Güneydoğu'da kuraklık alarmı; rekolte kaybı yüzde 80

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Cevat Delil, kuraklıkla karşı karşıya kalındığını belirterek, "Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin tamamında ve Diyarbakır'da özellikle kuru arazilerde yüzde 80 kayıp var. Diyarbakır'daki toplam kaybımız yüzde 60 civarındadır. İklimler değişiyor, bunları artık sık sık yaşayacağız. Barajlardaki suyun çiftçilerle buluşması lazım" dedi.

Haberler 12.05.2021 - 01:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Meteoroloji Genel Müdürlüü verilerine göre Güneydou Anadolu Bölgesinde bir önceki yla oranla bu sene yalar yüzde 40 azald. Bu durum, özellikle hububat alannda önemli bir merkez olan bölgede kurakla sebep oldu. Kurakln, Diyarbakr, Mardin, anlurfa, rnak, Siirt ve Batman illerinde buday ve arpa rekoltesinde yüzde 80e yakn bir kayp yaanmasna sebep olaca deerlendiriliyor. Türkiye Ziraat Odalar Birlii Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakr Ziraat Odalar l Koordinasyon Bakan Cevat Delil, kuraklkla kar karya olduklarn söyledi.

KLMLER DEYOR, BUNLARI ARTIK SIK SIK YAAYACAIZ

çiftçinin bu yl tarlalarda hasat yapamayaca için destee ihtiyac olduunu kaydeden Delil, barajlardaki suyun çiftçilerle bulumas gerektiini de ifade etti. Delil öyle konutu:

Güneydou Anadolu Bölgesi bata olmak üzere özelde Diyarbakr, meteoroloji verilerine göre yüzde 45-50ye yakn az ya ald. Tarlalarda kuraklk kendini ciddi anlamda hissettirmi ve kuraklkla kar karyayz. çiftçimiz bu üretimi yaparken ciddi üretim maliyetleri var. Gübre, tohum, ilaç ve mazot girdileri ciddi bir masraftr. çiftçimiz üretimi elde edemeyecek, tarlalarda hasat yapamayacak. Hasat yaplmadndan dolay çiftçimiz hiçbir ey elde edemeyecei için bankalara, kredi kooperatifine ve ahslara olan borçlarn ödeyemeyecek. Biz diyoruz ki ciddi bir kuraklk var, buna kar özellikle bankalar, özel bankalar dahil olmak üzere tarm kredi kooperatiflerinden nakdi destek istiyoruz. Güneydou Anadolu Bölgesinin tamamnda ve Diyarbakrda özellikle kuru arazilerde yüzde 80 kayp var. Bu da ciddi anlamda bir etki yaratacaktr. Diyarbakrdaki toplam kaybmz yüzde 60 civarndadr. klimler deiiyor, bunlar artk sk sk yaayacaz. Bizim talebimiz Silvan Baraj, Dicle Baraj ve Kralkz Baraj gibi barajlardaki suyun çiftçilerle bulumas. Bir türlü çiftçimizi suyla buluturmadk. Suyu çiftçimizin tarlasna götürmemiz gerekiyor ki bu kuraklktan etkilenmeyelim. Bu nedenle arazilerimizi suyla buluturmamz gerekiyor.

Ana Sayfaya Git