Güneş enerjisine 4 milyar liralık "can suyu"

Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) Başkanı Kutay Kaleli, ekimde yapılması planlanan ve kapasiteleri 10-50 megavat arasında değişen toplam 1000 megavatlık Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalelerinin yaklaşık 4 milyar liralık yatırım çekeceğini bildirdi.

Haberler 11.06.2020 - 09:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kaleli, mini YEKA ihaleleriyle yatrmclarn Türkiyenin 40 farkl ehrinde güne potansiyelini deerlendirebilme imkanna sahip olacan ifade etti.

Geçen yl yaplmas planlanan mini YEKA ihalelerinin, ekonomik olarak daha avantajl tekliflerin gelecei düüncesiyle bu yln ilk çeyreine ertelendiini anmsatan Kaleli, Hedeflerimizi amay planladmz 2020 ylnda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn nedeniyle dier tüm sektörler gibi güne enerjisi sektöründe de maalesef daralma ve yavalama yaand. deerlendirmesinde bulundu.

Salgn nedeniyle Türkiyede birçok projenin ertelediine dikkati çeken Kaleli, öyle konutu:

Takip ettiimiz verilere göre, ülkemizde salgnn yaratt daralma yava yava son buluyor. Bu, tedbiri elden brakmamz ve rahatlamamz gerektirmiyor, ancak yatrmlar da devam etmeli. Bu anlamda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Fatih Dönmezin yarma ilanlarna ilikin tarih planlamasn çok doru ve yerinde buluyoruz. Ekimde yaplmas planlanan ve kapasiteleri 10-50 megavat arasnda deien toplam 1000 megavatlk mini YEKA ihaleleri yaklak 4 milyar lira yatrm çekecek.

SALGININ SEYR HALE TARHN ETKLEYEBLR

Salgnda ikinci dalgann yaanmas ya da vaka saysnn artmas durumunda geniletilecek tedbirlerin, söz konusu ihalelerin yeniden ertelenmesi kaygsn beraberinde getirdiini aktaran Kaleli, unlar kaydetti:

Ümidimiz, ülkemizin bu dertlerden bir an önce kurtulmas ve yatrmlarn da planland gibi devam etmesidir. YEKA ya da mini YEKA gibi belirlenmi kapasitelerle çklacak ihaleler, tüm paydalarn yl boyunca planlamalarn yapmalar, i gücü ve insan kaynann yetitirilmesi, istihdamn arttrlmas noktasnda çok önemli projelerdir. çevre dostu yenilenebilir projelerin, arz güvenlii ve üretim açsndan sadece ülkemiz için deil tüm dünya için ne kadar önemli olduunu salgn sürecinde üzülerek tecrübe ettik. Rekabetçi fiyatlarn oluaca, yatrmc profilinin küçük ve orta ölçekli yatrmcy da kapsayaca projeler için her yl benzer kapasitelerle ihaleler açlmasn umuyoruz.

Ana Sayfaya Git