Habur kapısı açılsın!

Irak'a yük taşımacılığında Kovid-19 tedbirleri ile yaşanan normalleşme sayesinde Şırnak'ın Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı'nda günde ortama geçiş yapan araç sayısı 1200'den 1800'lere yükseldi

Haberler 21.10.2020 - 00:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Habur Snr Kapsnda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri alnarak yaanan normalleme ile günde ortama geçi yapan araç says 1200den 1800lere yükseldi.

Salgn nedeniyle ticaretin aksamamas için Habur Snr Kaps ile brahim Halil Gümrük Kaps arasndaki tampon bölgede dorse ve oför deiimi eklinde 1 Marttan itibaren hayata geçirilen temassz ticaret uygulamas 4 Haziranda Ticaret Bakan Ruhsar Pekcann yapt açklamayla normal seyrine döndü.

Bu kapsamda Habur Snr Kapsnda, yük tamaclnn yeniden balamasyla hareketlilik de artt.

Habur Snr Kapsnda daha önce günde ortalama 1200 olan araç says son dönemde 1800lere yükseldi.

Virüse kar alnan tedbirlerin hassasiyetle uyguland snr kapsnda yaanan bu hareketlilikten hem i dünyas hem de uluslararas tamaclk yapan oförler memnun.

BU ARTII ÖNEMSYORUZ

rnak Ticaret ve Sanayi Odas (TSO) Bakan Osman Geli, mart aynda dünyay etkisi altna alan Kovid-19dan tüm kesimler gibi i dünyasnn da olumsuz etkilendiini söyledi.

Habur Snr Kapsnn Türkiye için önemine deinen Geli, Bu süreçte i camias ald siparileri zamannda ilgili yerlere yetitirmede sknt yaad. dedi.

Geli, gelinen noktada Habur Snr Kapsndan geçi yapan araç saysnn 1800 bandna ulatn aktararak, Bu art önemsiyoruz. camias açsndan çok olumlu sonuçlar olacaktr. Ticaretimize, ekonomiye, ihracat rakamlarna, istihdama çok büyük etkisi olacaktr. Bu konuda emei geçen herkese teekkür ediyorum. diye konutu.

Geçi yapan araç says konusunda 2 bin ve üzeri rakamlar da ksa zamanda görmeyi arzuladklarn ifade eden Geli, tedbirlere uyularak, ticaretin sürdüünü kaydetti.

TCARET çN çOK Y BR GELME SALAYACAK

rnak Esnaf Sanatkarlar Odas Birlii (ESOB) Bakan Hear Haimolu da Habur Snr Kapsnn bölge kadar ülkenin ekonomisine de ciddi katk sunduunu belirtti.

Pandemi ile ticarette yaanan aksamann normallemeyle birlikte aldn dile getiren Haimolu, Geçilerin normallemesiyle günlük ortalama araç says 1800e ulat. Bu, esnaf, ticaret için çok iyi bir gelime salayacak. Bu artn, Haburda simit satan gençten ihracat yapan firmaya kadar olumlu etkisi olacaktr. ifadelerini kulland.

Türkiye Irak Sanayici adamlar Dernei (TISAD) Silopi Temsilcisi Kemal Özdemir ise pandemi nedeniyle temassz geçi sürecinde azalan araç saysnn normalleme ile istenilen düzeye geldiini ifade etti.

Özdemir, bu gelimede katks bulunan bata Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ve ilgili bakanlklar olmak üzere herkese teekkür etti.

skenderundan gelen tr oförü Ömer ahin, snr kapsnda yaanan normallemeden memnun olduklarn ifade ederek, Rahat bir ekilde aracmz götürüp, geliyoruz. Uygulamada emei geçenlere teekkür ediyoruz. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git