Hayvancılık şaha kalktı

Muş’ta 1990’lı yıllarda terör olayları nedeniyle bitme noktasına gelen tarım ve hayvancılık, büyükşehirlerden köylerine geri dönüş yapan vatandaşların tarım ve hayvancılığa yeniden ağırlık vermesiyle canlanmaya başladı.

Haberler 31.10.2019 - 00:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarm ve hayvanclk ehri olan Muta, terör olaylarnn sona ermesiyle birlikte küçükba hayvan says 1 milyon 50 bine ularken, büyükba hayvan says ise 306 bine yükseldi. 1990l yllarda bölgede yaanan terör olaylar nedeniyle köylerine boaltarak büyükehirlere göç edenler, yeniden dönüe geçerek tarm ve hayvancla katk salamaya balad.

Terörün bitmesiyle hayvanclkta yüzde 100 art oldu

Muta tarm ve hayvanclkta 1990l yllarla 2019 yl arasnda yüzde 100 art olduunu anlatan Malazgirt Ziraat Odas Bakan Tahsin Klç, yllardr terörle mücadele edildiini söyledi. Dalarda terörün bitmesiyle hayvanclkta yüzde 100 art olduunu kaydeden Klç, Hayvanclkta 1990l yllara ve u ana baktmzda yüzde 100 bir art var. Yayla yasa kalktktan sonra, yaylalarmz hayvanlarmza ciddi bir katk salad. çiftçilerimiz bu konuda ciddi bir gelir elde etti. En azndan girdi maliyetleri dütü. u anda dalarda terörün bitmesiyle yaylalarmzda enlik var, hayvanlarmz var. Teröre bölgede yaplan baarl operasyonlarla birlikte hayvanclkta ciddi bir art saland. Özellikle Mu denildiinde tarm ve hayvanclk ehri olarak biliniyor. 1990l yllarda terör olaylar çok olduu için hayvanclk bitme noktasna gelmiti, adeta bölgede hayvanclk bitmiti. u anda terörün bitmesiyle yaylalarda, dalarda hayvanclkta ciddi bir art var dedi.

306 bin büyükba ve 1 milyon 50 bin küçükba hayvanmz mevcuttur

Muta 306 bin büyükba ve 1 milyon 50 bin küçükba hayvan varl olduunu ifade eden Tahsin Klç, Muta u anda 306 bin büyükba ve 1 milyon 50 bin küçükba hayvanmz mevcuttur. Cumhurbakanmzn imzasyla Resmi Gazetede çkan mazot-gübre destei çiftçilerimize ciddi bir destek oldu. Cumhurbakanmza teekkür ediyoruz. Böylelikle hayvanclkta yüzde 40 art oldu, buza desteinde, gübre-mazotta ve dier yem, bitki desteklerinde de yüzde 30-40 arasnda bir destek oldu. En azndan çiftçilerimizi desteklediimiz sürece bölgede tarm ve hayvanclk daha da aha kalkacaktr. Bu ülke tarm ve hayvanclk ülkesidir, inallah daha güzel günleri göreceiz diye konutu.

Batdan Douya göç var

1990l yllarda terör olaylar nedeniyle köylerden büyükehirlere göç olduunu ve güvenlik güçlerinin son yllarda terör örgütüne yapt baarl operasyonlarla Batdan Douya göçlerin baladn kaydeden Klç, 1990l yllarda terörün çok aktif olduu bölgelerde ciddi bir göç oldu. Büyükehirlere, metropollere büyük bir göç oldu. u anda baktmzda Batdan Douya göç var. Baarl operasyonlarla birlikte, terörün bitmesiyle birlikte bölgemizde ciddi bir huzur oldu. Köylerin yüzde 90 adeta boalmt. u anda o göç veren ilimize tekrar geri geliyor, gelmeleri ile birlikte tarm ve hayvanclk yeniden canland, ciddi bir art var ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git