Güneydoğu'dan hububat ihracatı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden ocak-şubat döneminde 336 milyon 539 bin dolarlık hububat ihracatı yapıldı.

Haberler 16.03.2018 - 09:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Anadolu Hububat, Bakliyat, Yal Tohumlar ve Mamulleri hracatçlar Birlii Bakan Mahsum Altunkaya, bu yln ocak-ubat döneminde bölgeden 336 milyon 539 bin dolarlk hububat ihracat yapldn belirtti.

Güneydou Anadolu hracatç Birliklerinden (GAB) yaplan yazl açklamaya göre, Altunkaya bakanlnda toplanan Güneydou Anadolu Hububat, Bakliyat, Yal Tohumlar ve Mamulleri hracatçlar Birlii yönetimi sektördeki gelimeleri deerlendirdi.

Altunkaya, burada yapt konumada, Ortadou ülkeleri bata olmak üzere önemli pazarlarda yaanan skntlara ramen ihracatçlarn güçlü bir duru sergilediini ifade etti.

Bölge ihracatçsnn farkl corafyalara, pazarn özelliklerine ve ihtiyaçlarna göre ihracat yapma baars gösterdiini belirten Altunkaya, bunun devam için daha çok çalacaklarn bildirdi. Altunkaya, unlar kaydetti:

HUBUBAT PRACATI ARTTI

Dünyann farkl bölgelerine ihracat yapyoruz. Türk meneli ürünler birçok ülkede güvenle kullanlyor. Uzakdou, Afrika veya Latin Amerika ülkelerindeki market raflarnda markalarmzn varl gösümüzü kabartyor. hracatçmzn farkl pazarlara uyum salamadaki devaml artan baars sektörümüzdeki krlganlklar azaltyor. Bu baarnn sürdürülebilir olmas ve daha fazla pazarda daha aktif olunmasnn yolu ise kalplarn dna çkmaktan geçiyor. Üretimden pazarlamaya, datma kadar yaptmz iin her aamasnda yenilikçi yaklamlarla daha fazla katma deer yaratmamz gerekiyor. Artk ihracatçmz Japonyada suiye bulgur katma yolunda emin admlarla ilerliyor. hracatçmzn tüm pazarlara uyum salamada gösterdii gayret sektörümüze güç katyor.

Bölgeden bu yln ilk iki aynda 336 milyon 539 bin dolarlk ihracat gerçekletirdiklerini belirten Altunkaya, bu dönemde en çok ihraç edilen ürünün 79 milyon 779 bin dolarla buday unu olduunu, bunu 59 milyon 996 bin dolarla makarna ve 41 milyon 960 bin dolarla bisküvi-pastann izlediini ifade etti.

Altunkaya, ihracatta ilk srada Ortadou ülkelerinin yer aldn, bu bölgeye 245 milyon 921 bin dolarlk d satm yaptklarn belirtti. Bu pazar 66 milyon 453 bin dolarla Afrika ülkelerinin izlediini bildiren Altunkaya, Avrupa ve Amerika pazarlarnn da dier önemli pazarlar olduunu kaydetti.

Altunkaya, ülkenin hububat, bakliyat, yal tohumlar ve mamulleri ihracatnn yaklak yüzde 31inin Güneydou Anadolu ihracatçs tarafndan yapldn bildirdi.

Ana Sayfaya Git