Hayvancılığa yüksek hibeler

Kayıtlı gerçek ve tüzel kişi yetiştiricilere, büyükbaş için en az 10 baş ve en fazla 50 baş anaç kapasiteli, küçükbaş için en az 100 baş ve en fazla 300 baş anaç kapasiteli yeni ahır/ağıl yapımı, kapasite artırımı, rehabilitasyonu, hayvan barınağı amaçlı çadır alımı ile makine, alet ve ekipman alımlarına yönelik yatırımlar için hibe ödemesi yapılacak. Hibe programı tüm illerde uygulanacak.

Haberler 26.06.2021 - 00:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Büyükba ve küçükba hayvanclk iletmelerine yönelik yatrmlara yüzde 50 hibe ödemesi yaplacak.

Tarm ve Orman Bakanl tarafndan hazrlanan Büyükba ve Küçükba Hayvanclk letmelerine Yönelik Yatrmlarn Desteklenmesine likin Uygulama Esaslar Teblii, Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girdi.

Tebli, 2021 ylnda iletmesi en az bir yldr aktif olan, Bakanlk kayt sistemlerine kaytl olan gerçek ve tüzel kii yetitiricilere, büyükba için en az 10 ba ve en fazla 50 ba anaç kapasiteli, küçükba için en az 100 ba ve en fazla 300 ba anaç kapasiteli yeni ahr/al yapm ve/veya kapasite artrm/rehabilitasyonu, hayvan barna amaçl çadr alm ile makine, alet ve ekipman almlarna yönelik yatrmlar için yaplacak hibe ödemelerine ilikin hususlar kapsyor.

Buna göre, projede yer alan inaat yatrmlar konusunda, yatrmn hibeye esas üst snr dahilindeyüzde 50 hibe verilecek. Bu hibe, yeni yaplacak kapal, yar açk ve açk sistemli ahr ve al yapmn veya ahr-al kapasite artrm/rehabilitasyonunu kapsayacak.

Hayvan barna amaçl çadr almlarna hibeye esas üst snr dahilinde yüzde 50 orannda hibe verilecek.

Projede yer alan makine, alet ve ekipman alm yatrm konusunda, yem hazrlama makinesi, gübre syrcs sistemi, seyyar süt sam makinesi, süt soutma tank, hayvan kanma ünitesi, otomatik suluk için hibeye esas üst snr dahilinde yüzde 50 orannda hibe kullandrlacak.

Hibe program tüm illerde uygulanacak. Ancak Hayvanclk Genel Müdürlüü, bölgesel gelimilik farkllklar, illerin hayvan miktar, mera potansiyeli ve yem bitkileri ekilileri gibi kriterlere göre, gerek bavuru alnmas ve gerekse bavurularn deerlendirilmesinde program illerini belirleyebilecek.

Tebli kapsamnda uygulanacak hibe desteinden projesi onaylanan, hibe taahhütnamesini veren ve termin plannda belirtilen süre içindeyatrmtamamlayanyatrmclar yararlanacak. naat yapm ileri, hayvan barna amaçl çadr alm ile makine, alet ve ekipman almlar konularnda bavurular Bakanlkça onaylanp yatrmclara tebli edildikten sonra hibe konularna göre gerekli artlar yerine getirmi olan yatrmclar için yapm ve alm ilerinde son tamamlanma tarihi 30 Kasm 2021 olarak uygulanacak.

Hayvan barna amaçl çadr almlarnda büyükba ve küçükba iletme büyüklüüne göre çadr ve çadr ekipmanlar almlar yaplabilecek. Yatrmclar, yatrmlarn 30 Kasm 2021e kadar tamamlayacaklarna dair noter onayl hibe taahhütnamesini il müdürlüüne sunacak. Bu tarihe kadar yatrmlarn tamamlamayanlara 2021 yl bütçe uygulama esaslar çerçevesinde ek süre verilmeyecek ve hibe ödemesi yaplmayacak.

