Güvenli noterlik!

"(Güvenli Ödeme Sistemi) Bu kapsamda ikinci el araç satış sözleşmeleri, iş yeri devir sözleşmeleri, marka devir sözleşmeleri, taşınmaz satış vaadi sözleşmeleri gibi yaklaşık 9 milyon işlemin yapılmasını bekliyoruz. Bütün bu işlemlere, 3 Şubat 2020 Pazartesi itibarıyla tüm Türkiye'de tüm noterliklerimiz geçmiş olacak"

Haberler 23.01.2020 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adalet Bakan Abdulhamit Gül, Noterlik lemlerinde Güvenli Ödeme Sistemi ve noter ücretlerinin kredi kartlaryla ödenmesi uygulamasnn 3 ubat itibaryla yurt genelinde balayacan bildirdi.

Gül, Ankara Hakimevinde düzenlenen Noterlik lemlerinde Güvenli Ödeme Sistemleri Tantm Toplantsnda yapt konumada, noterliin adalet sisteminin önemli bir parças olduunu, hukuki ilemlerin belgelendirilmesi ve bu ilemlere dair belgelerin düzenli bir ekilde saklanmas görevinin noterlere ait olduunu söyledi.

Noterlerin bu fonksiyonunun itilaflarn yargya intikal etmeden çözümlenmesini, yargya intikal edenlerinse daha hzl sonuçlanmasn saladn ifade eden Gül, bu anlamda vatandan memnuniyetini artrmak amacyla çok önemli admlar attklarn belirtti.

Bakan Gül, Örnein, 1 ubat 2018de araç sicil ve tescilinin noterliklere devriyle araç sat, devir ve tescil ilemleri, büyük bir hz kazanmtr. Böylece ilemler, kolay ekilde vatanda memnuniyeti odakl devam etmitir. Geçtiimiz yl noterliklerde yaklak 8,5 milyon ikinci el araç sat gerçekletirilmitir. Böylece hem emniyet hem noterlik gibi ilemlerde vatanda madur olmamakta, emniyet mensuplar da kendi kamu hizmetini ayrca ifa edebilmektedir. diye konutu.

Kamuoyuna mays aynda açklanan Yarg Reformu Strateji Belgesinde de noterlik sistemiyle ilgili çok önemli yeniliklere yer verdiklerini anmsatan Gül, bunlarn uygulamalarna da hzl bir ekilde baladklarn aktard.

Bakan Gül, bu kapsamda noterliklerin görev tanmlarnn yargnn i yükünü azaltacak ekilde yeniden düzenlenmesinin öncelikleri arasnda olduunu vurgulayarak, Önümüzdeki dönemde hukuk fakültesi mezunlarnn istihdam edilecei yeni bir kadroyla noter yardmcl müessesesinin kurulmasn hedefliyoruz. Böylece noterlerimizin de yine srayla deil, snavla noterlik mesleine girecei bir reformu hayata geçirmeyi düünüyoruz, planlyoruz. Bunun da en ksa zamanda yine kanunlamasn, yürürlüe girmesini hedefliyoruz. dedi.

- Noterlik says 2 bin 61e ulat

Baz çekimesiz yarg ileriyle, henüz davann açlmam olduu dönemle snrl olmak üzere, delil tespitinin noterlikler tarafndan yaplabilmesini salayacak düzenlemeler de düündüklerini dile getiren Gül, öyle konutu:

Özellikle mahkemelerin yarg yükünü de azaltacak ekilde tpk veraset ilam gibi baz konularn yine yarg mercilerinden noterlik müessesesine devri hususunda çalmalarmz sürdürüyoruz. Bu konuda da özellikle hafta sonu noterliklerin açk olmas sebebiyle, adalet hizmetlerinin hafta sonu da noterler eliyle baz hizmetlerin yaplabilmesine büyük bir imkan salanacaktr. Bu konu da yine çalmalarmzn arasnda. Yakn zamanda inallah neticeye balam olacaz.

Gül, nöbetçi noterlik uygulamasn geçen nisan aynda hayata geçirdiklerini hatrlatarak, ayn gün hizmete giren bir dier konunun da konsolosluklarda yaplan noterlik ilemlerinden ayn anda Türkiyeden örneinin alnmas hususu olduunu aktard.

Noterliklerde hafta sonu da araç alm satm yaplabildiini anlatan Gül, son 9 ayda noterliklerdeki hafta sonu ilem saysnn 635 bin olduunu belirtti.

Gül, geçen yl kasm aynda 130 yeni noterlik daha kurduklarn, böylece noterlik saysnn 2 bin 61e ulatn bildirdi.

- Yarg reformu stratejisindeki hedeflerimizden birini de yine gerçekletirmi oluyoruz

Bakan Gül, tantm yaplan güvenli ödeme sistemiyle vatandan alveriini güvenle yaplabileceine dikkati çekerek, öyle devam etti:

Bu kapsamda ikinci el araç sat sözlemeleri, i yeri devir sözlemeleri, marka devir sözlemeleri, tanmaz sat vaadi sözlemeleri gibi yaklak 9 milyon ilemin yaplmasn bu süreçte bekliyoruz. Bütün bu ilemlere de 3 ubat 2020 Pazartesi itibaryla tüm Türkiyede tüm noterliklerimiz geçmi olacak. Böylece para alverilerinde büyük bir kolaylk salanacak ve yaanan sahtecilik, muhtemel dolandrclklar ve aksaklklarn önüne geçilmi olacak.

Bu sistemle emanet hesabna alnan parann noterlik ilemi tamamlandktan sonra ilgilisine güvenli bir ekilde aktarlm olacan, bununla ilgili finansal entegrasyon sisteminin de noterliklerde kurulduunu bildiren Gül, sistemde hesaba para yatrld teyit edildikten sonra ilemin gerçekletirileceini ifade etti.

Bakan Abdulhamit Gül, noterliklerin bu ilemlerle ilgili sms ve e-posta yoluyla tüm süreci vatandalara bildireceini vurgulayarak, unlar kaydetti:

3 ubatta balayacak dier bir uygulama da noterliklerde kredi kart kullanm imkan olacak. Vatandamz noterde ilemini ister nakit ister kredi kart ister banka kartyla yapabilecektir. Vatandamzn yannda nakit bulundurma zorunluluu ve buna ilikin riskler ortadan kalkacaktr. lemler kredi kart ya da banka kartyla güvenli bir ekilde yine halledilebilecektir. Böylece noterliklerde ödeme arac seçenekleri çoaltlarak vatandamza kolaylk salayacak güvenli bir uygulama hayata geçmi oluyor. Yarg reformu stratejisindeki hedeflerimizden birini de yine gerçekletirmi oluyoruz.

Hukuki güvenlik ilkesinden ödün vermeden vatandan i ve ilemlerinde, kolaylatrc admlar atmaya devam edeceklerini anlatan Gül, balatlayacak bu iki yeni uygulamayla vatandalara noterlik ilemlerine ilikin güvenlik ve kolaylk salam olacaklarn vurgulad.

Gül, Noterlik hizmetlerinin dijital altyapsnn güçlendirilerek hzlandrlmas, noterlik saysnn artrlmas, e-tebligat uygulamamz, hedef süre uygulamamz, arabuluculuk, uzlatrma, ön ödeme, seri yarglama, basit yarglama gibi usuller güven veren ve eriilebilir bir adalet gayesine katk saalayacak, hizmet edecektir. Özellikle noterlerimizin gayrimenkul sat da dahil olmak üzere yeni hizmet alanlarna kavumas için çalmalarmz sürdürüyoruz. ifadelerini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git