Hayvan ithalatında "kontrol belgesi" aranacak

Damızlık, besilik ve kesimlik sığır cinsi büyükbaş hayvanlar, tek tırnaklı hayvanlar, koyun-keçi türü hayvanlar, damızlık kanatlı hayvanlar, arı ve diğer hayvanlar ile üreme ürünlerinin ithalatı için gerekli olan kontrol belgesine ilişkin hususlar düzenlendi.

Haberler 22.04.2018 - 00:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Damzlk, besilik ve kesimlik sr cinsi büyükba hayvanlar, tek trnakl hayvanlar, koyun-keçi türü hayvanlar, damzlk kanatl hayvanlar, ar ve dier hayvanlar ile üreme ürünlerinin ithalat için gerekli olan kontrol belgesinin onaylanmasna ilikin hususlar belirlendi.

Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanlnn, Büyükba, Küçükba, Damzlk Kanatl Hayvanlar, Tek Trnakl hayvanlar, Ar ve Dier Hayvanlar ile Üreme Ürünleri ithalat çin Kontrol Belgesi Düzenlenmesi Hakknda Teblii Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girdi.

Teblile büyükba, küçükba, damzlk kanatl hayvanlar ile üreme ürünlerinin ithalat için gerekli olan kontrol belgesinin onaylanmasna ilikin hususlar düzenlendi.

Buna göre, ithalat için gereken kontrol belgesinin onaylanmas için bavuru dilekçesi, imzalanarak kaelenmi kontrol belgesi, fatura, ithal edilecek hayvanlar ile üreme ürünleri için taahhütname ve döner sermaye ücretinin ödendiine ilikin belge talep edilecek. Kontrol belgesi, Hayvanclk Genel Müdürlüü tarafndan onaylanacak ve e-belge olarak da düzenlenebilecek.

Hayvan hastalklar yönünden kst bulunan ülke-bölgelerden veya salk sertifikas anlamas bulunmayan ülkelerden yaplacak ithalat talepleriyle ilgili kontrol belgeleri onaylanmayacak. thal edilecek hayvanlarn veya üreme ürünlerinin gümrüe gelmi ya da çk ülkesinde ihracat ilemleri tamamlanm olmas durumlar hariç, kontrol belgesi onaylanan ancak daha sonraki süreçte ithalatn gerçekletirilecei ülke-bölgede ithalat kstlayan bir hayvan hastal çkmas durumunda, belgeler geçerliliini yitirmi saylacak.

Yerli gen kaynaklarnn korunmas amacyla veya ithal edilecek hayvan ve üreme ürünlerinin verim ve kalite unsurlar gibi hususlarla ilgili olarak Bakanlk kontrol belgesi düzenlemelerinde ilave tedbir alabilecek.

- Kurbanlk hayvanlar kapsamyor

Kurbanlk amacyla ve Bakanlk projeleri kapsamnda yaplacak ithalatlar ile dier hayvan ve üreme ürünlerine ilikin hususlar Bakanlkça belirlenecek. Bakanlk projeleri kapsamnda, Tarm letmeleri Genel Müdürlüü veya Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüü tarafndan yaplacak ithalatlarda, ithal edilecek hayvanlara ilikin teknik kriterler, ithalat yapan kurum tarafndan da belirlenebilecek.

Ana Sayfaya Git