Habur Sınır Kapısı ihracatta Kovid-19 sürecinde de hız kesmedi

Şırnak'ın Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı'nda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen 10 ayda 6,7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirilirken, yıl sonuna kadar bu rakamın 10 milyar dolara yükseltilmesi hedefleniyor.

Haberler 23.11.2021 - 00:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kentin bacasz fabrikas olarak nitelendirilen, Türkiyenin Orta Douya açlan en önemli kaplarndan Habur Snr Kapsnda uluslararas ticaret hacmi, tevik yasasnn bölge illerine getirdii avantajlarla salgna ramen artt.

Snr kaps üzerinden ihraç edilenlerin banda yüzde 70 ile inaat ve gda ürünleri gelirken, bunu, tekstil, mobilya ve dier ürünler takip ediyor. Geçen sene günlük ortalama 1100-1300 aracn geçtii snr kapsndan bu yln 10 aynda günlük ortalama 1800 ila 1900 araç geçii kaydedildi.

Salgna kar tedbirlerin hassasiyetle uyguland snr kapsnda yaanan bu hareketlilik, hem i dünyasn hem de uluslararas tamaclk yapan oförleri memnun ediyor.

YIL SONU HEDEF 10 MLYAR DOLAR HRACAT

rnak Valisi Ali Hamza Pehlivan, AA muhabirine, dünyay etkisi altna alan Kovid-19un Habur Snr Kapsnda da ihracata yönelik ticaret hacmini geçen yl bir ölçüde etkilediini söyledi.

Geçen yl snr kaps araclyla 6,7 milyar dolar ihracat gerçekletiini dile getiren Pehlivan, bu yl ise bu rakama 10 ayda ulaldn belirtti.

Pehlivan, 2021 yl rakamlarna baktmzda hem pek Yolu Müdürlüü bünyesinde ilemleri yaplan hem de dier bütün hudut kaplarnda ilemleri yaplp Haburdan çk yapan araçlarn tad ürünlerin ihracat deeri u an itibaryla 6,7 milyar dolara ulat. Fakat yl sonuna kadar hedef 10 milyar dolar. Bu da geçen yla oranla yüzde 30 civarnda art anlamna gelecek. dedi.

Pehlivan, rnak Özel dare bünyesinde Silopi tr parknda 80 kiilik personelle oförlere sosyal hizmet sunulduunu vurgulayarak, Burann da giderek modernize edilmesi konusunda admlar atyoruz. Altyaps ile ilgili sürekli çalmalar yapyoruz. Orada uzun yoldan gelen oförler hem dinlenme hem de srasn rahat bir ortamda bekleme imkan buluyor. diye konutu.

HEDEFMZ DAHA DA BÜYÜMEK

Dou Anadolu hracatçlar Birlii (DAB) Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Takn da Habur Snr Kapsnda ihracatn salgna ramen hz kesmeyerek devam ettiini belirterek, bundan dolay Ticaret Bakanl ve rnak Valilii bata olmak üzere tüm yetkililere teekkür ettiklerini söyledi.

Amaçlarnn her sene ihracat büyütmek olduuna iaret eden Takn, unlar kaydetti:

Tek eksiimiz sanayi bölgesi. Bölgemizde organize sanayi bölgesi olsayd ihracatmz yüzde 40 ile 50 daha fazla olacakt. Dier illerden gelen araçlar masraf olduu için maliyeti artyor. Maliyet artnca randan Iraka gelen ürünlerle rekabet edemiyoruz. Bölgemizde organize sanayi bölgesi olsayd hem esnaf hem de yatrmc daha çok ihracat yapard. Silopide 46, il genelinde 200e yakn fiili ihracat yapan firmamz var. Cizredeki organize sanayi bölgesi yetersiz kalyor. rnak ve Silopide açlacak organize sanayi bölgeleri sayesinde maliyetler düecei için dier ülkelerle daha rahat rekabet edebileceiz. Bunun için çalmalarn olduunu duyuyoruz, inallah en ksa sürede neticelenir.

YOUN OLARAK çALIIYORUZ, BUNDAN DA GAYET MEMNUNUZ

Nakliyeci Ali Takn, Iraka genellikle inaat malzemesi tadklarn, bu ürünlerde youn talep aldklarn aktard.

Tr oförü Mustafa Karay, zmirden Iraka meyve tadn anlatarak, Youn olarak çalyoruz, bundan da gayet memnunuz. Snr kapsndan çok bekleme olmadan gidip, dönüyoruz. Bu sayede evimize erken dönüyoruz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git