Hasankeyf Gercüş'e tünel ile bağlanacak

Hasankeyf ile Gercüş arasındaki bağlantıyı sağlamak amacıyla, çift yönlü toplam 1230 metre uzunluğunda tünel yapılıyor.

Haberler 29.06.2019 - 10:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batmann Hasankeyf ilçesinde, Ilsu Baraj gölü sahasnda kalan Hasankeyf-Gercü kara yolunun yerine yaplan yeni kara yolunda, iki ilçe arasnda balant amaçl, çift yönlü toplam 1230 metre uzunluunda tünel yaplyor.

Ilsu Baraj ve HES Projesinden etkilenen Hasankeyfte, tarihi ve kültürel deerlerin Kültürel Park Alanna naklinin ardndan su altnda kalacak kara yolu için alternatif yol ve köprü çalmas yürütülüyor.

Bu kapsamda, Suçeken köyü Bat Raman Da eteklerinden itibaren yapmna balanan alternatif kara yolu geçen yl tamamlanrken Hasankeyf ve Gercü arasndaki balanty salamak amacyla, Üçyol köyü mevkisinde 30 milyon lira bütçe ile çift yönlü, toplam 1230 metre uzunluunda Hasankeyf Tüneli yaplyor.

4 ay sonra hizmete açlmas beklenen tünelin, yapm devam eden Hasankeyf Köprüsü ile balantsnn salanmasyla 37 kilometrelik yol a tamamlanm olacak.

Dünyada örnek projelerden birisi

Hasankeyf Kaymakam Haluk Koç, 1960l yllardan bu yana yaplmak istenen ancak çeitli nedenlerle yapm geciken Ilsu Baraj Projesinde sona gelinmesinin heyecann yaadklarn söyledi.

Ilsu Baraj ve HES Projesinin, Türkiyenin vizyon projelerinden biri olduuna iaret eden Koç, sözlerini öyle sürdürdü:

Bu vizyon projenin içerisinde ulam, konut, enerji projeleri en önde yer almakta. Ulam bölünmü yollarla salamas bakmndan dünyada görebileceimiz örnek projelerden birisi de bu tünel projesidir. Tünel projemiz, güvenliin, konforun üst düzeyde salanmaya çalld noktalardan bir tanesi.

Koç, devletin Ilsu Baraj ve HES Projesi için özel bir hassasiyet gösterdiine dikkati çekerek, devletin, tarihi eserlerin korunmasna gösterdii önemi dier tüm alanlarda da gösterdiini dile getirdi.

Güvenli ulam salam olacaz

En konforlu, en güvenli ulamn salanmasnn hedeflendiini aktaran Koç, unlar kaydetti:

Devletimizin bu bak açsnn önemli örneklerinden birisi olan, Üçyol mevkisinde biri 605 metre birisi de 625 metre olan iki tünelimiz bulunuyor. 30 milyon liraya mal olmas planlanan bu tünel, yaklak 4 ay sonra ulama açlacak ekilde çalmalar hzla devam ediyor. Köprümüzün balant noktalar itibaryla asfaltlama çalmalar önemli oranda tamamland. Bu tünel bittiinde, köprüyle balants salandnda 37 kilometrelik bölünmü yolda, güvenli bir yolculuk imkan salayacak. Yine uluslararas tamaclkta da sürücülere güvenli ulam salam olacaz. Bu bölünmü yolun bitmesiyle Mardin, Hasankeyf ve Batmann balants en üst düzeyde salanm olacak.

Yüklenici firma yetkilisi Ahmet Barut, tünelin çift tüp ve duble yoldan olutuunu söyledi.

Tünelin delme ve patlatma yöntemi ile yapldn ifade eden Barut, nallah 4 ay sonra tüplerimiz karlkl olarak birleecek ve kazmz tamamlanacak. Ondan sonra nihai beton kaplamalarna geçilecek. diye konutu.

Ana Sayfaya Git