GYİAD ekonomi anketi

Genç Yönetici ve İş İnsanları Derneği (GYİAD) üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen ve koronavirüs salgınının ekonomik etkilerini masaya yatıran anket sonuçlarında, alınan ekonomik önlemlerin genişletilmesi gerektiği görüşü öne çıktı.

Haberler 28.04.2020 - 00:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

GYADdan yaplan açklamaya göre, ankette genç i insanlarna destek paketleri, mevzuat deiiklikleri, tevik ve önemler konusunda sorular yöneltildi.

Ankete katlan üyelerin yüzde 90 salgn sebebiyle yaanabilecek ekonomik olumsuzluklara kar kaynak yaratlmas konusunda önlemleri yeterli görmezken, üyelerin yüzde 95i hayata geçirilen mevzuat deiikliklerini yeterli bulmuyor.

Ankete göre, Türkiyede alnan önlemler ve açklanan destekler i dünyasnn mevcut yükümlülüklerinin ötelenmesi ve kredi verilmesine younlam durumda. Salgn sürecinin ne zaman biteceinin net bir ekilde öngörülememesi sebebiyle i dünyas ek borçlanmaya scak bakmyor. Öteleme ve kredi çözümlerine alternatif olarak yükümlülüklerin silinmesi ve hibe eklinde kaynak kullandrlmas talebi anket sonuçlarnda öne çkyor.

Ankete katlanlarn büyük bölümü ticari faaliyetlerin sürdürebilirlii adna bugüne kadar alnan önlemlere ek olarak yeni teviklerin açklanmas ve önlemlerin alnmasn talep ediyor. Özellikle öne çkan talepler arasnda kamuya olan vergi ve SGK primi gibi yükümlülüklerin salgnn etkili olduu dönem boyunca alnmamas, kullandrlan kredilerin ve ötelenen kredi faizlerinin düürülmesi, çalan ve esnafa yönelik desteklerin artrlmas geliyor.

Ankete katlan üyeler, isizlik için ödenen devlet desteinin bu dönemde artrlmas gerektiini düünürken, özellikle i yerlerini açamayan küçük esnafn kira destei ile korunmas ve KOBlere daha çok kaynak aktarlmas gerektiini belirtiyorlar.

TARIM, TURZM, HAVACILIK VE YOLCU TAIMACILII FARKLI DEERLENDRLMEL

Tarm sektörü, gda güvenliinin önem kazand bu dönemde oldukça kritik bir konumda bulunuyor. Anket sonuçlarnda, tarm sektörüne yönelik destek ödemelerinin artrlmas ve hasat dönemi öncesi hibe ödemeleri yaplmas görüüne yer verildi.

Özellikle turizm, havaclk, yolcu tamacl gibi sektörlerde önemli gelir kayplar olumaya devam ediyor. ptaller ve talebin tamamen kesilmesiyle birlikte nakit aklar bozulan sektörlerin banda gelen bu alanlara yönelik de ekonomik önemlerin hzla alnmas görüü ankette öne çkyor.

Kamunun sunduu çok sayda destee bavurularn yaplmakta olduu ancak younluk ve bürokrasi nedeniyle destek bavurularna cevaplarn geciktiinin alt çizilen ankette, kredi bavurularna gelen yantlarn talebin çok altnda kald ve bu nedenle yeni finansman olanaklarna eriimde skntlar görüldüü yaklam ortaya konuyor.

Ankete göre, içinden geçilen dönemde yaanan skntlarn önemli bir kayna da d talebin en aza inmi olmas. Bu nedenle iyileme için yurt dnda izolasyonlarn kalkmas ve ithalat talebinin yeniden balamas büyük önem tayor.

Verilen desteklerde sektör fark gözetmeksizin tüm sektörlerin mücbir sebep kapsamna alnmas gerektiini düünen üyeler, açklanan destek paketlerine yaplan bavurularn daha hzl cevaplandrlmas, desteklerdeki vadeler ve ötelemelerdeki sürelerin de uzatlmas görüünde.

ÜLKEMZE GÜVENYORUZ

Açklamada görülerine yer verilen GYAD Yönetim Kurulu Bakan Fuat Pamukçu, Üyelerimizin ankete verdii cevaplara bakldnda, ankete katlan üyelerimizin büyük çounluunun ekonomik olumsuzluklara kar kaynak yaratlmas konusunda alnan önlemleri yeterli görmediini ve hayata geçirilen mevzuat deiikliklerini yeterli bulmadn görüyoruz. Bizler de alnan ekonomik önemlerin çerçevesinin geniletilmesi gerektiini düünüyoruz. ifadelerini kulland.

Bu dönemde özellikle startup ekosisteminin ayr bir paket ile desteklenmesi gerektiini belirten Pamukçu, unlar kaydetti:

Startup ekosisteminin önemi önümüzdeki dönemde daha da artacak. Bu nedenle ayr bir paketle bu ekosistemin desteklenmesi gerektiini düünüyoruz. Ayrca bu dönemde kamu, belediye ve imar müdürlükleri ilerinin uzaktan yürütülmeye devam etmesi gerekli. Bilim Kurulumuzun çalmalarn yakndan takip ediyor ve kendilerine güveniyoruz. Bilim Kurulu gibi Tarm Kurulunun da oluturulmas gerektiine inanyoruz. naat sektörü de ülkemiz için büyük öneme sahip bir dier alan. Bu sektörün de hareketlenmesi için yeni açklanacak destekler arasnda yer alabileceini vurgulamak isteriz. Türkiye bu kriz sonras yeniden ekillenecek olan dünyada avantaj elde edebilmek için yapsal reformlarna arlk vermeli ve bu dönemi iyi kullanarak özellikle hukuk ve adalet sistemini yeniden yaplandrmaldr.

Pamukçu, genç istihdamnn bu dönemdeki önemine iaret ederek, Genç nüfusun ekonomiye kazandrlmas, genç istihdamnn artrlmas gerekiyor. Biz de bu konuda üzerimize düeni yapmay sürdürüyoruz. Genç i dünyas olarak ülkemize güveniyor ve her koulda çalmalarmza var gücümüzle devam ediyoruz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git