Hasatlar geç, endişe erken

Hasadın devam ettiği buğday tarlalarında verim ve kalitenin düşük olması nedeniyle zor günler geçiren çiftçi, ikinci ürün ekip ekmeme konusunda kararsız kaldı, Diyarbakır'da çiftçiler anız konusunda uyarıldı.

Haberler 17.06.2019 - 00:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bu yl bahar aylarnda meydana gelen ar yalarn etkisiyle gecikmeli balayan hububat hasadnda, verim ve kalitedeki düü çiftçileri madur etti. Buday fiyatlarndaki düüün yansra, döviz kurlarnda yaanan art ile beraber mazot, gübre, tohum ve zirai ilaçlarn fiyatlarnn yükselmesi girdi maliyetlerini artrd.

DANE KAYBI VE ANIZ

Diyarbakrda yln ilk buday hasad yaplrken, Yeniehir Ziraat Odas Bakan Süleyman skenderolu dane kayb ve anz yangnlar konusunda çiftçileri uyard. Bu yl 2 gün önceden buday hasadna baladklarn belirten skenderolu, dolunun vurmad yerlerde buday ve arpann iyi olduunu fakat dolunun yad yerlerde skntlarn olduunu söyledi. skenderolu, Genele baktmzda bu ylki hasat geçtiimiz yldan daha iyi görünüyor. Bakanmzn geçtiimiz gün yapt açklamada, buday fiyatlarnn yükseltildii müjdesini vermiti fakat, girdi maliyetlerinde yüzde 75 ve yüzde 85 gibi bir art oldu. Gübre, mazot ve sulama fiyatlar çok fazla yükseldii için biz çiftçiler olarak tarm bakanmzdan ricamz var, çiftçi ve üreticilerimizin dier ülkelerdeki çiftçi ve üreticilerle rekabet etmesi için, çiftçinin desteklenmesi ve primlerinin zamannda ödenmesi lazm. Bakanlnn son yapt açklamada çiftçilere daha çok destek niteliinde bir açklamayd. Bu açklama çiftçilerin ve bizleri memnun etti. Bakanln çiftçiye yönelik desteklerinin artrlmasn istiyoruz dedi.

BÖLGEDEK MAHSUL

u an kuru arazide hasada baladklarn dile getiren skenderolu, öyle devam etti: Biz Yeniehir olarak kuru denen arazileri biçmeye baladk. Verim rekoltesi 400-510 kilo arasnda deiiyor. Bu bakmdan mahsul gayet iyi durumdadr. Süne ile ilgili çalmalar yaptk, tedbirlerimizi aldk. Sonuç olarak verim çok iyi oldu. Önümüzdeki hafta sulu arazide hasada balayacaz. Veriminde az bir kaybmz oldu tabi buda son haftalarda etkili olan dolu yayd. Dolu ya olmasayd, verim de yüzde yüze ulaacaktk.

ANIZ HAKKINDA UARDI

Anz yaklmasnn hem tehlikeli hem de zararl olduunu ifade eden skenderolu, Bu araziler bana dedemden ve babamdan kalma arazilerdir. Ben kendimde çiftçi olduum için kesinlikle anzlarn yaklmasna karym. Yaklmas doaya zararldr. Yararl böcekleri öldürüyor. Ne kadar zararl böcek varsa o kadar da yararl böcek vardr. Anz yakld zaman yararl zararl bütün böcekler ölüyor ve ekoloji denge bozuluyor. Dolaysyla bu doann dengesi açsndan da kötü oluyor. Atmosfere de zarar vererek hava kirliliine neden oluyor. Buradan sizin araclnzla tüm Türkiyedeki çiftçilere sesleniyorum, anzlarn yakmayn önüne geçin diye konutu.

