Güneydoğu'daki çiftçiler endişeli

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde geçen yılı kurak geçiren çiftçiler, bu yıl da mevsim normallerine göre yağışların az olmasından yakınıyor.

Haberler 22.11.2021 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Meteoroloji Genel Müdürlüünün mays aynda yaynlad 2020-2021 Su Yl 8 Aylk Alansal Kümülatif Ya Raporuna göre Güneydou Anadolu Bölgesinde yalarn azalma orannn yer yer yüzde 40n üzerine çkt belirtildi. Yalarn azl bölgedeki kuru tarmda yüzde 80e varan oranlarda zarara neden oldu.

çFTçLERMZ DÖRT GÖZLE YAI BEKLYOR

Türkiye Ziraat Odalar Birlii Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakr l Koordinasyon Bakan Mehmet Cevat Delil, tarlalarda uan buday, arpa ve mercimek ekimi yapldn ancak yalarn istenilen düzeyde olmad için çiftçilerin endie duyduunu ifade etti. Kuru tarm yapan çiftçilerin dört gözle yamur beklediini belirten Delil, unlar söyledi:

uanda çnar Ovasndayz, ekim zaman, çiftçilerimiz buday, arpa ve mercimek ekimi yapyor. Tabi uanda kuraklk devam ediyor. Geçen yl da özellikle Güneydou Anadolu Bölgesinde ve özelde de Diyarbakrda yüzde 80 kurak geçti. Yani ürünlerimizin tamamnda yüzde 80 zarar tespiti yapld. Bu yl çiftçilerimiz ekim yapmaya balad özellikle bu aylarda, tabi biz bakyoruz ya yok, çiftçilerimiz bir endieyle bekliyorlar. Özellikle kuru üretim yapan çiftçilerimiz dört gözle ya bekliyor. uanda meteorolojiye baktmz zaman önümüzdeki bir iki günde biraz ya görünüyor, onun dnda ya görünmüyor. Tabi buda çiftçilerimizi endielendiriyor. Dorusu bizim bu anlamda bir bekleyiimiz var.

ARTIK KURU TARIM YAPILAMAZ HALE GELD

çözüm için GAP projesi biran önce bitmesi gerektiini ve artk kuru tarmn yaplamaz hale geldiini aktaran Delil, Tabi bu duruma kalc çözüm için devam eden GAP projesi biran önce bitmeli, özellikle Dicle, Kralkz ve Silvan barajlarnn bitmesi gerekiyor. çünkü, artk kuru tarm yaplamaz hale geldi. Özellikle son zamanlarda küresel iklimden dolay ya alamyoruz bölgede. Eer bu sene de kuraklkla kar karya kalrsak, çiftçimiz çok sknt çekecek ve ciddi anlamda skntlarla kar karya kalacak. Geçen yl zaten hiçbir verim alamad çiftçimiz, kuraklk yaad, onun için biz de endieliyiz eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git