Güneş enerjisinde sınırlandırma yok!

OSB'lerde güneş enerjisine dayalı tesislere ilişkin sınırlama kaldırıldı

Haberler 01.04.2022 - 00:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Organize sanayi bölgelerinde (OSB), güne enerjisine dayal enerji üretim tesislerinin sanayi parselinin en fazla yüzde 25ine kadar yaplabileceine ilikin snrlama kaldrld.

Sanayi ve Teknoloji Bakanl tarafndan hazrlanan Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliinde Deiiklik Yaplmasna Dair Yönetmelik Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girdi.

Deiiklikle gerek OSBlerden gerekse sanayicilerden gelen taleplerin karlanmas ve uygulamada yaanan skntlarn giderilmesi amaçland.

Buna göre, OSBlerde yer alan sanayicilerin, sanayi alanlar dnda ticaret, eitim, salk alanlar ihtiyaçlarn karlamak amacyla hizmet ve destek alan oluturulmasna yönelik taleplerin deerlendirilmesi ve bu alanlarda yürütülecek faaliyetlerin kapsam hususlarnda genel prensiplerin belirlenmesi için genel kurul/müteebbis heyetine görev verildi.

Genileme olana bulunmayan OSBler, sanayicilerin ihtiyaçlarna yönelik hizmet ve destek alan üretemeyip, alan yetersizliinden az sayda hizmet ve destek alan olan bölgelerde sanayicilerin ihtiyaçlarn karlayamama sknts yayordu. Söz konusu sorunlar yaayan OSBlerin hizmet ve destek alan ihtiyacnn karlanabilmesi için OSB mülkiyetindeki alanlara ilave katlmclarn ya da kamu kurum ve kurulularn mülkiyetindeki alanlarn da plan deiikliiyle hizmet destek alanna çevrilebilmesine imkan tannd.

Yaplamas tamamlanm parsellerin çeitli nedenlerle bölünmesi sonucu oluan yeni parsellerdeki mevcut yaplar birçok durumda söz konusu yönetmelikte belirtilen yap çekme mesafelerine uymuyordu. Bu sorunun çözümü ve bölünme ilemlerinin tamamlanarak sanayi parsellerinde üretime devam edilmesi amacyla yaplama olan ve bölünen parsellerde yap çekme mesafelerinin uygulanmasna istisnalar getirildi.

- Parsellerde birleme ve bölünme snr düzenlendi

Ortak kullanm alan ile hizmet ve destek alan parsellerinde birleme ve bölünme ilemlerinin yaplmasnn usulü belirlenirken minimum parsel büyüklüü 3 bin metrekare olarak belirlendi.

Yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kaynaklarnn OSB katlmclar tarafndan kullanlmasn tevik etmek amacyla güne enerjisine dayal enerji üretim tesislerinin, sanayi parselinin en fazla yüzde 25ine yaplabileceine ilikin snrlama kaldrld.

OSB içinde parsel tahsisi yaplan gerçek ve tüzel kiilerin ticari hayatn gereklilikleri çerçevesindeki tür deiiklii, birleme ve bölünme gibi ilemlerin OSB mevzuatna uygun deerlendirilmesine imkan tannd.

Devirlere ilikin yaplan deiiklikle bugünün koullarnda gelien sermaye araçlarnn OSBler içinde de kullanmasnn önü açld. OSBlerdeki katlmclarn finansmana eriiminin güncel finans ve sermaye araçlaryla kolaylatrlmas planland.

Dünya Bankas kredisi ile yaplan ilerde, sadece yapm deil müavirlik, mal ve hizmet almlar da Bakanlkça oluturulan komisyonca kredi veren kuruluun esaslar çerçevesinde ihale yaplmasna imkan tannd.

Ana Sayfaya Git