Halıda ihracat güneydoğudan

Geçen yıl 2 milyar 535 milyon dolarlık ihracatın gerçekleştiği halı sektöründe, yurt dışına gönderilen ürünlerin yarısından fazlası Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden karşılandı.

Haberler 06.01.2020 - 09:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye ihracatçlar, 2019 ylnda tüm sektörlerde toplam 180 milyar 468 milyon dolarlk d satm ile Cumhuriyet tarihi rekorunu tazeledi. Hemen her yl ihracattaki payn artran Türk halclar da 2019 ylnda bir önceki yla oranla yüzde 11,9luk artla 2 milyar 535 milyon dolarlk ürün satarak, ülke ekonomisine önemli katk salad.

Sene banda 2,5 milyar dolarlk hedef belirleyen sektör temsilcileri, hedefi amann ardndan 2020 ylnda da 3 milyar dolara ulamann hesaplarn yapyor.

Hal sektörünün 2019 yl ihracat rakamlar incelendiinde Güneydou Anadolu Bölgesinin katks dikkati çekiyor.

Sektöre damga vuran Güneydoulu halclar, 2019 ylnda 1 milyar 697 milyon 879 bin dolarlk döviz girdisi salad. Bu sayede Türkiyedeki hal ihracatnn yarsndan fazlasn tek bana karlayan Güneydoulu hal ihracatçlar, 2019 ylnda bir önceki yla göre yüzde 12,7 ihracat büyümesi salad.

Sektörün bölgelere dalmnda, Güneydou Anadolu Hal hracatçlar Birliini (GAB), stanbul Tekstil ve Konfeksiyon hracatç Birlikleri (TKB) ve Ege hracatç Birlikleri (EB) takip etti.

Güneydou Bölgesinde en çok hal ihracat yapan il ise Gaziantep oldu.

- En çok ABDye satld

Türkiye hracatçlar Meclisi (TM) Hal Sektör Kurulu Bakan Salahattin Kaplan, AA muhabirine yapt açklamada, sektörün yaad geliimin tüm sektörlere umut veren nitelikte olduunu dile getirdi.

Geçen yl youn bir tempoyla bütün ihracatçlarn çaltna dikkati çeken Kaplan, yenilikçi ürünlerle yeni pazarlarda daha etkin rol almak için çalacaklarn kaydetti.

Türkiye genelinden 2019 ylnda toplam 181 ülkeye hal ihracat gerçekletirildiini bildiren Kaplan, Bunun yarsndan fazlas Güneydoudan. O yüzden bölgenin ksa zamanda daha büyük gelimelere sahne olacana inanyoruz. dedi.

Kaplan, ülke baznda en fazla hal ihracatnn ABDye gerçekletirildiini vurgulayarak, bu ülkeyi Suudi Arabistan ve Irakn izlediini aktard.

Ülke gruplar baznda ise en fazla hal ihracatnn Orta Dou ülkelerine gerçekletirildiini aktaran Kaplan, bunu Amerika ktas ve Avrupa Birlii ülkelerinin takip ettiini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git