çT SÜRMELLERDR

çiftçilere hasat konusunda tavsiyelerde bulunan skerderolu, öyle dedi: çiftçilerimiz, arpa, buday ve mercimek hasadn yaptktan sonra çit sürmelidirler. Pulk ile derin ekim sürmek gerekiyor. Bu sayede kn fare çkmam oluyor. Ayn zamanda zabrus denilen buday böceklerine kar önlem alnm oluyor. Derin ekimin her halükarda çiftçiye olumlu getirileri vardr. -

BçERDÖVER NE YÜZDE 75 ZAM

Köyünde 200 dönümlük bir buday tarlasnda hasat yapan biçerdöver oförü Mehmet Kzl, geçtiimiz yla göre verimdeki düüten ikayetçi. Biçerdöver sahipleri olarak geciken hasattan ve yakt fiyatlarnn yüksek olmasndan kendilerinin de etkilendiini aktaran Kzl, önceki yl Haziran aynda baka bölgelere hasat amacyla gittiklerini; ancak bu yl gidemediklerini kaydetti. Hasad buday sap karlnda gerçekletirdiini kaydeden Kzl, Daha önce 2 bin TLye yaptmz ii imdi 3 bin 500 TLye yapyoruz. Bizim gibi çiftçi de bundan etkileniyor dedi.

MAZOT 6 TL OLDU ANCAK BUDAY HALEN 1 TL

620 dönümlük buday ekili arazisinde hasada balayan çiftçi Mesut Cokun ise önceki yl, dönümünde 500 ila 600 kilogram ürün aldn, ancak bu yl bunun 300 ila 350 kilograma kadar dütüünü paylat. Hasat zamanna kadar 170 bin TL masraf yaptn dile getiren Cokun, masraflarnn daha da devam edeceine iaret ederek, Bu ekilde devam ederse hasat sona erdiinde elimize geçecek olan para 180 bin TL civarnda olacak. Bu da zarar ettiimiz anlamna gelecek diye konutu.

Bir sonraki dönemde ekin yapp yapmama konusunda kararsz olduunu belirten Cokun, Daha geçen sezonun borçlarn ödüyoruz. Tarlay süremiyorum, çünkü mazot çok pahal. çiftçi perian durumda. Mazot 3 TL iken de buday 1 TL idi. Mazot 6 TL oldu, buday yine 1 TL civarnda ifadelerini kulland.

BANKA BORçLARI ENDES

Ayn köyde 120 dönüm ekili buday tarlas olan Halil Cokun da, kalite ve verim düüklüünden dertli. Girdi maliyetlerinin düürülmesi gerektiinin altn çizen Cokun, ikinci ürünü ekip ekmeme arasnda kararsz olduunu ifade ederek, Bankalara borçluyuz. Faizler de yükseldi. Borcumuzu ödeyip ödeyemeyeceimizin endiesini yayoruz dedi.

GRD MALYETLER NDRLMEL

çiftçiler Dernei Bakan Mikail Erbey de, çiftçinin yaad zarara dikkat çekti. Tarm Mahsulleri Ofisinin (TMO) vermi olduu fiyatn önceki yln fiyatna göre deerlendirilemeyeceini kaydeden Erbey, girdi maliyetlerinin üçe katlandn, bu nedenle TMOnun belirledii fiyatn düük olduunu ve girdi maliyetlerinin bir an önce indirilmesi gerektiini söyledi. Bunun yan sra yerli una getirilen ihracat yasann da 1 Nisan itibariyle kaldrlacann kendilerine söylendiini, ancak kaldrlmadn kaydeden Erbey, yasan kalkmas gerektiini vurgu yapt.

çFTçLERE ANIZ UYARISI: TOPRAK CANLIDIR, YAKMAYALIM

Hasat dönemiyle ilgili bir çar da çiftçilere yapan Erbey, anz yakmalar ve olas yangnlara kar unlar söyledi: Bütün arazilerimizin içinden sulama yapabilmek için enerji nakil hatlar geçiyor. Birkaç gündür istemediimiz durumlar yaanyor. Ekinler ate alyor. çiftçilerimiz ikinci ürün yakmak için anz yakmay düünebilir, ama biz anz yakmamalarn söylüyoruz. Anz yaklmas topraa ve topran içindeki canlya zarardr. Anz çevreye verdii kirlilikten dolay zararldr. Anz yaklmadan yaplan ekin daha verimlidir. çünkü anz içindeki mineraller yaklmad zaman toprakta kalyor. Geleceimizi karartmayalm. Bir insan vücudu yand zaman eski haline döner mi? Dönmez. Toprak da ayn öyledir. Toprak canldr, topra yakmayalm.

Ana Sayfaya Git