Halkbank, esnaf ve sanatkarlara kredilerde faiz indirimi uygulayacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan karara göre, bankaca doğrudan esnaf ve sanatkarlara 2021'de kullandırılacak krediler ile önceki yıllarda kullandırılan kredilerden bakiyesi 2021'e devreden kredilere yüzde 50 faiz indirimi uygulanacak

Haberler 30.12.2020 - 01:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann, Türkiye Halk Bankas Anonim irketince Esnaf ve Sanatkarlara Kredi Kullandrlmasna Dair Karar, Resmi Gazetenin bugünkü saysnda yaymland.

Esnaf ve sanatkarlarn finansman ihtiyaçlarnn uygun koullarda karlanmasn amaçlayan karar 1 Ocak 2021de yürürlüe girecek.

Karar kapsamnda, Halkbank tarafndan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri (ESKKK) kefaletiyle veya dorudan esnaf ve sanatkarlara kullandrlm olup, bakiyesi 2021e devreden krediler ile 1 Ocak 2021-31 Aralk 2021 döneminde (bu tarihler dahil) bankaclk usul ve esaslar çerçevesinde Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliine (TESKOMB) bal bölge birliklerine ortak olan ESKKKlar kefaletiyle veya ESKKKlarn kefaleti olmakszn, bankaca dorudan esnaf ve sanatkarlara kullandrlacak kredilere 1 Ocak 2021-31 Aralk 2021 döneminde (bu tarihler dahil) geçerli olmak üzere faiz indirimi uygulanacak.

TESKOMBa bal bölge birliklerine ortak olmayan ESKKKlar kefaletiyle önceki yllarda yaymlanm Bakanlar Kurulu kararlar dorultusunda kullandrlm olup bakiyesi 2021e devreden krediler için de faiz indirimi yaplacak.

UYGULANACAK FAZ NDRM MKTARI

Geleneksel, kültürel, sanatsal deeri olan kaybolmaya yüz tutan meslek kollarnda (el dokuma ileri, bakr ilemecilii, çini, çömlek yapm, sedef kakma ve ahap oyma ileri, kakçlk, bastonculuk, semercilik, yazmaclk, yorganclk, keçecilik, lüle ve oltu ta içilii, çarkçlk, yemenicilik, oyaclk ve bu ilere benzerlik gösterdikleri Bakanlkça kabul edilen) faaliyet gösteren ve Esnaf Vergi Muafiyet Belgesi sahibi esnaf ve sanatkarlara, 2021de kullandrlacak krediler ile önceki yllarda kullandrlan kredilerden bakiyesi 2021e devreden krediler için uygulanacak faiz indirimi yüzde 100 olacak.

Mesleki Eitim Kanunu kapsamnda kredi bavuru tarihi en az 1 yllk ustalk belgesine sahip olan ve ustalk belgesiyle ilgili meslek kolunda son 1 yl içinde kendi adna iletme kurduunu belgeleyen giriimci esnaf ve sanatkarlara, 2021de kullandrlacak krediler ile önceki yllarda kullandrlan kredilerden bakiyesi 2021e devreden krediler için yüzde 100 faiz indirimi yaplacak. Bu destekten son 1 yl içinde ticari faaliyetini veya vergi mükellefiyetini sonlandranlar faydalanamayacak.

GENç ESNAF VE SANATKARLARA, 100 BN LRAYA KADAR YÜZDE 100 FAZ NDRML KRED

Küçük ve Orta Ölçekli letmeleri Gelitirme ve Destekleme daresi Bakanl (KOSGEB) tarafndan salanan hibe ve faizsiz kredi desteinden yararlananlar hariç olmak üzere; KOSGEB Uygulamal Giriimcilik Eitimini bitiren, bavuru tarihinde 30 yan tamamlamam olan genç giriimci esnaf ve sanatkarlara KOSGEB tarafndan onaylanan projelerini bankaya sunmalar durumunda 100 bin liraya kadar yüzde 100 faiz indirimi uygulanarak kredi kullandrlabilecek.

Söz konusu imkandan bakiyesi 2021e devreden kredi borcu bulunanlar yararlanamayacak. Bununla birlikte, 2021de kullandrlacak krediler ile önceki yllarda bu kapsamda kullandrlan kredilerden bakiyesi 2021e devreden krediler için yüzde 100 faiz indirimi uygulanacak.

Esnaf ve sanatkarlara makine, ekipman ve demirba almlar, i yeri modernizasyonu veya ham madde ve döner sermaye ihtiyaçlarnn karlanmas amacyla 30 bin liraya kadar kullandrlan kredilerden bakiyesi 2021e devreden krediler için yüzde 100 faiz indirimi yaplacak.

Öte yandan, bu maddeler dnda 2021de kullandrlacak krediler ile önceki yllarda kullandrlan kredilerden bakiyesi 2021e devreden kredilere yüzde 50 faiz indirim oran uygulanacak.

Kararda, istisnai durumlar ve artlara ilikin genel hükümler de yer alrken, gelir kayplarnn belirlenmesi ve karlanmasna yönelik maddeler de belirlendi.

Ana Sayfaya Git