- Bavuru sahiplerinde aranacak artlar

Hibelerden, kararn yaymland tarihte iletmesi Bakanlk kayt sistemlerine kaytl olan ve en az bir yldr aktif olan, gerçek ve tüzel kiiler yararlanacak.

Yetitiricilere, büyükba için en az 10 ba ve en fazla 50 ba anaç kapasiteli yeni ahr, küçükba için en az 100 ba ve en fazla 300 ba anaç kapasiteli yeni al yapm ve/veya kapasite artrm/rehabilitasyonu, hayvan barna amaçl çadr alm ile makine, alet ve ekipman almna hibe destei verilecek.

Kolektif irket, limited irket ve anonim irketler, slah amaçl yetitirici birlikleri ile bunlarn üst birlikleri/iktisadi teekkülleri, Tarmsal Üretici Birlikleri Kanununun ilgili maddelerine göre kurulan iktisadi teekkülleri, tüzel kiilik olarak bavurabilecek.

Yatrmc, uygulanacak her bir hibe konusundan bir kez yararlandrlacak.

Yatrm tutar üst snr, bütçe imkanlar dikkate alnarak merkez proje deerlendirme komisyonunca belirlenip Genel Müdürlük tarafndan il müdürlüklerine bildirilecek. Merkez proje deerlendirme komisyonu, gerek duyduunda belirlenen üst snr yl içerisinde deitirebilecek.

Onaylanan proje tutarnn, belirlenen üst snrn aan ksm, ayni/nakdi katk olarak yatrmc tarafndan karlanacak.

- Bavurularn yeri ve zaman

naatyatrm, hayvan barna amaçl çadr alm ile makine, alet ve ekipman alm yapmak isteyen yatrmclar, yatrmnyaplacayerdeki il müdürlüüne bavuracak.

Bavurular, Genel Müdürlükçe hazrlanacak uygulama rehberinin internet sitesinde yaymlanmasnn ardndan 30 günü geçmemek üzere belirlenecek tarihler arasnda alnacak.

- Haksz yararlanana 5 yl destek yok

Ödemeler için gerekli kaynak, Bakanln ilgili bütçesine tahsis edilen ödeneklerden karlanacak. Ödemeler banka araclyla yaplacak. Uygulamayla ilgili, bankaya destekleme tutarnn yüzde 0,2si orannda hizmet komisyonu ödenecek.

Tebli kapsamndaki hibe desteklerinden kamu kurum ve kurulular ile ortaklklar yararlanamayacak.

Onaylanan yatrmnterminplanna uygun yaplp yaplmad, il proje yürütme birimi tarafndan denetlenecek. Teblide belirtilen hibe konularna ait yatrmlarn tamamlanmas ve hak edilerin ödenmesi sonrasnda hibeden yararlanan yatrmclar en az 3 yl süre ile yatrmlarna devam edecek. Bu iletmeler ylda en az 1 defa denetlenecek. Yaplacak kontrol ve denetimler sonucunda tespit edilen hata veya noksanlklarn, uygulama rehberinde belirlenen süre içerisinde yatrmc tarafndan giderilmesinin zorunlu olduu yaz ile yatrmcya bildirilecek.

Destekleme ödemelerinden idari hata sonucu düzenlenen belgelerle yaplan ödemeler hariç haksz yere yararland tespit edilen yetitiriciler, 5 yl süreyle hiçbir destekleme programndan yararlandrlmayacak.

Yürürlükten kaldrlan Güneydou Anadolu, Dou Anadolu, Dou Karadeniz ve Konya Ovas Projeleri Kapsamndaki llerde Hayvanclk Yatrmlarnn Desteklenmesinelikin Uygulama Esaslar Teblii hükümlerine göre bavurular yaplm, devam eden ve sonuçlandrlmam ilemler, tebli hükümlerine göre sonuçlandrlacak. Devam eden yatrmlarn son tamamlanma tarihi 30 Kasm 2021 olarak belirlendi.

Ana Sayfaya Git