Güneydoğu'nun ovaları Atatürk Barajı ile bereketlenecek

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne "can suyu" veren Atatürk Barajı sayesinde, bölgedeki sulanabilir arazinin büyüklüğü iki yıl içinde yaklaşık 10 milyon dönüme ulaşacak ve 2 milyonu aşkın kişiye istihdam sağlanacak.

Haberler 27.08.2017 - 11:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

anlurfa Valisi Abdullah Erin ünyann sayl, Türkiyenin ise en büyük barajlarndan olan Atatürk Barajnn, kapasitesi dolaysyla Barajlarn efendisi olarak nitelendirildiini söyledi.

Erin, baraj sayesinde ülkenin hem elektrik hem de su ihtiyacnn ciddi bir bölümünün karlandn dile getirdi.

Türkiyenin en önemli hububat üretim merkezlerinin bölgede bulunduunu ifade eden Erin, verimli ovalara dev sulama kanallar araclyla barajdan su ulatrldn belirtti.

Erin, ar scaklara ramen baraj sayesinde bölge çiftçisinin kuraklk sknts çekmediini vurgulayarak, barajn u anda bölgedeki 5 milyon dönüm arazinin sulama ihtiyacn karladn ve ürün çeitlilii ile verimi artrdn anlatt.

- Sulanabilir arazi katlanacak

Atatürk Baraj ile bölgenin en verimli topraklarna sahip Mezopotamya Ovasnn suyla bulumasnn ve buradan ekonomik bir deer salanmasnn amaçlandn dile getiren Erin, öyle konutu:

Enerji üretimi ne kadar önemliyse de ondan daha önemlisi buradaki topraklarn sulama ilemleridir. Sulama, barajmzda 1993 ylndan bugüne devam ediyor. Bölgede sulanabilecek 10 milyon dönüme yakn arazi var. Gerçekletirilen yatrmlarla biz bunun yüzde 50sini sulayabilmiiz. anlurfa, Mardin ve dier illerimizde de halen devam eden projelerimiz var. Tamamlandnda 10 milyon dönüme yakn verimli arazinin suyla bulumasn salam olacaz. Yine tamamlandnda 2 milyonun üzerinde kiiye istihdam salayacak bir projeyle kar karyayz. Devletimiz ve hükümetimiz bu projeye son derece önem veriyor. Bugüne kadar sadece baraj ve sulama deil, GAP kapsamnda 80 milyar Türk liras civarnda ayrlan bir kaynak var. 2019da da tamamlanmas planlanyor, belki biraz sarkabilir ama hedefimiz o.

Ana Sayfaya Git