha ileri teknoloji olan buhar sistemleriyle de kazanç katlanabiliyor. Dolaysyla bu konuyla ilgili gelecekte yukar doru yükselen bir potansiyelin olduu açktr

Ana Sayfaya Git