Habur Sınır Kapısı kapatılabilir!

Hükümet, Kuzey Irak’ta yapılması planlanan referanduma karşı ekonomik seçenekleri masaya yatırdı. Habur’un kapatılması da gündeme gelirken, Irak ile ticarette Esendere Sınır Kapısı ön plana çıktı.

Haberler 22.09.2017 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kuzey Irakta yaplmas planlanan referandum öncesi bölgede tansiyon yükselirken, hükümet olas gelimelere kar çok seçenekli bir plan hazrlad. Bu kapsamda Kuzey Irak ekonomisinin can damar olan habur Snr Kapsnn kapatlmas da seçenekler arasnda bulunuyor. Bu plan dorultusunda Irak ile ticarette bölgesel yönetimi by-pass edecek alternatif güzerghlar üzerinde çallyor.

ONLARA ZARAR VERR

Gümrük ve Ticaret Bakan Bülent Tüfenkci referandum kararnda srarc olmann Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimine (IKBY) ciddi zarar vereceini belirterek IKBY ile 2.5 milyar dolar ticaret hacmimiz var. Haburun kapatlmas da seçenekler arasnda. Bölgesel yönetimin iki önemli ticari partneri var; bunlar Türkiye ve ran. Dolaysyla buradaki bask ve kararllk IKBY için üstesinden gelemeyecei baz maliyetler douracaktr diye konutu.

ESENDERE ALTERNATF

Hükümet Haburun kapatlmas durumunda Irak ile olan ticaretin zarar görmemesi için alternatif ticaret güzerghlar üzerinde de çalma yürütüyor. Irak ile ticarette hava tamaclna arlk verilmesi ve Esendere Snr Kaps gibi bölgesel yönetimi bypass edecek snr kaplarna arlk verilmesi seçenekleri masada bulunuyor. Türkiyenin Kuzey Irak ile ticaret hacmi 2.5 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Sene sonuna kadar bu rakamn 3 milyar dolar bulmas bekleniyor. Türkiyenin Irakla olan ticaret hacminin ise ylsonunda 8 milyar dolara ulamas öngörülüyor.

KUZEY IRAK çN KRTK ÖNEM TAIYOR

Badattaki merkezi hükümetle ihtilaf halinde olan IKBY için Habur Snr Kaps kritik önem tayor. IKYBnin dünyaya açlan kaps konumunda olan Habur Snr Kaps üzerinden salanan ticaret, bölgesel yönetim için hayati önem tayor. Habur Snr Kapsnda ylda ortalama 4 milyon yolcu, 1.4 milyonu TIR olmak üzere toplam 2 milyon araca hizmet veriliyor. Toplam 24 adet peron bulunan snr kapsnda 2 adet X-Ray tarama cihaz, 3 bin 500 metrekarelik ticari ve 6 bin metrekarelik idari bina bulunuyor.

Ana Sayfaya Git