Habur açılınca ihraç üretimi 3'e katlandı

Türkiye'nin Orta Doğu'ya açılan kapısı olan Şırnak'ın Silopi ilçesindeki Habur Sınır Kapısı, normalleşme süreciyle yük taşımacılığına açıldı. Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Aziz Odabaşı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki ihracatçıların 3 vardiya sistemiyle üretim yaptığını ve günde 2 bin TIR'ın Habur Sınır Kapısı'ndan geçiş yaptığını söyledi.

Haberler 29.06.2020 - 11:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanlnca koronavirüs tedbirleri kapsamnda Türkiyenin Orta Douya açlan kaps olan rnakn Silopi ilçesindeki Habur Snr Kaps, 1 Martta çift yönlü geçie kapatld. Temasz ihracatn yapld kap, 4 Maysta yük tamaclna açld. Bata Irak olmak üzere Orta Dou ülkelerine ihracat yapan Türk firmalar, Habur Snr Kapsnn açlmasyla teke düürdükleri vardiya saysn, Iraktan gelen sipariler dorultusunda 3e çkartarak, üretimlerini artrd.

HABUR SINIR KAPISINDAN GÜNDE 2 BN TIR HRACAT YAPILIYOR

Diyarbakr Organize Sanayi Bölgesi Bakan Aziz Odaba, Habur Snr Kapsnn açlmasyla Güneydou Anadolu Bölgesindeki ihracatçlarn 3 vardiya sistemiyle üretim yaptklarn söyledi. 4 Mays gününden itibaren Habur Snr Kapsnda günde 2 bin TIRn geçi yaptn anlatan Odaba, ihracatlarnn yüzde 50sinin Irak üzerinden yapldn anlatt. Koronavirüsle mücadele sürecinde firmalarn yüzde 80inin üretimlerini durdurduunu aktaran Odaba, 2,5 aylk pandemi sürecinde firmalarmzn yüzde 80i üretimini durdurmutu. u anda Habur Snr Kapsnn açlmasyla birlikte ihracatmz da yeniden balad. Bir vardiya çalan üretici firmalarmz, iki ve üç vardiyal çalma sistemine geçti. hracatmzn yüzde 50si Irak ve ran üzerine yaplyordu. u anda Irak kapsnn açlmas ve Halil brahim Kapsnn da rahatlamasyla birlikte firmalarmz 3 vardiya halinde çalmaya devam ediyor. Üretiyoruz, ürettiimizi de ihraç ediyoruz. Habur Snr Kapsnn açlmasyla u anda günde 2 bin tr ihracat yaplyor dedi.

YEN PERSONELLER ALIP, VARDYA SAYIMIZI 3E çIKARDIK

Diyarbakr Organize Sanayi Bölgesinde kozmetik ürünleri ihracatçs firmann üretim müdürü Ebru Bingöl, pandemi sürecinde 2 ay boyunca tek vardiya ve yar zamanl olarak çalmak durumunda kaldklarn belirterek, Habur Snr Kapsnn açlmasyla birlikte yeni istihdamlar saladklarn, vardiya saylarn da 3e çkardklarn söyledi. Bingöl, Pandemi sürecinde 2 aylk bir süre boyunca üretimimizi tek vardiyaya düürmütük. Bu tek vardiyada bile yar zamanl çalyorduk. Haziran ay itibaryla 3 vardiyaya çkardk. Yeni personel almlarmz oldu. Pandemi sürecinde snr kaplar kapal olduu için hem üretimimiz hem de ihracatmz yar yarya dümütü. u an kaplarn açlmasyla youn bir ekilde sipari almaya baladk. Siparileri yetitirmek için fazla personel alarak üretimimizi hzlandrdk diye konutu.

IRAK, FRMAMIZ AçISINDAN çOK ÖNEML BR PAZAR

Enerji panelleri üreticisi ve ihracatçs Kemal Bulu ise Irakn kendileri için çok önemli bir pazar olduunu belirterek, Habur Snr Kapsnn açlmasyla i anlamalarn Irak ile karlkl olarak yeniden balattklarn ifade etti. Bulu, Pandemi ile birlikte 45 gün civarnda üretimimizi durdurma karar almtk. Kaplarn açlmasyla birlikte firmamz açsndan önemli bir pazar olan Irak ile olan i anlamalar sürecimizi yeniden balatma karar aldk karlkl olarak dedi.

Habur Snr Kapsnda yük tamacl yapan TIR oförleri de açlmasndan dolay duyduklar memnuniyeti dile getirdi.

Ana Sayfaya Git