Havuz sistemi geri dönüyor...

13 devlet üniversitesi ile YÖK, ÖSYM, TÜBİTAK, Savunma Sanayii Müsteşarlığı, DSİ, GAP, ÖİB gibi kurumların da aralarında bulunduğu 45 kamu kuruluşunun parası Hazine’de toplanacak.

Haberler 05.02.2018 - 09:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

113 devlet üniversitesi ile YÖK, ÖSYM, TÜBTAK, Savunma Sanayii Müstearl, DS, GAP, ÖB gibi kurumlarn da aralarnda bulunduu 45 kamu kuruluunun paras Hazinede toplanacak. Uygulama ile kamunun nakit kaynaklarnn etkin ekilde kullanlmas ve borçlanma faizinin düürülmesi hedefleniyor.

Necmettin Erbakann Refah-Yol Hükmetindeki ilk icraatlarndan biri olan Havuz Sisteminden (paras olan kamu kurumunun ihtiyac olana finansman salamas) devlet 1 ylda 10 milyar dolar tasarruf etmiti. 28 ubatn ekonomik analizini yapan Meclis Darbe Aratrma Komisyonunun raporuna göre havuz sistemiyle iç borçlanma faiz oranlarn da yüzde 2,1 düü salanmt. Ancak darbe giriimiyle uygulamaya son verilmi, bankalarn da 46 milyar dolar hortumlanmt.

HAVUZ SSTEM GER GELYOR

Necmettin Erbakann Refah-Yol Hükmetinde uygulamaya konulan ancak 28 ubat darbesi ile sonlandrlan Havuz Sistemi yeniden hayata geçiriliyor. Hükmetin TBMMye önceki gün sunduu torba tasar ile genel bütçeli kamu idarelerinin nakit aknn yönetildii Tek Hazine Hesab uygulamas 45 kamu kuruu ve 113 üniversiteyi kapsayacak ekilde geniletildi. Böylece, tüm kamu idarelerinin mevcut banka hesaplar kapatlarak, Merkez Bankas nezdinde Hazine adna açlacak Tek Hazine Kurumlar Hesabna aktarlacak. Burada biriken para bankalarda nemalandrlacak. Uygulama kapsamnda kurumlarn idari ve bütçe süreçlerinde ise herhangi bir deiiklie gidilmiyor. Ancak sistem ileride dier kurumlar da kapsayacak ekilde geniletilebilecek. Havuzda toplanacak kamu kurumlar arasnda devlete ait 113 üniversitenin tamam yer alyor. YÖK, ÖSYM, TÜBTAK, Savunma Sanayii Müstearl, Karayollar Genel Müdürlüü, DS, GAP Bölge Kalknma daresi, Özelletirme daresi Bakanl, kamudaki baz genel müdürlükler ve bakanlklarn da aralarnda bulunduu 45 özel bütçeli tüm kuruluun nakit ak da Hazinenin kontrolündeki Tek hesapta toplanacak. Üst kurullar ve yerel yönetimler ise kapsam d tutuluyor.

NAKT KAYNAKLARIN AKTARIMI

Uygulama ile kamunun nakit kaynaklarnn etkin ekilde kullanlmas ve faizlerin düürülmesi hedefleniyor. Düzenlemenin gerekçesinde, baz ülkelerde tüm merkezi yönetim sektörünün sisteme dahil edildii, baz ülkelerde ise mahalli idarelerin, bütçe d fonlarn, yurt d meneili proje hesaplarnn bile Tek Hazine Hesab kapsamnda deerlendirildii vurguland. Türkiyede uygulanan sistemin kapsamnn sadece genel bütçeli idarelerin bütçe ödeme ve tahsilat hesaplar ile snrl olduuna dikkat çekilerek, kamu kaynann büyük bir ksmnn tek hazine hesab kapsam dnda yönetildii, bu durumun kamu nakit yönetimi açsndan büyük verimsizlie neden olduu hatrlatld. Yeni yaplan düzenleme ile sistemin kapsamnn geniletilerek, kamunun nakit kaynaklarnn Hazine Müstearl tarafndan tek bir hesapta etkin bir ekilde takip edilmesi ve yönetilmesi salanarak, kamu nakit yönetiminin etkinliinin artrlmasnn amaçland belirtildi.

TE O KURUMLAR

- Yükseköretim Kurulu

- Ölçme, Seçme ve Yerletirme Merkezi Bakanl

- 113 üniversite

- Savunma Sanayii Müstearl

- Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu

- Atatürk Aratrma Merkezi

- Atatürk Kültür Merkezi

- Türk Dil Kurumu

- Türk Tarih Kurumu

- Türkiye ve Orta Dou Amme daresi Enstitüsü

- Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Aratrma Kurumu

- Türkiye Bilimler Akademisi

- Türkiye Adalet Akademisi

- Yüksekörenim Kredi ve Yurtlar Kurumu

- Karayollar Genel Müdürlüü

- Spor Genel Müdürlüü

- Devlet Tiyatrolar Genel Müdürlüü

- Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüü

- Orman Genel Müdürlüü

- Vakflar Genel Müdürlüü

- Türkiye Hudut ve Sahiller Salk Genel Müdürlüü

- Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüü

- Sivil Havaclk Genel Müdürlüü

- Türk Akreditasyon Kurumu

- Türk Standartlar Enstitüsü

- Türk Patent ve Marka Kurumu

- Ulusal Bor Aratrma Enstitüsü

- Türkiye Atom Enerjisi Kurumu

- Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Gelitirme ve Destekleme daresi Bakanl

- Türk birlii ve Koordinasyon Ajans Bakanl

- GAP Bölge Kalknma daresi

- Özelletirme daresi Bakanl

- Kamu Denetçilii Kurumu

- Ceza ve nfaz Kurumlar ile Tutukevleri Yurtlar Kurumu

- Meslek Yeterlilik Kurumu

- Yurtd Türkler ve Akraba Topluluklar Bakanl

- Türkiye Yazma Eserler Kurumu Bakanl

- Dou Anadolu Projesi Bölge Kalknma daresi Bakanl

- Konya Ovas Projesi Bölge Kalknma daresi Bakanl

- Dou Karadeniz Projesi Bölge Kalknma daresi Bakanl

- Devlet Su leri Genel Müdürlüü

- Türkiye Su Enstitüsü

- Türkiye laç ve Tbb Cihaz Kurumu

- Türkiye nsan Haklar ve Eitlik Kurumu

- Türkiye Salk Enstitüleri Bakanl

- Helal Akreditasyon Kurumu

Ana Sayfaya Git