Halk nasıl karşıladı!

Enflasyonla mücadele adımları kapsamında gıda ürünlerindeki KDV oranı yüzde 8’den yüzde 1’e indirilirken, halk ise fiyatların düşmemesinden yakınıyor.

Haberler 18.02.2022 - 00:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Temel gda maddelerinde uygulanacak olan Katma Deer Vergisinin (KDV) yüzde 8den yüzde 1e düürülmesiyle birlikte gdadaki KDV indirimleri pazartesi gününden itibaren geçerli olmaya balad. Gdada yüzde 1lik KDV market fiyatlarn ksmen düürdü. Ancak baz marketlerin indirimden kaçt görüldü.

Vatandalar son aylarda bata temel gda maddeleri olmak üzere elektrik, akaryakt, doal gazda yaanan fahi zamlar karsnda KDVdeki indirimin yetersiz ve zamlara çözüm olmadn söyledi.

çOK FAZLA DA BR NDRM OLMADI

KDV indiriminin çözüm olmadn belirten terzi Memik çelik, çok fazla da bir indirim olmad. 22.95 yazan ürün bugün 22.90a inmi yani 50 kuruluk bir indirim olmu. Bu da çok tatmin edici bir durum deil. Bütçe aç varsa hiç gerek yoktu. Ben terziyim bir etei normal artlarda 40 liraya dikiyordum. u an dükkan kiras 800 liradan 1200 liraya yükseldi. Dükkana elektrik faturas 250-300 lira arasnda geliyordu, u anda 600-700 lira arasnda geliyor. Etei 80 liradan dikmem gerekiyor, 80 liradan da etek diksem müteri gelmez. Onun için durum çok kötü ve Allah sonumuzu hayr eylesin. dedi.

KDV NDRM çÖZÜM DEL

Yaplan indirimin yeterli olmadn ifade eden terzi Aydn çelik, KDV indirimi çözüm deil. çünkü yetersiz kalacan düünüyorum. Ar zamlar geldi. Daha farkl çözümler üretmek daha güzel olur. Bu zamlar canmz yakmaya balad. Küçük bir esnaf elektrik faturas çok yüksek geliyor ama kazancmz ayn ve bir yükselme yok. Emekçi olduumuz için zam yapmyoruz. Sadece emeimizin karln alyoruz. Fakat buna ramen alveriimizin çounu kstk. Açlk snrna geldik. KDV indiriminin hiç olmazsa faydas olur, mutlaka olacaktr. Fakat yeterli bulmuyorum, daha farkl çözümlerin gelmesini istiyorum. ifadelerini kulland.

DENETMLER DAHA FAZLA YAPILMALIDIR

KDV indiriminin fiyatlara yansmadn belirten fabrika içisi Kenan çetin, u anda devletimiz zaten bu konularla ilgili denetim yapyor. Fakat denetimler yetersiz kalyor. Alveri merkezleri, maazalar kendi kafalarna göre zam yapyorlar. Devleti görünce devletin gazabndan korkup indirim yapyorlar ama denetimden sonra tekrar zamlarn ayn ekilde devam ettiriyorlar. eklinde konutu.

KDV NDRM HçBR EKLDE FYATLARA YANSIMADI

KDV indirimine ramen zamlarn devam ettiini belirten isiz Mehmet Arslan, KDV indirimi hiçbir ekilde fiyatlara yansmad. Bir dönem dolar baya yükselmiti. Dolar yükseldikten sonra her eye baya zam geldi. Elektrikten tutun gdaya kadar giyim yani her eye zam geldi ve hayat baya pahal oldu. Dolar daha sonra dütü ama zamlarda herhangi bir düü olmad ve halen de zamlar devam ediyor. Daha önce kilosunu 1 liraya aldmz salataln kilosu u anda 20 lira olmu. Fiyatlar inanlmaz derecede yükselmi. Vatanda geçinemiyor ve çok zor durumda. Hayat önceden çok zordu ama u anda imkansz olmu. Baya bir skntl bir süreç balam. Özellikle asgari ücretle çalan içi nasl geçinecek? diye sordu.

NDRM YETERL DEL

Halkn alm gücünün kalmadn belirten isiz Cengiz Doan, Her eye zam geliyor. Gerçekten çok zor durumdayz. Ben u anda çalmyorum, isizim ve geçim zor. aryorum ama bulamyorum. Evim ise kira, maddi durumum iyi deil. Perian haldeyiz. Allah yardmcnz olsun, her eye zam geliyor. Millet ne yapsn? Elektrik, doalgaz, su, ev kiras ne yapacaz? çok zor durumdaym. Allah herkese yardm etsin, kolay deil. diyerek hayat pahalndan ve zamlardan yaknd.

ÖNCE ÜRÜNLERN FYATINI YÜKSELTYORLAR SONRA DA FYATINI DÜÜRÜYORLAR

Temel gda ürünlerindeki KDVnin yüzde 8den yüzde 1e düürüleceinin açklanmasnn ardndan baz zincir marketler temel gda ürünlerine zam yaptn, KDV indiriminin yürürlüe girmesiyle birlikte ise ayn marketlerin indirim yaptklarn iddia ettiini belirten emekli Muharrem Sadk Uncuer ise unlar söyledi.

Samimi esnaf yoktur. Ürünü daha yüksek fiyattan satmak için gerekirse ürünü satmyor, biriktiriyor. Zabtada hiç ilgilenmiyor. Gördüüm kadaryla denetim yok. Verdiimiz parann karln alamyoruz. Hiçbirine güven yoktur. ndirim nerede, inanmyoruz. Önce ürünlerin fiyatn yükseltiyorlar sonra da ürünlerin fiyatn düürüyorlar. Ürünlerin fiyatn 5 lira artryorlar sonra da 3 lira düürüyorlar. Fakat yine kendileri krda oluyor. Halka zulüm ediyorlar. Bu hak yemekten baka bir ey deil.

KDV NDRM ZAMLARIN KARISINDA DEVEDE KULAK

Fiyatlarda indirim yerine daha çok art olduunu belirten emekli Cahit Kaya, KDV indirimi bir çözüm olmaz. Artk dilinin çarklar temelden bozuldu. Denetim olmad müddetçe hiçbir yere de varlmaz. nsanlarn güveni de kalmad. Etik deerleri olmayan bir toplum yetiiyor. Bunun da sebebi belli. KDV indirimi zamlarn karsnda devede kulak ve aldatmacadan baka da bir ey deil. Son zamlar Türkiye nüfusunun yüzde 5i hariç yüzde 95ini etkiliyor. Yüzde 5ini mutlu ediyor ama geri kalan yüzde 95i de ar derecede zamlardan etkilenmi ve açlk snrnn altnda yayor. Emekliyim ve emekli maamla geçinemiyorum, geçinen de yoktur. çünkü aldmz para ve harcamamz belli. diye konutu.

Ana Sayfaya Git