Halk dolara nasıl bakıyor

Önceki gün tarihi zirvesini 13,30'a taşıyan dolar, dün sabah piyasaların açılmasının ardından ise artan işlem hacimleriyle 12,97'ye kadar indi.

Haberler 25.11.2021 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Esnaf ve halkta dolarn seyri nedeniyle ekonominin daha da kötüleecei endiesinin hakim olduu görüldü. Dolarn yükselmesinin ardndan hayat pahallnn arttn ve Adan Zye her eye zam geldiini ifade eden esnaf ve halk, TLnin dövizler karsnda yaad hzl erime nedeniyle art arda gelen zamlarn kendilerini daha da zor duruma soktuuna dikkat çekiyor.

Esnaf önümüzdeki yl çok zor bir dönem beklediine dikkat çeken kuyumcu Erhan Tabur, ekonomide yanl atlan admlar sonucu döviz kuru ve altnn yükseldiini söyledi.

2022 YILI DAHA ZOR GEçECEK

Döviz kuru ve altndaki yükseliin herkesi madur ettiini ifade eden Tabur, u anda ne yazk ki ülkemiz gün geçtikçe fakirleiyor. Yaklak 50 gün içerisinde döviz ve altn fiyatlarnda yaklak yüzde 45 gibi yükseli gözlenmektedir. u anda altnn fiyat 715, dolarn fiyat 12.30 ve Euronun fiyat 14.50 civarlarnda seyrediyor. Bu rakamlar bizim beklentilerimizin çok çok üzerinde bir seyir, buna sebebiyet olarak ekonomideki daha önce de belirttiimiz yanl admlar, ekonomik anlamda atlmayan admlardr. Yine hükümet ile birlikte veya Merkez Bankasnn bamsz olarak ald faiz düürme kararlarnda halkmz ve yatrmclar, dolar ve altn almn TL olarak faizden çkardlar ama piyasalardaki önü durdurulamaz bu yükseli hepimizi derinden üzmekte. Kuyumcu olarak satlarmz yaparken, acaba sattmz ürünün yerine ürün koyabilir miyiz? endiesi, nitekim yerine koyamama durumu var. Müteri bize gelip altn bozdurmak istediinde TL ödeme sorunu yayoruz. Alc ve satc olarak hiçbirimiz bu durumdan memnun deiliz. Kuyumculuk sektörü, birçok sektör 2022de sancl bir dönem geçirecek. dedi.

DOLARIN YÜKSELMES BÜTÜN ESNAFI OLUMSUZ ETKLED

Salgndan sonra esnaf döviz kurundaki yükseliin etkilediini belirten ayakkabc brahim çelik, unlar söyledi: Dolarn yükselmesi bütün esnaf olumsuz etkiledi. Ürün almay artk braktk. Ürün sipari veriyoruz ve ürünü tekrar yerine koyana kadar ürün zamlanyor. Müterilerimize artk fiyatlar söylemeye çekiniyoruz. Fiyatlar çok yükseliyor. Bu gidiat nereye kadar bilmiyorum ama böyle devam ederse bütün esnaf çok zor durumda kalacak. Dolarn yükselmesiyle her ürünün fiyat yükseldi. Bakkal ve marketlerde bile fiyatlar günlük olarak deiiyor. Bizde de fiyatlar günlük deiiyor. Bugün aldmz ürünü satp yarn tekrar sattmz fiyata yerine koyamyoruz.

PARAMIZ BU KADAR MI DEERSZ OLDU?

