Güneydoğu'dan 197 ülkeye ihracat yapılıyor

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı Fikret Kileci, 2021 yılında Güneydoğu Anadolu Bölgesinden 197 ülkeye ihracat yapıldığını söyledi. Kileci, bölge kentlerinin lokomotifi olan Gaziantep'ten 11 aylık süreçte 10 milyar dolar civarında ihracat yapıldığını ve yıl sonu bölgedeki ihracatın 12 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini ifade etti.

Haberler 18.12.2021 - 12:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Güneydou Anadolu Bölgesi her geçen yl artan ihracat performans dikkat çekiyor. GAP bölgesinin sanayi ehri Gaziantep ise Türkiyede en fazla ihracat yapan kentler arasnda yer alyor. Bölge illerden dünyann 197 ülkesine ihracat yapldn açklayan Güneydou Anadolu hracatç Birlikleri Bakan Fikret Kileci, 2021 ylnn dünyada dengelerin deitii çok farkl bir yl olduunu ve bölgenin bu süreçten karl çktn söyledi. Ürün ve pazar çeitlilii ile ciddi kazanmlar elde ettiklerini belirten Kileci, unlar söyledi:

2021 yl dünyada dengelerin deitii çok farkl bir yl oldu. Gaziantep ve Güneydou olarak bu süreçten karl çktk. Bölgede özellikle üretim ehri Gaziantep ile ürün ve pazar çeitliliimizle bu süreçten kazançl çkld. Türkiyede de dünyada da birçok ehir ve ülke bu süreçten zarar gördü. Biz ise böyle bir dönemde ihracatmz artrdk. Yanllarmz, eksiklerimizi görerek telafi ettik. Sanayicimiz, i insanmz çok azimli ve gayretli. Bölge olarak 197 ülkeye ihracat gerçekletiriyoruz. u anda Gaziantepin 365 günlük ihracat rakam 10 milyar dolarn üzerinde seyrediyor. Gaziantepte yüzde 30luk bir ihracat art olduunu görüyoruz. Bölgemizden ise Ocak-Kasm 2021 döneminde 10,6 milyar dolarlk bir ihracat kayda alnd. Bölgemiz için yl sonu hedefimiz 12 milyar dolar diye konutu.

Fikret Kileci, en çok ihracat yaplan ürünlerin banda tekstilin geldiini, dünyada hal üretimin yüzde 70inin Gaziantepten yapldn vurgulad. Bu süreçte ambalaj ve hijyen sektörünün ciddi atak gösterdiine dikkat çeken Kileci, En çok ihracat yaptmz ürünlerin banda tekstil geliyor. Gaziantep tekstil ehri dünyada hal üretimin yüzde 70ini gerçekletiriyor. Bunun yannda ambalaj sektörümüz çok önem kazand. Hijyen sürecinde bu sektör ciddi bir atak gösterdi. Gda ve kuru meyvede çok ciddi gelimelerimiz oldu dedi.

EN ÖNEML PAZAR ORTADOU

Kileci, en önemli pazarnn Orta Dou ülkeleri olduunu ancak son yllarda ihracat paynn dütüünü belirtti. Kileci, bir dönem ürünlerin yüzde 70ni Orta Douya satarken bu rakamn yüzde 35-36lara kadar dütüünü belirtti. Gaziantepli sanayicilerin pazar bulma noktasnda azimli olduuna dikkat çeken Kileci, Orta Douda kaybedilen pazarla oluan açn farkl ülkelere younlalarak telafi edildiini dile getirdi.

HRACATIMIZ THALATIMIZDAN çOK FAZLA

Fikret Kileci, demir ve denizyolu tamasnn çok ciddi bir ekilde desteklenmesi gerektiini vurgulayarak, önümüzdeki 10 yl içerisinde ham madde ve lojistik yatrmlar yapldnda tahmin dahi edilemeyecek artlar yaanabileceini belirtti. Kileci, ihracatn ithalat karlama orannn yüzde 141 olduunu ve bunun da oldukça önemli bir rakam olduunu belirterek, öyle konutu:

Demir ve deniz yolu tamasnn çok ciddi bir ekilde desteklenmesi gerekiyor. Bunun örnekleri var admlar atlyor. Önümüzdeki on yl içerisinde ham madde ve lojistik yatrmlar yapldnda tahmin dahi edilemeyecek artlar yaanacaktr. Artlar o zaman yüzdelerle deil katlanarak artan rakamlarla açklanabilir. Maalesef ithalata dayal bir ihracat modelimiz var. Ancak, burada ihracat fazlas veriyoruz. hracatmzn ithalatmz karlama oran yüzde 141. Bu çok önemli. Türkiyede bu oran yüzde 82lerde. Bizde ihracat yaptmz ürün her zaman ithalatmzdan fazla. Türkiyenin de temel amac bu zaten. Aldnzdan fazlasn satamyorsanz cari açk verirsiniz. Dünyada artk herkes tükettiinden bir fazlasn üretmek zorunda.

Ana Sayfaya Git