Havadan Petrol Sahası Arandı

BATMAN'da Türkiye Petrolleri (TP), dünyanın birçok ülkesinde petrol arama çalışmalarında uygulanan sismik araştırma sistemini kentte uygulamaya başladı. Yer çekimi farklılıklarını tespit eden uçak, 2 ay süreyle bölgedeki gravite verilerini toplayacak.

Haberler 01.10.2018 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batmanda yaklak 10 kiilik uzman petrol ekibinin görev yapt Türk Petrollerine ait uçak, 2 aydr konuland Batman Havalimannda Dou ve Güneydouda 11 kent krsalnda, bugüne dek karadan henüz yaplamayan sismik çalmalarn yeni yöntemle gerçekletiriyor. Petrol aramalarnda yeni bir dönem balatan Türk Petrolleri, bugüne dek sismik aratrmalarnda henüz ciddi çalmalarn yaplmad Hakkari, Siirt, rnak, Bingöl, Mu ve Vann da aralarnda bulunduu birçok kentin krsalnda uçakla gravite veri toplama ilemini gerçekletirdi. Türkiyede ilk kez gerçekletirilen bu yöntemle hem az masraf, hem ksa sürede, hem de petrolde önemli gravite verilerini toplanyor. Veriler, bekletilmeden Ankaradaki merkeze gönderilerek burada deerlendirmeye alnyor.

GEN KAPSAMLI SSMK ARATIRMASI

K mevsimine kadar havadan sismik çalmalarn gerçekletirecek olan uçan, Dou ve Güneydoudaki birçok ili kapsayan, krsal alan kayt altna ald örenildi. Kayt altna alnan veriler, TPnin Ankaradaki Arama Daire Bakanl tarafndan deerlendiriliyor. Ayrca, yerde de karot sondaj çalmalarna da balanaca belirtildi. 200 metre yükseklie çkabilen uçak, bulutlu havalarda ise çalmalarna ara veriyor. Yal havalar gelmeden sismik çalmalarn tamamlamay planlayan ekip, sabah erken saatlerde çalmalar için havalanyor, gün batmnda ise Batman Havalimanna dönüyor.

Ana Sayfaya Git