Hasılat katlandı

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, bu yıl e-ihale sistemleri üzerinden 7 bin 482 tasfiyelik araç satışı gerçekleştirildiğini belirterek, "Vatandaşlarımızın başta mobil uygulamamız olmak üzere yeni platformlarımıza ilgisi sayesinde araç satış geliri ikiye katlandı. Bu satışlardan elde edilen hasılat geçen yıla göre yüzde 100 artarak 265 milyon liraya çıktı." dedi.

Haberler 30.12.2019 - 00:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Pekcan, kaçakçlkla mücadeleye kararllkla devam ettiklerini, bu faaliyetler çerçevesinde tasfiyelik hale gelen eya ve araçlarn yeniden ekonomiye kazandrlmas ve devlete gelir salanmas amacyla sata sunulduunu söyledi.

Bu kapsamda hayata geçirdikleri mobil uygulamalar gibi farkl platformlar sayesinde e-hale uygulamalarn daha kullanc dostu ve ulalabilir hale getirdiklerini ifade eden Pekcan, böylelikle sisteme katlan kii saysnn arttn, rekabetin güçlendiini ve elde edilen gelirde büyük artlar salandn bildirdi.

Pekcan, e-ihale sistemi üzerinden bu yl geçen yla göre yüzde 76lk artla toplam 367 milyon liralk eya ve araç sat gerçekletirildii bilgisini vererek, öyle konutu:

Bu yl e-ihale sistemleri üzerinden 7 bin 482 tasfiyelik araç (adet baznda yüzde 68 art) sat gerçekletirildi. Vatandalarmzn bata mobil uygulamamz olmak üzere yeni platformlarmza olan ilgisi sayesinde araç sat geliri ikiye katland. Bu satlardan elde edilen haslat geçen yla göre yüzde 100 artarak 265 milyon liraya çkt. Ayrca ayn dönemde bekletilmeyecek ve ihraç artyla satlan eyalar da dahil 4 bin 289 eya grubunun satn gerçekletirerek, yaklak 102 milyon lira haslat saladk.

Pekcan, satlara ilikin vergiler de dahil olmak üzere Bakanln döner sermayesi tarafndan kamuya aktarlan tutarn bu yl 445 milyon lira olduunu aktard.

e-ihale kullancs 755 bin oldu

e-ihale sistemine yönelik tantm faaliyetleri sonucu geçen yl 80 bin olan kullanc saysnn bu yl 9 kat artarak 755 bine ulatn ifade eden Pekcan, böylelikle rekabetin güçlendiini, hem alclarn bu sistemden memnun kaldn hem de salanan gelirin arttn dile getirdi.

Pekcan, bugüne kadar gerçekleen ihalelerde tasfiyelik eya ve araçlarn yaklak yüzde 80inin ilk ihalede satldna iaret ederek, böylelikle eyann ekonomik deerini yitirmeden yeniden ekonomiye kazandrldn anlatt.

e-ihale sistemiyle vatandalarn ihaleye girmesindeki corafi ve mekansal kstlar ortadan kaldrdklarn vurgulayan Pekcan, kiilerin internet ve mobil uygulama üzerinden araç ve eyay inceleyebildiini, ayrca ihalesi yaplan eya ve arac ihale süresince yerinde de görebildiini söyledi.

e-ihale sistemi nasl iliyor?

Türkiyede yerleik gerçek ve tüzel kiiler e-ihale sistemine ücretsiz üye olabiliyor. Katlmclar ihale için verilmi en yüksek iki teklifi anlk görebiliyor. haleler 3 gün sitede ilan ediliyor, bu sürenin sonundaki 3 i günü içinde teklif verilebiliyor. Hem ilan hem teklif verme süresince eya yerinde görülebiliyor.

Katlmclarn e-ihalelere teklif verebilmesi için sistemde ihaleye esas bedelin yüzde 10u kadar teminatlarnn olmas gerekiyor. En yüksek teklifi veren katlmc 7 gün içinde eya bedelini ödeyerek 10 gün içinde eya veya arac bulunduu yerden teslim alabiliyor. Bu kiinin ödeme yapmamas halinde ise ikinci en yüksek teklif sahibi ayn koullarda ihaleyi kazanm saylyor.

Sisteme www.eihale.gov.tr adresinden, mobil uygulamadan ve e-Devlet üzerinden eriilebiliyor.

Ana Sayfaya Git