Hastalık korkusu!

Kuraklığın suyun en yoğun kullanıldığı tarım sektörünü doğrudan etkilediğini belirten Bitki Koruma Bölümü Fitopatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim görevlisi Işıl Saraç, iklim ve toprak yapısının tarımsal ürünlerin kalitesinde değişimlere sebep olabileceğini, aynı zamanda çiftçileri farklı bitki hastalıklarının bekleyebileceğini söyledi.

Haberler 25.01.2018 - 09:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bingöl Üniversitesi Bitki Koruma Bölümü Fitopatoloji Ana Bilim Dal Öretim görevlisi Il Saraç, küresel iklim deiiklii ve yaanabilecek kuraklkla ilgili bilgi verdi.

çiftçileri farkl bitki hastalklar bekliyor olabilir

Olas bir kuraklk tehlikesinin dorudan tarm sektörünü etkileyeceini belirten Saraç, Kuraklk suyun en youn kullanld tarm sektörünü dorudan etkiliyor. Özellikle kuru tarm ürünlerinin üretim miktarndaki düü hububat ve dier gda fiyatlarnda da deiime sebep olabilir. Tarmsal üretim büyük oranda doal koullara bal olarak gerçekleir. Dolaysyla deien iklim ve toprak yaps tarmsal ürünlerin kalitesinde deiimlere sebep olabilir. Bitki hastalklar açsndan kurakl ele alacak olursak ise, çiftçilerimizi farkl bitki hastalklar bekliyor olabilir. Kurakln etkisiyle birlikte deien ekosistemde bugüne kadar ekonomik açdan önemli bir zarar görmemi patojenler ekosistemde baskn bir hale gelip daha tahripkar olabilirler diye konutu.

çiftçinin bitki hastalklar ile erken mücadele etmesi gerekiyor

Deien iklim artlarndan dolay farkl bitki hastalklarnn salgna dönümesine kar çiftçileri uyaran Saraç, çiftçilerimiz genellikle yetitirdikleri üründe görülen bitki hastalklarna ainadr. Deien dengeler sebebiyle farkl bitki hastalklarnn salgn yapmas halinde çiftçimizin daha dikkatli olup, bitki hastalklar ile erken mücadele etmesi gerekiyor. Örnein birçok bitkide kök ve kök boaz çürüklüüne sebep olan fuzaryum etmeni kurak geçen uzun periyotlarn ardndan iddetli yalarda hastalklar oluturabilirler. Kuraklk birçok canl türünün yok olmasna sebep olabilir. Tarmsal açdan toprakta yararl dediimiz mikroorganizmalarn saysnda azalmaya sebep olabilir hatta varln tehdit edebilir. Bu açdan sulama yöntemlerinde su tasarrufu salayan modern sulama tekniklerinin yaygnlatrlmas gerekmektedir. Klasik sulama yöntemlerine oranla damla sulama yada yamurlama sulama da su kayb daha az oluyor dedi.

Saraç, küresel iklim deiikliklerine allmas gerektiini ve su kaynaklarnn verimli bir ekilde kullanlmas konusunda da çiftçileri uyard.

Ana Sayfaya Git