Merkez Bankasnn faiz indirimi kararn desteklediini belirten emekli Hikmet Kr, Dolarn yükselmesini hiç iyi bulmuyorum. Gidiatmz gidiat deil. Fakir fukara dolar üzerinden mi geçiniyor? Bizim dolarmz yok. 100 liramz 5-10 lira oldu. Meyve sebze almaya gidiyoruz ama alamyoruz. Türkiyede her ey dolarla m satlyor? Dolar ban ald gidiyor. Dur diyen yok, daha dorusu Türkiyeye sahip çkan yok. Bu durumun sonu nereye varacak bilmiyoruz. Faiz olmamaldr. Zaten zorla geçiniyoruz, bizim faizle ne iimiz var. Paramz bu kadar m deersiz oldu? Bu durumla hiç mi ilgilenen yok? Bu duruma hiç dur diyecek kimse yok mu? Eskiden yaanan sorunlara halk tepki veriyordu. Fakat u anda tepki veren yok. ifadelerini kulland.

DOLAR DÜTÜÜNDE FYATLAR TEKRAR GER çEKLMYOR

Fabrikada aç olarak çalan Hüseyin Bey, u anki uygulanan ekonomi politikasnn zenginleri daha zengin, fakirleri ise daha fakirletirdiini belirterek, Geçimimizi nasl salayacamz bilmiyoruz. çünkü geçim çok zorlat. stediimizi alamyoruz. Dolarn yükselmesi her eyi etkiliyor. Dolarla maa almyoruz ama hayatmza giren her ey dolarla geliyor. Aldmz bir elbiseyi bir hafta sonra ayn fiyata alamyoruz. Bu durumu sorduumuzda dolarn yükseldiini söylüyorlar. Demek her ey dolarla birlikte zamlanyor. Fakat dolar dütüünde ise fiyatlar tekrar geri çekilmiyor. Ksacas bittik ve Allah yardmcmz olsun. eklinde konutu.

çOCUKLARIMIZA ARTIK KIYAFET BLE ALAMIYORUZ

Hayat pahallndan yaknan ev hanm Derya Yalçn, Dolarn yükselmesini kötü buluyoruz. Bu kadar da zam olmaz. Millet perian durumda, Allah yardm etsin. Hiçbir eye güç yetmiyor ve çocuklarmza artk kyafet bile alamyoruz. çünkü her ey çok pahaland, eskisi gibi deil. Dolar ve altn uçtu. çocuklarn evlendirecekler nasl evlendirecek? Allah yardmcmz olsun. Türkiyenin durumu çok zor ve bu gidi iyi deil. diye konutu.

DOLARIN YÜKSELMES LE BRLKTE HER EYE ZAM GELD

Ecza deposunda içi olarak çalan Rahmi Gckolu, döviz artlarndan dolay aldklar ürünleri tekrar ayn fiyattan alamamaktan yaknarak öyle konutu:

Dolarn yükselmesi ile birlikte her eye zam geldi. Bir vatanda olarak dolarn yükselmesinden etkileniyorum. çünkü elimizi attmz her eye zam geldi. Herhalde da baml olduumuzdan dolay bu durum kaynaklanyor. Vatanda olarak cebimize giren para her gün eriyor. Alm gücümüz düüyor.

HAYAT PAHALILII ÖRENC çN DAHA ZOR OLUYOR

Dolarn bu kadar yükselmesinin hiç iyi bulmadn belirten örenci Esra Bozkurt, Örenciyiz ve geçinemiyoruz. Ailelerimizden uzak yayoruz ama hiçbir geçimimiz yok. Bir bardak çay bile alamayacak duruma geldik. çünkü dolarn yükselmesiyle birlikte her eyin fiyat çok ar bir derecede artt. Bir eyin alnaca yok. Hayat pahall örenci için daha zor oluyor. Dolarn yükselmesi bundan dolay hiç iyi olmad. dedi.

HAYAT HER GEçEN GÜN DAHA DA ZORLAIYOR

Hayat pahallndan olumsuz etkilendiklerini belirten örenci Fatma Bozkurt, Dolardan hiç haberim yoktu. Dolardan hiç etkilenmediimi düünüyordum. Fakat dolarn yükselmesi beni de etkiliyormu ve bunu dolar yükselince fark ettim. Dolarn düüünü bekliyoruz. çünkü hayat her geçen gün daha da zorlayor. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git