Halcilerden e-fatura talebi

Meyve ve sebze ticareti yapan komisyoncu veya tüccarlara 1 Ocak itibarıyla e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Müstahsil Makbuzu ve e-Defter uygulamalarına geçiş zorunluluğu getirilirken, sektör temsilcilerinden erteleme talebi geldi.

Haberler 06.01.2020 - 09:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Meyve ve sebze ticareti yapan komisyoncu veya tüccarlara 1 Ocak itibaryla e-Fatura, e-Ariv Fatura, e-rsaliye, e-Müstahsil Makbuzu ve e-Defter uygulamalarna geçi zorunluluu getirilirken, sektör temsilcileri uygulamann 6 ay ya da 1 sene ertelenmesini istiyor.

Gelir daresi Bakanlnca yaplan düzenlemeyle, komisyoncu veya tüccar olarak sebze ve meyve ticaretiyle itigal eden mükelleflere 1 Ocak itibaryla e-Fatura, e-Ariv Fatura, e-rsaliye, e-Müstahsil Makbuzu ve e-Defter uygulamalarna geçi zorunluluu getirildi.

Pazarc, seyyar sebze ve meyve sat yapanlar, bütün satlarn perakende gerçekletiren manav, market gibi iletmeler ise elektronik belge uygulamalar kapsamnda yer almyor.

Bu kapsamda, sebze ve meyve ticaretiyle itigal eden tüccar ve komisyoncularn tamamnn Hal Kayt Sistemine kaydolmas ve alm satm faaliyetleri ile araclk faaliyetlerinin bu sisteme bildirilmesi gerekiyor.

Uygulama kapsamndaki belgelerin imzalanmas için tüzel kiiler için mali mühür, gerçek kiiler için mali mühür veya e-mza temin edilmesi gerekiyor.

e-Belge uygulamalarna dahil olan mükellefler, e-Fatura ve e-Ariv Fatura uygulamalar için 7 Ocak gün sonuna, dier uygulamalar için ay sonuna kadar söz konusu belgeleri kat ortamnda düzenleyebilecek.

- Tarlada e-Müstahsil makbuzu düzenlemek kolay deil

Türkiye Halciler Federasyonu Bakan Yüksel Tavan, uygulamann karsnda olmadklarn ancak gerekli altyapnn olumas için 6 ay ya da 1 sene erteleme talep ettiklerini söyledi.

Taleplerini Gelir daresi Bakanlna da ilettiklerini aktaran Tavan, Da banda, tarlada, bahçede ürün alrken e-Müstahsil makbuzu düzenlemek çok kolay i deil. Sebze ve meyve hep açk alanda alnyor. Hallerde internet altyaps var ancak haller dndaki mal almlarnn nasl olaca belli deil. En büyük zorluk müstahsil makbuzunda çekilecek. dedi.

Tavan, sadece bu hafta için kat fatura düzenlenmesine izin verildiini belirterek, Altyapnn tam olumas gerekiyor aksi halde uygulama salkl ilemez. Özellikle e-Müstahsil Makbuzu düzenlemek kolay i deil. nsanlar daha neyin nasl olacan bilmiyor. Kervan yolda düzülür mantyla hareket ediyorlar ancak biz bunun yanl olacan düünüyoruz. Halk Kayt ve çiftçi Kayt sistemlerinde de ayn maduriyetler yaand. Bir taraf aksak kald için salkl yürümedi. diye konutu.

Temelde haksz rekabet ve kayt dln önlenmesi için e-Faturaya geçilmesini istediklerine iaret eden Tavan, ancak bu uygulamalarn getirecei ciddi masraflar olduunu da belirtti.

Tavan, bilgisayar sistemlerindeki deiikliklerin iletme bana 8-10 bin liralk maliyeti olduunu, ayrca bu konuda yetkili arac kurumlarla (entegratör) çalmann da ek yükü bulunacan kaydetti.

Ana Sayfaya Git