Haberleşmeye aile başına yıllık 3 bin 736 TL harcadık

4 kişilik bir ailenin haberleşme gideri için devlete ödediği vergi ise 2020'de yaklaşık 759 TL'yi buldu

Haberler 13.01.2021 - 00:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede 2020 ylnda evlerinde bir sabit telefon ile genibant internet abonelii bulunan ve her bireyi cep telefonu hatt sahibi olan 4 kiilik bir ailenin yllk ortalama haberleme gideri vergiler dahil ortalama 3 bin 736 TL oldu.

Serbest Telekomünikasyon letmecileri Dernei (TELKODER) her yln sonunda düzenli yapt analiz kapsamnda açklad Elektronik Haberlemede Aile Giderleri Aratrmas verilerini derledi.

Telekomünikasyon alannn düzenleyici kuruluu olan Bilgi Teknolojileri ve letiim Kurumunun (BTK) yaynlad veriler ile TELKODERin yapt genel sektör deerlendirmesi sonucunda sabit telefona vergiler dahil aylk ortalama 42,37 TL ödendii ortaya çkt.

Ayn aratrmada, 3 GSM operatörünün abonelerinin ortalama aylk ödemelerinin ise vergiler dhil 49,89 TLye ulat belirtiliyor.

Sabit internet balants için ise aylk ortalama vergiler dahil 69,48 TL ödeniyor.

Bu giderlerin hepsinden yüzde 18 KDVnin yan sra, sabit ve mobil haberleme hizmetleri ve sabit ve mobil internet hizmetleri için yüzde 7,5 Özel letiim Vergisi (ÖV) devlete aktarlyor. Evlerinde bir sabit telefon ile genibant internet abonelii bulunan ve her bireyi cep telefonu hatt sahibi olan 4 kiilik bir aile, haberleme gideri için devlete aylk 63,27 TL vergi ödüyor. Devlete ödenen vergi ylda yaklak 759 TLyi buluyor.

2021DE HABERLEME GDERLERNDE ARTI BEKLENYOR

TELKODERden alnan bilgilere göre, 2017 yl sonuna kadar mobil telefonda yüzde 25, sabit telefonda yüzde 15 ve internet eriiminde yüzde 5 olarak uygulanan Özel letiim Vergisinin, 2018 ylnda tüm hizmetlerde yüzde 7,5 olarak deitirildiine deiniliyor.

2019 ylnda Adil Kullanm Kotasnn kaldrlmasyla internet fiyatlarna yaplan zamlar dikkate alndnda önümüzdeki yllarda giderlerdeki internet paynn ve vergisinin artaca öngörülüyor. Bu durumun 2021 yl haberleme giderlerinde de artlara neden olaca vurgulanyor.

KULLANICILARI YÜKSEK VERGLER EPEY ZORLUYOR

TELKODER Yönetim Kurulu Bakan Halil Nadir Teberci, konuyla ilgili u deerlendirmeyi yapt:

TELKODER olarak her yl açkladmz iletiim harcamalar raporumuza baktmzda bu yl döviz kurlarnn ve sektörde yaplan zamlarn etkisiyle giderlerin arttn görüyoruz. Burada kullanclar yüksek vergiler de epey zorluyor. Özellikle 1999 Gölcük depremiyle hayatmza geçici olarak giren Özel letiim Vergisinin 20 yldr alnmas büyük bir sorun tekil ediyor. Dünyann hiçbir yerinde böyle bir vergi alnmyor bizde de bir an önce kaldrlmas gerekiyor. 2021 ylnda serbestleme ve tam rekabetin salanmasyla bu vergi yüklerinin hafifletilmesi hususunda devletin gerekli yaklam göstereceine inanyoruz.

Ana Sayfaya Git