Güneydoğu'da Napolyon kirazı

Mardin'in Yeşilli ilçesinde üretilen "Napolyon" cinsi kirazın büyük kısmı pazara inmeden dalındayken talep görüyor.

Haberler 06.07.2019 - 09:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinin Yeilli ilçesinde üretilen Napolyon cinsi kirazn büyük ksm pazara inmeden dalndayken talep görüyor.

lçede bu yl 3 bin dekar alanda üretimi yaplan Napolyon kiraznda bin ton rekolte bekleniyor. Yüksek rekolte beklentisinin heyecanyla günün ilk klarnda bahçelerde ailece balayan hasat öle saatlerine kadar süren tatl bir telaa dönüüyor.

Aylar öncesinden gelen talepleri karlamaya çalan üreticiler, özenle topladklar kirazlar kasalar halinde sipari aldklar adreslere gönderiyor.

Kiraza pazar aramaya gerek yok

Yeilli Belediye Bakan Hayrettin Demir, lçede 21 yl önce tadmlk olarak yetitirilen kirazn bugün geçim kaynana dönütüünü belirterek, 5 köy ve ilçe merkezindeki 5 mahallede üretim yapldn söyledi.

20 sene evvel bu ie baladmzda kimseye inandrc gelmemiti. Fakat bugün lezzeti, verimi güzel olan bu meyve türümüz inallah bölgede daha fazla yaylacak. Kirazmz lezzetiyle dünya kalitesinde. diyen Demir bu yl bin ton rekolte beklediklerini her yl bu rakamn katlanarak 15 bin tona ulamasn beklediklerini aktard.

Demir, kirazn doal ortamda, susuz yetitirildiini dile getirerek, Susuz yetien bütün meyvelerimizin lezzeti farkl olur. Kirazmz da öyle. Kirazn bu sene tasarruf tedbirlerini dikkate alarak festivalini yapmadk. Seneye inallah 15. Kiraz Festivalini gerçekletirmek için hazrlklarmz yapyoruz. Kiraz festivalini uluslararas boyutta olacak ekilde tertipliyoruz. diye konutu.

lçede üretilen kirazn iç ve d piyasada yaygnlamasnn çabas içinde olacaklarna iaret eden Demir, unlar kaydetti:

Bölgemizde yetien kiraza pazar aramaya gerek yok. Kirazmzn yüzde 90 akn dalnda satlyor. Bir tadan bir daha tatmak istiyor. Birçok alc tarlada ürünü birinci elden alyor. Kirazmz üreticiden 5-6 liradan çkyor, 6-7 liradan piyasada satlyor.

Dalnda satlyor

Kiraz üretimi yaplan Koyunlu köyü muhtar çetin Ökmen, kalitesiyle, lezzetiyle ünlü kirazda hasadn sürdüünü belirtti.

Köyümüzde yetien kirazlar festivallerde her zaman birinci seçilirdi. Ne gübre ne su veriyoruz. Tamamen organik yetiiyor. ifadelerini kullanan Ökmen, bata Ankara, stanbul ve Antalya olmak üzere Türkiyenin her bölgesine kiraz gönderdiklerini aktard.

Ökmen, Birçok çeit yetiiyor. Ama en güzeli Napolyon çeidi. Bu çeide her yerden talep geliyor. Dalnda satlyor. Pazara inmiyor, direkt adrese teslim gidiyor. Köyümüzde yaklak 200 ton ürün çkyor. dedi.

Köye dönü noktasnda devletin birçok destek sunduuna dikkati çeken Ökmen, vatandalara köylerine dönerek bu tür organik ürünleri üretmeleri çarsnda bulundu.

Bu sene verim iyi

45 yllk kiraz üreticisi Sabri Erdoan da ilçede yetien kirazn hasadn ardndan tüm Türkiyeye sipari ile gönderildiini aktard.

Yeillinin kiraznn mehur olduunu vurgulayan Erdoan, laç, gübre, su vermiyoruz. Doal yetiiyor. O nedenle tad çok güzel. Bu sene verim iyi. Türkiyenin her yerinden sipari var. Dalndayken sipari geliyor, her yere gönderiyoruz. Bu bahçedeki kirazn hemen hemen hepsi satlm. eklinde konutu.

Üreticilerden Nuri Ökmen, kirazn kalitesiyle ve lezzetiyle herkesi cezbettiini söyledi.

Sabah saat 04.00te hasada baladklarn anlatan Ökmen, sipari üzerine Türkiyenin farkl illerine kiraz gönderdiklerini aktard. Ökmen, Bilhassa da Antalyaya gönderiyoruz. Turistlere ikram ediyorlar. ifadesini kulland.

Hasat yapan Muhsine Erdoan, geçmi yllarda olduu gibi bu sene de kirazn kalitesi ve veriminden memnun olduklarn belirtti.

Ana Sayfaya Git