Harran Ovası GAP ile ihya oldu

Türkiye'nin en verimli tarım arazilerinden Şanlıurfa'daki Harran Ovası'na, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında ulaştırılan su sayesinde, bölgenin ekonomiye olan katkısı büyük ölçüde arttı.

Haberler 18.07.2019 - 01:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhuriyet tarihinin en büyük yatrmlarndan GAP kapsamnda, Atatürk Barajndan anlurfa kent merkezine kadar 26,4 kilometre uzunluunda ve 7,62 metre çapnda birbirine paralel yaplan iki tünelle Harran Ovasnn bereketli topraklar 25 yl önce ilk kez suyla bulutu.

9. Cumhurbakan Süleyman Demirelin katlmyla 9 Kasm 1994 ylnda gerçekletirilen törenle suya kavuan ovann uydu fotoraflarndaki rengi, aradan geçen yllarla birlikte deiirken, geleneksel olarak bölgede yetitirilen arpa, buday ve mercimein yerini ekonomiye daha fazla katma deer salayan pamuk ve msr gibi ürünler ald.

çeyrek asrda sulama sayesinde anlurfa, daha önce ekimin çok az yapld pamuk üretiminde yüzde 56 ile birinci sraya yerleti, msr üretiminde de ilk sralara yükseldi.

Yaplan yatrmlarla 1 milyon 850 bin dekar alann suland bölgenin tarmsal üretimi ve ekonomiye katks artarak devam ediyor.

- Sulamann istihdama çok büyük katks var

GAP Bölge Kalknma daresi (GAP BK) Bakan Sadrettin Karahocagil, AA muhabirine yapt açklamada, anlurfann dünyada tarmn ilk yapld, budayn ilk üretildii ve ilendii yer olduunu söyledi.

Bölgede tarmn geçmiinin 11 bin yl öncesine dayandna dikkati çeken Karahocagil, Harran Ovas oldukça fazla insann geçim salad bir yerdi ancak Frat Nehrinden buraya gelen su, buradaki tarma farkl bir boyut katt. Bizim hesaplarmza göre buraya su verilmeden önce Harran Ovasndaki bir hektar tarm arazisinin ülke ekonomisine 500 dolar civarnda katks vard. Bu rakam sulamann yaplmasyla birlikte 4 kat artarak 2 bin dolar geçti. dedi.

Karahocagil, kuru ve sulu tarm arasndaki verim farknn bazen 7 katna kadar çkabildiini dile getirerek, sulamayla bölgedeki çiftçilerin 2 ylda 5 ürün elde etme imkan yakaladn bildirdi.

Sulamann bölgenin sosyo-ekonomik yapsn da çok etkilediini söyleyen Karahocagil, öyle devam etti:

Harran Ovas bugün Türkiyede krsal nüfusun en youn olarak yaad yerlerden biri. Burada önemli olan çiftçimizin, köylümüzün köyünde, yerinde kalm olmas. Hepsi dier bölgelerdeki insanlarmz gibi stanbula, zmire, Ankaraya gitmediler. Bunu Suruç Ovasnda yaadk maalesef. imdi Suruç Ovasn da suluyoruz. nallah çiftçilerimiz geri dönüyor, dönecek. Sulamann istihdama çok büyük katks var, hektar bana 2 ile 4 arasnda kiiye yeni istihdam saladn düünüyoruz. Sulu tarm yl içinde devam eden tarm demek. Bu nedenle daha fazla kiiye ihtiyaç duyulan bir tarm. Bu açdan Harran Ovasnda sulama, çok ciddi istihdam da salam oldu. Hem arazi sahipleri hem de orada çalan mevsimlik içilerimiz çok ciddi gelir elde ettiler. u anda Harran ilçesine gidildiinde tabelasnda 80 bin gibi bir nüfus görürsünüz. Bu nüfusun çok büyük ksm köylerde kalyor ve çiftçilik, tarm yapyor. Hem anlurfa hem de ülke ekonomisine büyük katk salyorlar.

- Pamuun yarsndan fazlas anlurfadan

Karahocagil, sulamayla birlikte bölgede endüstriyel bitkilerin üretiminde de büyük art yaandn ifade etti.

anlurfann u anda Türkiyenin en fazla pamuk üretimi yaplan kenti olduuna dikkati çeken Karahocagil, unlar kaydetti:

Bölgeye su verilmesiyle Türkiyede üretilen pamuun yarsndan fazlas Harran ve anlurfada üretilmeye baland. Pamuk ülkenin en fazla döviz harcad alanlardan biri, hem pamuk hem de yal tohum ithalat açsndan. Yani tekstilde kullanlan çok ciddi pamuk miktar, iplik miktar var. Bu pamuun yüzde 50sini Türkiye üretebiliyor. Onun için Harran ile balayp, kentin, bölgenin dier ovalarnda devam eden sulama sayesinde ülke ekonomisine büyük katk salanyor. Pamukla birlikte ekim ve üretim alan en fazla artan ikinci ürün de msr. Msr da ülkemizin çok ihtiyaç duyduu bir ürün. Harrann, anlurfann u anda ülkemizin msr üretimine de büyük katks var. Msr da hem yalk hem de eker olarak kullanlan önemli bir sanayi ürünü. Dier yandan geleneksel olarak buday, arpa, mercimek üretimi de devam ediyor.

Ana Sayfaya Git