Hasat sonu fiyatları!

TMO Genel Müdürü Güldal 2021 yılı için hasat sonu hububat satış fiyatlarını açıkladı "2 bin 250 TL'ye aldığımız ikinci grup ekmeklik buğday fiyatımızı hasat bitimiyle beraber 2 bin 450 TL'den, makarnalık buğday fiyatımızı da 2 bin 650 TL'den, arpa satış fiyatımızı da 1.950 TL'den satışa açmayı planlıyoruz"

Haberler 27.05.2021 - 00:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, 2021 yl hububat sat fiyatlarna ilikin, 2 bin 250 TLye aldmz ikinci grup ekmeklik buday fiyatmz hasat bitimiyle beraber 2 bin 450 TLden, makarnalk buday fiyatmz da 2 bin 650 TLden, arpa sat fiyatmz da 1.950 TLden sata açmay planlyoruz. Bu rakamlar da uzun süreli olarak koruma eilimindeyiz. dedi.

Güldal, Hububat Tedarikçileri Dernei tarafndan düzenlenen 2021 Yl Hasadna Doru Türkiye ve Dünyada Tahl konulu çevrim içi konferansta 2021 yl için hasat sonu hububat sat fiyatlarn duyurdu.

Konferansn açlnda konuan Güldal, TMOya mutlaka bir miktar ürün arz olacan da belirterek, öyle konutu:

2 bin 250 TLye aldmz ikinci grup ekmeklik buday fiyatmz hasat bitimiyle beraber 2 bin 450 TLden, makarnalk buday fiyatmz da 2 bin 650 TLden, arpa sat fiyatmz da 1.950 TLden sata açmay planlyoruz. Bu rakamlar da uzun süreli olarak koruma eilimindeyiz. Elimizdeki stok yeterliliinin yl sonuna kadar piyasa regülasyonu için kafi olduunu biliyoruz. Yeni hasat dönemine kadar da 2,5 milyon ton imdiden ve 1,5 milyon ton da ocak ayndan itibaren gelecek olan 4 milyon tonluk bir buday d tedarik imkanmzn olabileceini öngörüyoruz. Hiç bir zaman gerekli olmadan d tedarike girmiyoruz. D piyasalardaki fiyat oluumlarnn u anda olmas gerekenden fazla olduunu görüyoruz. Hasadn younlamasyla beraber özellikle tedarik yaptmz ülkelerdeki hasatla beraber bu fiyatlarn geriye geleceini tahmin ediyoruz. Bütün olumsuz artlar hesap ederek ülkemizdeki istikrar korumak için çalyoruz.

Salgnn ilk balad dönemde de Tarm ve Orman Bakanl tarafndan özellikle hububat ve bakliyat piyasalarnda herhangi bir arz güvenlii sknts olmamas için hzl bir ekilde tedbirlerin alndn hatrlatan Güldal, Geçen sene sektörün de kullanclarn da katlmyla haziran dönemine kadar oldukça rahat ve dengeli bir süreç yaand. Fakat salgn bitmedi ve devam ettii için ülkemizde de dünyada da önemli gelimeler oldu. diye konutu.

Güldal, hububat alm fiyatlarnn hasattan önce açklandn anmsatarak, Geçen sene de üreticiyi memnun edecek ekilde alm fiyatlar açklanmt. Örnein, 1.650 TLlik alm fiyatnn açklanmas hasadn balarnda üreticide büyük memnuniyet getirmiti. Daha sonra özellikle ekonomik tedbirlerin alnmasyla beraber kredi imkanlarnn yaygnlamas, çiftçi borçlarnn ertelenmesiyle hububat ticareti bir ksm üreticimizin satmama eiliminde olmas, bir ksm yatrmclarn tarmsal emtiay yatrm arac olarak görmeleri, fiyatlarn yükselecei beklentileri gibi nedenlerden TMO 2020de bekledii kadar bir hububat satn almas gerçekletiremedi. Fakat bu piyasann dengeli ekilde sürdürülmesi esastr. TMO bu süreci yönetmede bir sknt çekmemitir. dedi.

Güldal, söz konusu dönemde hem un fiyatlarnn hem de buday fiyatlarnn istikrarl bir çizgide ilerlediini görmenin mümkün olduunu söyledi.

HER TÜRLÜ TEDBR MASADA

TMOnun kuraklk, salgn ya da mali skntlar olsa da süreci yakndan takip ettiini belirten Güldal, 2020de olduu gibi 2021de de olaanüstü artlar dikkate alnarak her türlü tedbiri almaya hazrlk yapyor ve çalmalarmz yürütüyoruz. Her türlü iç ve d ticaret tedbiri de masadadr. ifadelerini kulland.

Dinamik bir piyasa takibi yaptklarna deinen Güldal, Baz teamüllerimizi kuraklk ve salgnn getirmi olduu artlar dikkate alarak göz ard edebiliriz. Örnein, hasat döneminde ithalat yapmama gibi bir temayülümüz vard. Bu dönemde ihtiyaç olursa üreticimizin emeine sknt gelmeyecek ekilde piyasa beklentilerine cevap olarak bunu yapmay da hesaplyoruz. Yeni hasat dönemiyle yeni beklentiler ve yeni fiyatlamalar söz konusu oldu. eklinde konutu.

Güldal, Bakanlk ve TMO olarak kurakln sahadaki etkilerini deerlendirdiklerini belirterek, ç Anadolu ve Güneydou Anadolu bölgelerinde bitki zayfl konusunda bir gerileme söz konusu. Bunun yüzde 15 civarlarnda olabileceini öngörüyoruz. Fakat Türkiyede bir ktlk varm gibi bunu lanse etmek kabul edilebilir deil. Doru tespitler yapmak durumundayz, hububattan etkilendik ama bir ktlk görmedik. TMOnun çok güçlü bir stok takviyesi yetkisinin olduunu da belirtmekte yarar var. dedi.

Piyasalardaki spekülatif hareketlere göz yummayacaklarn aktaran Güldal, devletin ilgili kurumlaryla birlikte piyasay yakndan takip ettiini aktard.

Ana Sayfaya Git