Hayvancılığa destek geliyor

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Islah programı kapsamında soy kütüğü kaydı tutulan koyun keçi başına 100 lira, soy kütüğünden doğan damızlık koç-tekeleri kullanan yetiştiricilerimize de koç, teke başına 500 lira destekleme ödemesi yapacağız." dedi.

Haberler 07.01.2020 - 09:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Pakdemirli, Türkiye Damzlk Koyun Keçi Yetitiricileri Merkez Birlii (TÜDKYEB) tarafndan bir otelde düzenlenen, 3. Tarm Orman uras Küçükba Hayvancln Güçlendirilmesi Eylem Plan Toplantsnda yapt konumada, 2020nin küçükba hayvanclkta rekorlarla dolu bir yl olacan vurgulad.

Tarm ve Orman Bakanlnn, küçükba hayvancln gelitirilmesi için önemli admlar attna dikkati çeken Pakdemirli, bu kapsamda hayvanclk sektörüne 33 milyar liralk hibe destei salandn kaydetti.

Pakdemirli, küçükba hayvan varln 2019 ylnda 50 milyon baa çkarttklarn hatrlatarak, Bunlarla yetinmedik, yetinmeyeceiz. Zira dünyadaki ve ülkemizdeki nüfus artna ve talebe bal olarak piyasadaki ihtiyaca göre ksa ve uzun vadeli planlamalar üzerinde de çalyoruz. Doru politikalar ve organizasyonlarla 2023 ylna kadar inanyorum ki küçükba hayvan varlmz nüfusumuz kadar artracaz. deerlendirmesinde bulundu.

Hayvanclkta, kaba yem maliyetlerinin önemli bir pay oluturduunu belirten Pakdemirli, çiftçilerimizin daha ucuz ve kaliteli kaba yem elde edebilmeleri için yem bitkileri ekililerini, destekliyoruz. Bu kapsamda, 2002 ylnda, 35,6 milyon lira destek verirken, 2019 ylnda, bunu 850 milyon liraya çkardk. Böylelikle, son 17 ylda, 5,9 milyar lira yem bitkileri destekleme ödemesi yaptk. deerlendirmesinde bulundu.

Pakdemirli, özellikle 2023 ylna kadar, 2 milyon hektar alan daha sulamaya açmay hedeflediklerine iaret ederek, Böylece yem bitkisi üretimini artrarak, yetitiricimizin ihtiyac olan kaba yemi tedarik etmi olacaz. ifadesini kulland.

Orman alanlarnn yüzde 53,1inde büyükba ve küçükba hayvanlarn planl bir ekilde otlatlmasn saladklarn aktaran Pakdemirli, bu kapsamda atlan admlar anlatt.

Pakdemirli, koyun, keçi rklarnn slah, korunmas için soy kütüü ve verim kaytlarnn tutulmasna yakn zamanda balanacana dikkati çekerek, Islah program kapsamnda soy kütüü kayd tutulan koyun keçi bana 100 lira, soy kütüünden doan damzlk koç-tekeleri kullanan yetitiricilerimize de koç, teke bana 500 lira destekleme ödemesi yapacaz. diye konutu.

Türkiyenin 2019 ylnda 5 ülkeye canl koyun-keçi ihracat gerçekletirdiinin altn çizen Pakdemirli, Azerbaycan, Katar, Sudan, Irak ve Lübnana 141 bin küçükba hayvan ihraç ettik. Yani brakn ithalat, ihraç ettik diyorum. Ben saylarla konuuyorum, saylar yanltmaz. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git