Hayvancılıkta yeni üretim modeli

Yüksek verimli saf kültür ırkı hayvanların kazandırılması, yüksek verimli saf kültür ırklarına ait natif ve dondurulmuş sperma ihtiva eden payetler ile ıslah çalışmalarının yoğunlaştırılması, birim hayvandan elde edilen verim miktarının artırılması hedefleniyor.

Haberler 06.09.2019 - 10:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Siirt Üniversitesi ile Dicle Kalknma Ajans (DKA) arasnda Keçi Payetleme Projesi imza töreni düzenlendi. Türkiyede küçükba hayvanclkta pilot üniversite seçilen Siirt Üniversitesi ile Siirtte hayvancln merkezi haline gelmesi hedeflendii belirtildi.

Mardinde düzenlenen programn imza törenine Siirt Üniversitesi adna Rektör Prof. Dr. Murat Erman ve DKA adna da Genel Sekreter Ylmaz Altnda katld. Proje ile Siirtte yüksek verimli saf kültür rk hayvanlarn kazandrlmas, yüksek verimli saf kültür rklarna ait natif ve dondurulmu sperma ihtiva eden payetler ile slah çalmalarnn younlatrlmas, birim hayvandan elde edilen verim miktarnn artrlmas hedefleniyor.

HAYVANCILIK PROJES

Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman, Üniversitemiz ve DKA arasnda yaplan i birlii çerçevesinde ülkemizde ve bölgemizde bir ilk olan proje imzalama töreninde bir araya gelmi bulunuyoruz. Bu çerçevede küçükba hayvanlarda sperma payetleme birimi isimli projemizin ilimizde kurulmas ve bunun neticesinde bölgesel kalknma ve üreticilerin gelir seviyesini artrmaya yönelik bir hedefimizi gerçekletirmi olacaz. Bu proje çerçevesinde üreticilerin gelir seviyesi arttrlrken akademik düzeyde de örencilerimizin ve akademisyenlerimizin ARGE ve uygulama çalmalar bu proje çerçevesinde kurulacak birimde gerçekletirilecektir. Üstün verim özelliklerine sahip saf hayvan rklarnn gelitirilmesi yine bu projemizin çerçevesinde hayvan slah çerçevesinde yaplacak faaliyetler arasnda bulunmaktadr. limiz keçi yetitiricilii noktasnda ülkemizde 5 il arasnda yer almaktadr. Ancak keçi yetitiriciliinde en önemli sorunlardan biri verim ve kalite düüklüüdür. Bu verim ve kalite düüklüünün önüne geçmek için özellikle ülkemizde kamu ve özel sektörde daha önce kurulmam küçükba hayvanclklarda sperma payetleme biriminin üniversitemiz faaliyetleriyle ilimizde kurulacak olmas tek ve ilk olma özellii tamaktadr dedi.

DÜNYAYA AçILACAKLAR

Rektör Erman, projenin ülke ve bölgeye hayrl olmasn söyledi. Erman, Sperma payetleme biriminde gerçekletirilecek çalmalar neticesinde ortaya çkacak payetler hem ilimizin hem bölgemizin hem ülkemizin ihtiyacn karlayaca gibi ayn zamanda yurt dna ihraç edilme potansiyeli de bulunmaktadr. Böylelikle ülkemize bir döviz girdisinin salanmasnda bu proje çerçevesinde gerçekleecek olacaktr. Projenin ilimize, bölgemize ve ülkemize hayrlar getirmesini hayrl olmasn temenni ediyorum diye konutu.

Ana Sayfaya Git