Hasta olana devletten 24 aya kadar aylık

Hastalık nedeniyle aylık bağlatabilmek için çalışma gücü kaybında dikkate alınan rahatsızlıkların ilk kez sigortalı olunan tarihten sonra başlamış olması gerekiyor.

Haberler 29.07.2019 - 00:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

SGK tedavisi zor hastalklara maruz kalan sigortallara aylk balyor. Bunun için gerekli ilk ve en önemli art, çalma gücünde en az yüzde 60 kayp olduuna dair salk kurulu raporu. Bu raporun alnabilmesi için kiilerin bulunduklar il veya ilçedeki SGK merkezlerine bavurmalar ve yetkili hastanelere sevk edilmeleri gerekiyor. Her engelli, malul saylmyor çünkü burada belirleyici olan igücü kaybnn yüzde 60 ve yukar olmas.

10 YILLIK ART

Kii, çalma gücünde en az yüzde 60 kayp olduunu belgelese bile en az 1800 gün prim ödemesi gerekiyor. Malulen emekli olabilmek için çalma gücü kaybnda dikkate alnan rahatszlklarn ilk kez sigortal olunan tarihten sonra balam olmas gerekiyor. Malul kiinin en az 10 yl sigortal olmas da aranan dier bir art. Bakasnn bakmna muhtaç derecede durumu ar olan hastalarda 10 yllk sigortallk süresine baklmyor. Ancak, en az 1800 gün prim ödemeleri isteniyor.

24 AYA KADAR

Maluliyet Tespit lemleri Yönetmeliinde maluliyet süresi ayrca belirtilmeyen tüm kanser hastalklarnda, tan konulduu tarihten itibaren bir yl içinde bavurmak kouluyla 18 ay süreyle maluliyet ayl balanyor. Baz hastalklarla ilgili tan konulduunda ise 12 ya da 24 ay aylk balanabiliyor. Kemik ilii nakli yaplanlar 12 ay, kan kanseri tedavisi görenler ve verem hastalar 24 ay malul ayl alabiliyor.

TEKRAR RAPOR GEREKENLER

Kemik ilii dndaki dier tüm organ nakli olanlar ile diyalize girmeyen kronik böbrek yetmezlii olanlar da malul ayl balatabiliyor. 12 ay ile 24 ayn sonunda, salk kurulu raporu alarak çalma gücünde yüzde 60 ve üzeri oranda kayp olduunu belgeleyenlerin malliyet ayl devam ediyor.

KOAH, DEMANS...

Kanser ve organ naklinin yan sra çalmaya olanak vermeyen genetik hastalklar, MS, parkinson, alzheimer, demans, sara ve baz psikiyatrik hastalklar, kalp yetmezlii, sindirim sistemi kanamalar, astm, KOAH, uyku bozukluklar için de malul ayl balanabiliyor.

AYLIK BALANABLEN HASTALIKLAR

Kanser (Ba ve boyunun yumuak dokusu, cilt, lenfoma, lösemi, multipl miyelom, tükrük bezleri, tiroid bezi, meme, sinir sistemi, akcier, mide, ince ve kaln barsak, karacier, safra kesesi, safra yollar, pankreas, böbrek, mesane, genital yollar, prostat, testis, penis kanserleri)

Epilepsi, Demans, Beyin tümörleri, Parkinson sendromu, Serebral palsi, Multiple Skleroz, Zeka gerilikleri (IQ 50 ve alt), izofreni, Bipolar bozukluk, Görme azl, Retina kanamalar, Yardmsz ayakta durmay engelleyen denge bozukluklar ile birlikte iitme kayb, Anemi, Kol, bacak gibi organ kayb, Behçet hastal, Gastrointestinal kanamalar, Karacier sirozu, Karacier nakli, Kalp yetmezlii, Kalp kapak hastalklar, Kalp nakli, Böbrek nakli, Akcier nakli, Tüberküloz, AIDS.

Ana Sayfaya Git