Güvenli gıda için "tohumdan hasada denetim" önerisi

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Duruk, güvenilir gıda için ilk şartın denetim olduğunu belirterek, "Denetimin kolay ve hızlı yapılabilmesi için en önemli şartlardan birisi tarlaların birleştirilmesi. Ürün, tohumdan hasada kadar denetlenmeli" dedi.

Haberler 29.02.2020 - 00:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güvenilir Ürün Platformu tarafndan bilgi kirliliini önlemek için balatlan Ne Yiyelim, Ne çelim, Güveniliri Nasl Seçelim? balkl toplant serisinin ilki stanbulda gerçekletirildi. Meyve Suyu Endüstrisi Dernei (MEYED) Yönetim Kurulu Üyesi ve Aroma Yönetim Kurulu Bakan Vekili de olan Duruk, toplant kapsamnda yapt açklamada, son yllarda artan güvenilir gda hassasiyetinden bahsetti.

Türkiyede güvenilir ürün için ilk artn denetim olduunu vurgulayan Duruk, tarlalar sürekli bölündüü ve üretici deitii için denetimde zorluklar yaandn anlatt. Duruk, denetimin kolay ve hzl yaplabilmesi için en önemli artlardan birisinin, tarlalarn birletirilmesi olduunu kaydederek, u ifadeleri kulland:

Bakanlk tarafndan iklim, toprak ve su analizleri yapld, bölgesel ürünler belirlendi. Ancak yetitirilen ürün, tohumdan hasada kadar denetlenmeli. Tarm ve Orman Bakanl ile ilgili bakanlklar bir araya gelerek ve bir yap kurarak ürünün güvenilir olmas için takibini yapmal. Bu denetimin en kolay yolu özellikle son yllarda bölündüü için bo kalan, ekilmeyen tarlalarn birletirilerek üst kullanm hakknn kooperatiflere verilmesinden geçiyor. Ürün yetitirilmesi sürecinde denetlenmezse genetiinin deitirilmesinden kimyasal kullanmna kadar her türlü olumsuzlukla karlaabiliriz.

STHBARAT TEKLATI BLE DENETMLERDE ROL ALMALI

Mahmut Duruk, ürünü tohumdan hasada kadar toprak, iklim, su, gübre ilaç gibi tüm açlardan denetlenmesi, sistemin kontrol altnda yürütülmesi gerektiini vurgulad.

Duruk, Gda güvenlii ileride çok daha önemli hale gelecek. Bu denetimlerde ve süreçlerde istihbarat tekilat bile rol alabilir. Son dönemde ortaya çkan ve 1,5 milyarlk ülkenin adeta karantinaya alnmasna denen olan virüs gda güvenliinin ne kadar önemli olduunu bize gösteriyor. diye konutu.

MKROBYOLOJK ÜREME OLMAMASI çN DONUK DÖNER TERCH EDLMEL

Tüm Dönerciler Dernei Genel Bakan ve Bereket Döner Üst Yöneticisi (CEO) Muhammet Nezif Emek, etkinlikte dönerin güvenilir olabilmesi için hangi süreçlerin izlenilmesi gerektiini anlatt.

Dünyann en önemli yiyecekleri arasnda ilk sralarda bulunan dönerin Türkiyenin global bir markas olduunu dile getiren Emek, Türkiyenin bir manada yeralt kayna gibi en önemli kaynaklarndan birisidir.

Emek, dönerin, güvenilir ve hijyen açsndan üretim ve sat süreçlerinin denetlenmesinin öneminden bahsederek, Öncelikle her ürün gibi döner de kaliteli ve hijyenik ortamlarda üretilmeli. çeriindeki bileenler açkça toplumla paylalmal. dedi.

Etin mikrobiyolojik üreme özelliinden bahseden Emek, Ne kadar hijyenik yaparsanz yapn donuk olmazsa, taze olarak atee konulursa ette mikrobiyolojik üreme oluuyor. Bu da büyük bir risk. Haliyle dönerin donuk olarak restoranlarda tüketilmesi gerektiini tavsiye ediyoruz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git