Güneş ve rüzgar enerjisi yatırımlarına yeni teşvik getirildi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: "Lisanssız faaliyet kapsamında ve bağlantı anlaşmasındaki sözleşme gücüyle sınırlı olmak kaydıyla güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üretilmesine yönelik yatırımların faiz veya kar payı desteği hariç olmak üzere en az 4'üncü Bölge'deki desteklerden yararlanmasının önünü açıyoruz. Yatırımcılar, yatırımın bulunduğu yere bağlı olarak 5 ve 6'ncı Bölge teşviklerinden de faydalanabilecek"

Haberler 25.02.2022 - 10:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Güne ve rüzgar enerjisinden elektrik üretilmesine yönelik yatrmlara getirilen yeni tevik kapsamnda, iletmelerin kendi tüketimleri için yapacaklar lisanssz enerji yatrmlarna en az 4üncü Bölge teviki salanacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlndan yaplan açklamada, Resmi Gazetenin bugünkü saysnda Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann imzasyla yaymlanan Yatrmlarda Devlet Yardmlar Hakknda Karar deiikliinin önemine iadet edildi.

Düzenlemenin detaylarnn aktarld açklamada görülerine yer verilen Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank, güne ve rüzgar enerjisinden elektrik üretilmesine yönelik yatrmlarn halihazrda genel tevik sistemi çerçevesinde desteklendiini bildirdi. Varank, Bu yatrmlara KDV istisnas ile gümrük vergisi muafiyeti destei salamaktaydk. ifadesini kulland.

Söz konusu yeni kararla mevzuatta deiiklie gidildiini belirten Varank, unlar kaydetti:

Bu deiiklikle lisanssz faaliyet kapsamnda ve balant anlamasndaki sözleme gücüyle snrl olmak kaydyla güne ve rüzgar enerjisinden elektrik üretilmesine yönelik yatrmlarn faiz veya kar pay destei hariç olmak üzere en az 4üncü Bölgedeki desteklerden yararlanmasnn önünü açyoruz. Yatrmclar, yatrmn bulunduu yere bal olarak 5 ve 6nc Bölge teviklerinden de faydalanabilecek.

- Sigorta primi ve vergi indirimi destei

Varank, bu yeni düzenlemeyle yatrmclar için KDV istisnas ve gümrük vergisi muafiyetine ilave olarak vergi indirimi getirdiklerine iaret ederek, yatrmclarn sigorta primi iveren hissesi desteinden de faydalanabileceini aktard.

Yaplan bu revizyonla firmalarn kendileri için ihtiyaç duyduklar elektrik enerjisini yenilenebilir enerji kaynaklarndan temin etmelerinin daha cazip hale geldiini vurgulayan Varank, Avrupa Yeil Mutabakatna uyum çerçevesinde bu karar aldk. Desteklerimizle ülkemizin alternatif enerji kaynaklarndan daha fazla faydalanmasna ve iletmelerimizin sürdürülebilirliine önemli katk salam olacaz. deerlendirmesinde bulundu.

Varank, destek paketiyle firmalarn yenilenebilir enerjiyi tercih etmelerini hedeflediklerinin altn çizerek, Bu desteklerimizle hem karbon salm azalacak hem de enerji maliyetleri düecek. Böylece, yatrmclarmzn rekabet gücü artacak. ifadelerini kulland.

- Elektrikli ve hibrit ticari araç üretimine ilave tevik

Öte yandan, Cumhurbakan Karar ile belirli bir kapasitede otomobil üretimi yapan tesislere tannan gümrük vergisiz otomobil ithal etme hakk, elektrikli ve hibrit ticari araç üreticilerinin yapacaklar ilave yatrmlar için de geniletilecek. Böylece yeni nesil elektrikli ve hibrit araç üretimlerine dönük yatrmlar hz kazanacak.

Demir çelik sektörünün önemli girdilerinden olan ferro-krom üretimine dönük yatrmlarn 1, 2 ve 3üncü bölgelerde gerçekletirilmeleri halinde 4üncü Bölge desteklerinden yararlanmas salanacak. Bu sayede, söz konusu bölgelerdeki madenlerin ekonomiye kazandrlmasnn önü açlacak.

Ana Sayfaya Git