Güneydoğu "güneşi"yle kazandırıyor

Türkiye'de güneş enerjisi potansiyelinin en yüksek olduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, teşvik paketiyle de desteklenen yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımcının ilgisi arttı.

Haberler 25.10.2016 - 09:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede güne enerjisi potansiyelinin en yüksek olduu Güneydou Anadolu Bölgesinde, tevik paketiyle de desteklenen yenilenebilir enerji kaynaklarna yatrmcnn ilgisi artt.

Yllk günelenme gün saysnn fazla olduu anlurfa, Gaziantep, Diyarbakr ve dier bölge illerinde giriimciler, özellikle güne enerjisi alanna devlet desteiyle yatrm için yöneldi.

Hükümetin tevik paketi ile de destekledii sanayiciler, bölge illerinin birçok noktasnda enerji potansiyelini kara dönütürebilmek için ciddi ölçeklerde güne enerjisi santrali kurmak için çalmalara balad. Bölge halknn güne tarlas diye nitelendirdii santraller, ayn zamanda elektrik enerjisi problemleri nedeniyle sorun yaayan çiftçiler için de gelecek dönemlerde yeni bir alternatif olarak ön plana çkyor.

- Metrekare bana bin 500 kilovat

GAP Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimlilii Merkezi proje yürütücüsü ve Harran Üniversitesi (HRÜ) Mühendislik Fakültesi Termodinamik Ana Bilim Dal Bakan Prof. Dr. Bülent Yeilata, bölgede son dönemde güne enerjisinden faydalanmann arttn söyledi.

Güne enerjisinden kazanabileceini anlayan yatrmclarn yava yava santral kurmaya baladn belirten Yeilata, hükümetin son dönemde yenilenebilir enerji alannda mevzuat ve bürokratik kolaylk salamasnn yatrmcnn iini kolaylatrdn ifade etti.

Yeilata, Türkiyede u ana kadar yaklak 700 megavata yaklaan lisanssz güne enerjisi santralinin kurulduunu vurgulayarak, kurulu güçlerin yüzde 5inin bulunduu GAP bölgesinde yakn zamanda bu orann 3 kat artarak yüzde 15e ulamasn beklediklerini dile getirdi.

Özellikle gelecek dönemde güne enerjisiyle sulamaya yönelik projelerin hayata geçirilmesini beklediklerini anlatan Yeilata, tevik edici yönlendirmeler sayesinde elektriin çiftçiye daha ucuza mal edilebileceini kaydetti.

Yeilata, bölgenin yllk 3 bin saati bulan bir günelenme süresi olduunu belirterek, Aa yukar metrekare bana bin 500 kilovat bulan bir güne enerjisi radyasyon potansiyelimiz var. Bu deerler Türkiye ortalamasnn üzerinde olan deerlerdir. Bölgeye kurduunuz bir kilovatlk panelden GAP bölgesinde bin 500 megavat saat elektrik üretmeniz mümkün olabiliyor. Bu ortalama deerler dier bölgelerin üzerindedir. Noktasal bazda baktmzda bölgedeki illere yönelik HRÜ olarak özel bir çalmamzda var. Tüm illeri güne enerjisi potansiyelini ortaya koymaya çaltk özellikle Adyaman bu noktada bölgede en öne çkan il oldu. diye konutu.

- 40 bin panelli yatrm

Bölgenin en büyük yatrmn yapan özel firmann müdürü Aziz Geçgel de tesisi Bozova ilçesinde yaklak 4 ay gibi ksa bir sürede kurduklarn anlatt.

Tesiste yaklak 40 bin adet güne panelinin kullanldna iaret eden Geçgel, yllk 24 milyon kwh enerji üretimi beklediklerini vurgulad.

Türkiyenin son yllardaki yüksek büyüme ve kalknma hz dolaysyla enerjiye daha fazla ihtiyaç duyduuna deinen Geçgel, u bilgileri verdi:

Enerji kaynaklar açsndan da baml olan ülkemiz için yenilenebilir enerji kaynaklar yatrmlar oldukça önemli. Bu santral yaklak 6 aydr çalyor. Türkiyenin ikinci büyük güneten elektrik üreten santrali olarak faaliyetteyiz ayn zamanda Güneydounun ise en büyük bu alandaki tesisiyiz. u anda saatte 9 megawat elektrik üretiyoruz. Yaklak 15 milyon avro yatrm yaptk, Güneydouda benzer çok yatrm yaptk. Diyarbakrda hücre fabrikamz var, hiçbir sknt olmadan çalyoruz.

Geçgel, bölgede ilk etapta tahmin ettikleri üretimin 3te bir daha fazlasn üretmeyi baardklar için de mutlu olduklarn sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git