Hayalini devlet gerçekleştirdi!

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde yaşayan ODTÜ mezunu Faruk Altay, aldığı hibe desteğiyle 500 dönüm alana kurduğu modern besi çiftliğinde 3 bin büyükbaş hayvan yetiştiriyor.

Haberler 31.05.2018 - 09:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Bismil ilçesinde devlet desteiyle hayalindeki çiftlii kuran Orta Dou Teknik Üniversitesi (ODTÜ) mezun Faruk Altay, onlarca kiiye de istihdam salad.

ODTÜ ktisadi ve dari Bilimler Fakültesinden mezun olan Altay, üniversite yllarndan bu yana hayallerini süsleyen çiftlii devlet desteiyle kurmak için 9 yl önce Besi çiftlii Projesini hazrlad.

Altay, Tarm ve Krsal Kalknmay Destekleme Kurumuna (TKDK) sunduu yaklak 13 milyon liralk projesi onaylannca yüzde 65 hibe destei ald.

Bu destekle memleketinde 500 dönüm alana 400 büyükba hayvandan oluan modern besi çiftlii kuran Altay, bir süre sonra hayvan saysn 3 bine yükseltti.

Kentin et ihtiyacna büyük katk sunan, 60 kiiye de istihdam salayan 46 yandaki Altay, giriimcilikte kazand baarsyla da çevresindekilere örnek oldu.

- stihdam açsndan büyüme eilimindeyiz

Altay, devletten ald destekle açk sistem ile teknolojik altyaps yüksek dizayn edilen bir çiftlik kurduunu belirtti.

Scak olduu için hayvanclk yaplamaz denilen Güneydou Anadolu Bölgesinde ie baladklarn anlatan Altay, Ortadounun çöllerinde hayvanclk yaplyorken neden Diyarbakrda yaplmasn? Bu iklime uygun yaplar tasarlamak için gittiimiz ülkelerdeki yaplar organizasyonlar inceledik. Bundan bir sonuç çkardk. dedi.

Bu dorultuda yatrmlar gerçekletirdiklerini ifade eden Altay, çiftlik sayesinde bölgenin besi yönüyle et ihtiyacnn büyük bir ksmn karladklarn dile getirdi. Altay, Bu yatrmlar gerçekletirirken hükümetimizin, devletimizin salam olduu krsal kalknma projelerinden faydalandk. Bu krsal kalknma projeleri desteklerinin bize çok faydas oldu. Güzel de bir sonuç çkt. diye konutu.

Eskiden insanlarmz gider batda çalrd, imdi batdan bu ii yapacak eleman almaya baladk. ifadesini kullanan Altay, iletmesinde 60 kiinin istihdam edildiini aktard.

Altay, istihdam açsndan büyüme eiliminde olduklarn, bölgenin et ihtiyacn karladklarn söyledi.

Tam kapasite çaltklarn anlatan Altay, Bismil ovas nasl pamuk ve msrda Diyarbakr ve Güneydounun gururu ise inallah hayvanclkta da bu seviyeye geleceimize inanyoruz. TKDK gerçekletirdii çalmalarla bölgenin çehresini deitirdi. eklinde konutu.

- stihdama kavuanlar memnun

Veteriner salk teknikeri Ömer Baran, iletmede 4 yldr çaltn belirterek, memleketinde i bulmann mutluluunu yaadn söyledi.

Bu tür iletmelerin bölgede bulunmasnn kendileri için bir frsat olduunu aktaran Baran, Batya gidip çalmaktansa buray tercih ettim çünkü buras memleketimiz. olanaklar da uygun olduu için kendimizi evimizde hissediyoruz. Eskiden bu tür iletmeler hiç yoktu. Devlet destei ile açlan iletmeler sayesinde benim gibi çalanlar evine ekmek götürüyor. eklinde konutu.

çiftlikte çalan Hamit Bakon da devlet sayesinde ilçede kurulan bu tür iletmelerden birçok ailenin faydalandn dile getirdi.

Bölgenin bu tür iletmelere ihtiyac olduuna iaret eden Bakon, bu iletmelerin saysnn artmasyla bölgedeki gençlerin batya gidip çalmaktansa memleketlerinde çalma imkan bulacan kaydetti.

TKDK Diyarbakr l Koordinatörü Hikmet Güne, istihdam yaratmak için kurum olarak giriimcilere desteklerinin süreceini belirtti.

Güne, Krsal Kalknma Program kapsamnda kent genelinde tarm, hayvanclk, gda, balkçlk ve alternatif tarm konularnda faaliyet gösteren iletmelere, kooperatiflere, üretici birliklerine ve çiftçilere hibe programlar araclyla finansman destei salandn söyledi.

Ana Sayfaya Git