Güneydoğu'nun "tahıl ambarı" lisanslı depoya kavuşuyor

Türkiye'nin önemli tahıl üretim merkezlerinden Şanlıurfa'da, Ticaret Borsası tarafından hazırlanan proje kapsamında yaptırılan ve kısa süre içinde faaliyete geçmesi planlanan 90 bin ton kapasiteli lisanslı hububat deposu, hasada başlayan çiftçilerin yüzünü güldürüyor.

Haberler 26.05.2017 - 08:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ekilebilen tarm alan bakmndan, Konya ve Ankaradan sonra üçüncü srada yer alan anlurfada, Türkiyedeki mercimein yüzde 36s, budayn yüzde 10u, arpann ise yüzde 11i üretiliyor.

Yaklak 6 milyon 394 bin dekar alanda hububat tarmnn yapld kent, Atatürk Barajnn salad sulama imkanlar sayesinde bu sektörde önemli bir merkez olma yolunda ilerliyor.

GAPn tahl ambar konumundaki ilde, anlurfa Ticaret Borsas (UTB) tarafndan hazrlanan projeyle 90 bin ton kapasiteli modern lisansl hububat depolama tesisi ve laboratuvar kuruldu. naat tamamlanan deponun lisans ilemlerinin ardndan ksa süre içinde faaliyete geçmesi bekleniyor.

Tesis, anlurfa ve bölge illerinde faaliyet gösteren bulgur, un ve mercimek ileme sanayilerinin ihtiyaç duyduu ham maddeyi yl boyunca düzenli ve standart ekilde temin edebilmelerini salayacak.

Projeyle ayn zamanda, depolama ilemi lisansl depoculuk faaliyeti eklinde yürütülerek, üretici gelirlerinin artrlmas ve hububat depolama zayiatnn azaltlarak milli ekonomiye katkda bulunulmas amaçlanyor.

Bölgede, buday, arpa ve mercimek hasadna balayan çok sayda çiftçi de lisansl hububat deposunun faaliyete geçmesini bekliyor.

- Tüm bölgeye hitap edecek

UTB Yönetim Kurulu Bakan Mehmet Kaya, AA muhabirine yapt açklamada, Türkiyenin hububat ihtiyacnn önemli bir ksmnn GAP illerinden karlandn, ancak mahsulün depolanmas konusunda ciddi skntlarn yaandn belirtti.

Bölge çiftçisinin ürettii kaliteli budayn, muhafaza edilememesi nedeniyle deer kaybna uradn dile getiren Kaya, bu sorunun giderilmesi açsndan lisansl deponun önemini vurgulad.

Kaya, projenin finansmannn tamamnn hibe kaynakl olduunu ifade ederek, unlar kaydetti:

Doksan bin tonluk lisansl hububat depo projemiz, çok önemli bir çalma oldu. u anda sadece lisans ilemleri kald, bu proje tamamlandnda bölge çiftçisinin ürettii kaliteli buday, deerini kaybetmeyecek ve artk rahatlkla depolanabilecektir. Lisansl hububat depomuz ihtiyacn yannda bir de ürünün kalitesini ortaya çkarmas açsndan da önemli.

Türkiyedeki sert budayn en kalitelisi burada yetiiyor. te lisansl depolara giren ürünlerin kalitesi burada ortaya çkacak. Ürünler laboratuvarda analiz edilip geçecek. nallah ksa bir süre içinde lisans ilemlerini de bitirip, depoyu üreticilerimizin hizmetine sunmay hedefliyoruz. Projenin gerçeklemesinde emei geçen tüm ilgililere teekkür ediyorum. Depomuz, tüm bölgeye hitap edebilecektir. Bölge çiftçisinin ve sanayicisinin ciddi anlamda ekonomik ve ticari fayda salayaca inancndayz.

- Fiyat dalgalanmalar kontrol altna alnabilecek

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali çullu da lisansl depoculuk faaliyetinin tarm sektöründe ciddi bir ihtiyac karladn ifade ederek, lisansl depoculuk sayesinde ürün riskinin önlenebildiini dile getirdi.

nsan ve hayvan beslenmesinde önemli olan hububat ürünlerinde hasat sonras düük fiyat ve depolama koullarnn çiftçileri madur ettiini vurgulayan çullu, önemli tahl üretim merkezlerinden anlurfada üreticilerin buday, mercimek ve arpa hasadna baladn hatrlatt.

Mehmet Ali çullu, bölgede çiftçilerin ürünlerini depolamada sknt yaadn belirterek, öyle devam etti:

anlurfada arpa, buday ve msr hasadna balayan çok sayda çiftçi ilk anda ürünlerini satmayp, belirli bir süre farkl alanlara depolamaktadr. Depo olarak nitelendirilen ambar, gibi alanlardaki uygun olmayan koullar tohum kalitesini etkilemektedir. anlurfa Ticaret Borsas tarafndan oluturulan 90 bin tonluk lisansl depo özellikle bölgede üretilecek buday, msr ve arpa için çok önemli bir yatrm olmutur.

2017 ylnda hizmete açlaca belirtilen depoya alnan ürünlerin kalitesi analiz edilerek snflandrlacak ve 1 yla kadar belirli bir ücret ile depolanacaktr. 2014 ylnda çkan bir kanun ile de lisansl depolarda ürünlerini muhafaza eden çiftçilere destekleme verilmektedir. Lisansl depoculuk dönemi ile tohumlarn standard belirlenerek, piyasadaki fiyat dalgalanmalar kontrol altna alnabilecek, ürün kalitesi korunacak ve üretim politikalar daha salkl oluturulabilecektir.

Harran Ovasnda buday hasadna hazrlanan çiftçilerden Abdullah Solhan ise imdiye kadar depolama sknts nedeniyle ürünlerini hasattan hemen sonra satmak durumunda kaldklarn ifade ederek, lisansl depoyla birlikte bu sorunun ortadan kalkacana inandn söyledi.

Ana Sayfaya Git