'Hakiki’ ve '%100 Doğal' etikete yasak

Tarım Bakanlığı’nın hazırladığı yeni kılavuza göre etiketlerde “gerçek” ve “hakiki” terimleri yasak olacak. “Hakiki bal”, “gerçek meyve”, “hakiki Maraş dondurması” ifadeleri kullanılmayacak. Ayrıca yüzde 100 doğal ifadesi olmayacak. Ambalajlı ürünlerde “bahçeden taze”, “fırından taze” yazılamayacak.

Haberler 01.08.2017 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanl, gdalarn etiket, tanm, reklam ve sunumunda kullanlan ifadelerin tüketiciyi doru bilgilendirmesi için ksa süre önce gda etiketlenmesine yönelik bir yönetmelik yaymlamt.

Gazete Habertürkten Deniz çiçekin haberine göre bakanlk, 2019 yl sonunda yürürlüe girecek yönetmelik için gda firmalarn yeni mevzuat konusunda uyarmak ve bilgilendirmek amacyla bir klavuz hazrlad. Klavuzda, gda etiketlerinde kullanlmamas gereken ifadeler, örnekleriyle anlatld. Buna göre, vatandan yanltlmamas için uyulmas gereken etiket kurallar öyle:

TEREYAI DELSE YAYIK OLMAYACAK

Tablet çikolata ile kokolin (bitkisel ya ve kakao karm) ayn görsele sahip olduu için, ambalajda kokolin olduu açkça belirtilecek. Margarin üzerinde tereyan çartracak yayk gibi ifadeler kullanlmayacak. Meyve yerine aroma verici kullanlan gdann etiketinde meyve görseli kullanlrsa, gdann aromal olduu vurgulanacak. Bal aromal urup etiketlerinde bal petei ve ar resmi konulmayacak.

Üretimi el ile yaplmayan gdalarda el yapm ifadesi kullanlmayacak. Sarmalar makinede sarldysa el yapm denilmeyecek. Corafi iaret tayanlar dnda çiftlik usulü yourt, köy tipi yourt gibi ifadeler kullanlmayacak. Doal ifadesi olan gdalarda katk ve aroma gibi hiçbir ilave yaplamayacak. Süt, çay, bitki çay, bal, kahve, meyve-sebzeler, yourt, naturel szma zeytinya gibi ürünlerde bu ifade kullanlabilecek. Ancak yüzde 100 doal, gerçek doal, hakiki doal ve en doal gibi ifadeler kullanlamayacak.

ANNE EL DEM GB FADESNE ZN VERLD

Endüstriyel gdalarda ev yapm ifadesi kullanlamayacak. Ancak, anne eli demi gibi, ev yapm tadnda gibi ifadeler kullanlacak. Hazr ambalajl ürünlerde, örnein bisküvide frndan taze ifadesi kullanlmayacak. Mutfaktan taze, denizden taze, bahçeden taze, taze sklm, taze toplanm denilmeyecek. Taze ifadesi sadece hasattan ksa süre içinde satlan ürünler için geçerli olacak. Taze meyve ve sebzelerden üretilen salatalar, raf ömrü ksa olan süt ürünlerinde ise serbest olacak.

SAF KELMESNE çARIIM YASAI

Gda bileenlerinin yokluuna dair ayçiçek ya içermez, glukoz urubu içermez, palm ya içermez gibi ifadeler de etiketlere konulamayacak.

Onun yerine, pancar ekeri içerir, zeytinya kullanlmtr gibi ifadeler kullanlacak. Baz ürün gruplarnda ise tüketici hassasiyeti dikkate alnarak domuz eti, ya içermez, veganlar için uygundur gibi ifadelere yer verilebilecek. Tüketicinin benzer gdalarla kartrmamas için yüzde 100 malt, yüzde 100 pancar ekeri ifadesi serbest olacak. Saf terimi ise tüketicide saf olmayan alternatifler olduu algs yaratmamas için kullanlmayacak.

Geleneksel teriminin kullanlmas için de üretimin patentle tescillenmi olmas gerekecek. Gerçek ve hakiki terimleri ise yasak olacak. Hakiki bal, gerçek meyve, hakiki Mara dondurmas ifadeleri kullanlmayacak. Yüksek kalite, premium, quality, kaliteli, best-finesten, süper, ekstra terimleri ise dier firmalarn ürünleri arasnda en iyisi olduunu ileri sürecek ekilde kullanlmayacak. Ürünün ekstra nitelik tayan özellii ayrca belirtilecek.

Ana Sayfaya Git