Günlük 400 varil üretiliyor

Şırnak'ta petrol keşfedilen kuyuya şehit Esma Çevik'in adı verildi.

Haberler 17.09.2021 - 11:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

IRNAK - rnakn Cizre ilçesinde petrol kefedilerek üretime alnan kuyuya, ehit Astsubay Üstçavu Esma çevikin ad verildi.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklnca (TPAO) 2017den itibaren bölgede Silopi havzas ve civar öncelikli arama alanlar olarak belirlenerek, youn sismik veri toplama faaliyetleri gerçekletiriliyor.

Bu kapsamda Cizrede 13 Eylülde günlük 400 varil debi ile üretime alnan kuyuda kefedilen petrolün 35 API graviteye sahip olduu belirlendi.

Üretim testleri devam eden kuyuya, rnakn dil ilçesinde 2019da PKKl teröristlerce tuzaklanan el yapm patlaycya müdahale srasnda meydana gelen patlamada ehit olan Esma çevikin ismi verildi.

Kuyunun bulunduu bölgede düzenlenen programa, rnak Valisi Ali Hamza Pehlivan, TPAO Yönetim Kurulu Bakan ve Genel Müdürü Melih Han Bilgin, 23. Piyade Tümen Komutan Tümgeneral dris Acartürk, rnak Belediye Bakan Mehmet Yarka ve dier ilgililer katld.

- Siftah Gabardan, bereketi Allahtan

Vali Pehlivan, yapt açklamada, keif haberini mutlulukla karladklarn belirterek, rnakta bir ilk yaanyor. dedi.

Tarihi ve mutlu bir gün yaadklarn, bunun güzel bir balangç olduunu dile getiren Pehlivan, rnakta, Gabarda, Kzlsuda, Akçayda yllardr çalmas yürütülen ve bugün mutlu neticeye eriilen bir kuyunun açlna hep birlikte tanklk etmenin hakl mutluluunu, gururunu yayoruz. diye konutu.

Devletimizin, bata güvenlik birimleri olmak üzere, teröre kar kararllkla ortaya koyduu mücadeleler neticesinde bölgemizde ve ilimizde yakalanan güvenlik ve huzur iklimi her sahada meyvelerini vermeye devam ediyor. Farkl lokasyonlarda sürdürülmekte olan aratrma çalmalar kapsamnda ilimizin ve ülkemizin ekonomisine katk salayacak böylesi önemli keifler yaplmas hepimizi gururlandryor. diyen Pehlivan, kuyuya ehit çevikin adnn verilmesinin de büyük anlam tadn vurgulad.

Silopiden de yaknda güzel haberler beklediklerine iaret eden Pehlivan, Dou ve Güneydouda TPAOnun çok kapsaml çalmalar olduunu, bunlardan netice alnmaya balandn söyledi.

Pehlivan, unlar kaydetti:

Bölgemizde, ülkemizde yeni yataklar kefedilmek suretiyle dier birçok konuda olduu gibi bu alanda da ülkemizin yldz parlayacaktr. nallah devam gelecektir. Sayelerinde bugün bu faaliyetleri güvenle yapabildiimiz bütün ehitlerimizi minnet ve rahmetle yad ediyorum. Yaplan kefin, açlan petrol kuyusunun hayrl olmasn, artarak devam etmesini temenni ediyorum. Bu vesileyle Sayn Cumhurbakanmz bata olmak üzere, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlmza, TPAO Genel Müdürlüümüze ve ilgili ekiplerine, sürecin bandan beri çalmalara nezaret ederek güvenlii salayan güvenlik birimlerimize ükranlarmz sunuyorum. Siftah Gabardan, bereketi Allahtan.

- Bölgedeki çalmalarmz tüm hzyla devam edecek

TPAO Genel Müdürü Bilgin de rnak ili snrlarnda yeni bir arama sahasnda, daha önce aranmam bölgede ilk kez ekonomik bir petrol kefi gerçekletirmi olmaktan büyük gurur duyuyoruz. Bölgedeki çalmalarmz tüm hzyla devam edecek. ifadelerini kulland.

Belediye Bakan Yarka ise bu günleri görmekten duyduklar mutluluu ifade etti.

lde petrol bulunmasnn tüm rnakllar heyecanlandrdn anlatan Yarka, bu kefin hem ehre hem de ülkeye çok büyük katklar olacana inandn dile getirdi.

rnakn dil ilçesinde 9 Aralk 2019da PKKl teröristlerce tuzaklanan el yapm patlaycya müdahale srasnda meydana gelen patlamada Astsubay Üstçavu Esma çevik (30) ve Uzman çavu Kemal Sayar (35) ehit olmu, 7 güvenlik görevlisi de yaralanmt.

Ana Sayfaya Git