Hayvancılığı destekleme!

Hayvancılık desteklemelerinin uygulama usul ve esasları belli oldu

Haberler 08.12.2021 - 00:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarm ve Orman Bakanlnn hayvanclk destek ödemeleri kapsamna, yangn ve selden zarar gören kovan ve çam bal üreticileri de dahil edildi.

Tarm ve Orman Bakanl tarafndan hazrlanan Hayvanclk Desteklemeleri Uygulama Teblii, Resmi Gazetede yaymlanarak 1 Ocak 2021den geçerli olmak üzere yürürlüe girdi.

Teblile, Cumhurbakan Karar ile yürürlüe konulan 2021 Ylnda Yaplacak Tarmsal Desteklemeler ve 2022 Ylnda Uygulanacak Gübre ve Sertifikal Tohum Kullanm Desteklerine likin Kararda yer alan hayvanclk desteklemelerine ilikin usul ve esaslar belirlendi.

Buna göre, hayvanclk desteklemesinden yararlandrlacak iletmelerde buzalarn 2021 ylnda domu, TÜRKVET ve e-Islaha kaytl olmas ve doduu iletmede en az 4 ay (120 gün) yaam olmas gerekecek. En az 50 ba dii sr, soutma tank ve makineli sabit sam sistemi bulunan iletmeler, 4 aydan önce buzalarn satabilecek. Bu buzalar 120 gün yaam ve alar tamamlanm ise desteklemeden faydalanlabilecek.

Buzalarn analar için ilkine buzalama ya 510-810 gün arasnda veya destekleme kapsamndaki buzalamas ile bir önceki buzalamas arasndaki sürenin 235-450 gün olmas art aranacak.

Her buza için bir kez destekleme ödemesi yaplacak ve çoklu doumlarda her bir buza için desteklemeden faydalanlacak.

Ödemeler, iki dönem halinde gerçekletirilecek. Belirlenen illerde doan ve gerekli artlarn saland buzalar için ek destek verilecek.

Etçi veya kombine rk boalardan veya bu rklarn bakanlktan izinli tabii tohumlama boalarnn tohumlamasndan doan buzalar için de gerekli artlar tamalar durumunda destekleme ödemesi yaplacak.

Suni tohumlama art aranan desteklerde, suni tohumlamann, buzann doum tarihinden 210-295 gün öncesinde Türkiyede yaplm ve bilgisinin e-Islah Veri Tabanna kaydedilmi olmas gerekecek.

letmede, destekleme artlarn salayan buza saysna göre kademeli olarak, buza bana oluan toplam destekleme tutarnn 1-20 baa kadar tamam, 21-100 baa kadar yüzde 75i, 101-500 baa kadar yüzde 50si ödenecek.

Soy kütüüne kaytl buzalar için de ek destekten yararlanlacak. Bavurular, birinci dönem için 31 Aralk 2021e kadar, ikinci dönem için ise 1 Nisan-15 Haziran 2022 tarihlerinde yaplacak.

ISLAH AMAçLI SÜT çERK ANALZ DESTEKLEMES

letmelere, slah amaçl süt içerik analiz desteklemesi de yaplacak. Bu iletmelerin 1 Ekimden önce soy kütüüne kaydedilmi, geçerli süt analizi yaplm ve en az 10 ba saf sütçü veya kombine rk inee sahip olmas gerekecek.

Süt analizi yaplan inein son buzalamasnn 1 Aralktan önce ve analiz tarihi ile arasndaki süre en fazla 610 gün olmas istenecek.

nein analiz öncesi son buzalamasndan, e-Islahta kaytl buzas olmas gerekecek.

2021 yl buza desteklemesi birinci döneminde damzlk sr yetitiricileri il birlikleri üzerinden bavuruda bulunan iletmeler, bu destekleme için de bavuru yapm saylacak. Buza desteklemesi bavurusu olmayan iletmeler, 1 ubat 2022ye kadar üyesi bulunduklar damzlk sr yetitiricileri il birlikleri araclyla il/ilçe müdürlüklerine bavuru yapabilecek.

MALAK DESTEKLEMES

Malaklarda destekten yararlanlmas için bu hayvanlarn bu yl içinde domu, küpelenerek doduu iletme üzerinden TÜRKVETe kaydedilmi ve bu iletmede en az 4 ay (120 gün) yaam olmas gerekecek.

Malak desteklemesi için birinci dönem bavurular 31 Aralk 2021, ikinci dönem bavurular 1 Temmuz-1 Austos 2022de olmak üzere 2 dönem halinde yaplacak.

Dii mandalarn ise destekten yararlanlmas için 1 Ocak 2021den önce domas gerekecek.

ANAç KOYUN VE KEç DESTEKLEMES

Anaç koyun keçi desteklemesinde, hayvanlarn 15 Austos 2020 ve öncesi domu olmas gerekecek.

Göçer hayvanclk yapanlar hariç, farkl illerde birden fazla iletmesi bulunan yetitiriciler, her bir iletmesinin bulunduu ilde ayr ayr bavuru yapacak.

Saf rk Ankara (tiftik) keçileri için ilave destekten yararlanlacak. Yetitiricilerin (göçer hayvanclk yapan yetitiriciler dahil), üyesi olduklar damzlk koyun keçi yetitiricileri birliine dilekçeyle 17 Aralk 2021e kadar bavurmu olmas gerekecek.

SÜRÜ BÜYÜTME VE YENLEME DESTE

Sürü büyütme ve yenileme desteklemesi için anaç koyun ve keçilerin, 15 Austos 2019-15 Austos 2020 döneminde domu olmas gerekecek. Bu ya aral dndaki dii hayvanlar için desteklemeden yararlanlamayacak.

Son 2 yln anaç koyun ve keçi desteklemesini alan iletmeler ve anaç koyun ve keçiler belirlenerek, ikinci yl sürüye ilave olan anaç koyun ve keçiler için bakanlkça belirlenecek art orannda ilave destek verilecek.

KÜçÜKBA SOY KÜTÜÜ DESTEKLEMES

Islah program kapsamnda soy kütüüne kaytl damzlk koyun veya keçi yetitiricileri ile bu iletmelerde yetitirilen ve seçilen damzlk koç veya tekeleri alan yetitiriciler küçükba soy kütüü desteklemesinden faydalanacak.

Desteklemeden yararlanmak için damzlk koyun veya keçilerin 16 Mays 2021-15 Mays 2022 tarihleri arasnda doum yapm olmas gerekecek. 1 Eylül 2022ye kadar oluan ve sisteme girilen kaytlar üzerinden destekleme ödemesi yaplacak.

KOVAN VE PEK BÖCE DESTEKLER

Arl kovan desteklemesinden, Arclk Kayt Sistemine (AKS) kaytl, üretici/yetitirici örgütlerine üye veya üye olmayan üreticiler, desteklemeden faydalanacak. Üreticiler en fazla 1000 arl kovan için desteklemeden yararlanacak.

pek böcei tohum desteinden Kozabirlik yararlanacak. l ve ilçe müdürlükleri veya kooperatiflerce Kozabirlike iletilen talep saysna göre 2021 yl bahar döneminde ücretsiz datm gerçekletirilen kutu says kadar destekleme yaplacak.

YANGIN VE SELDEN ZARAR GÖREN KOVAN VE çAM BALI TELAF DESTEKLEMES

Arl kovan desteklemesinde üreticilerde aranan en az 30 kovan art kaldrlrken, yangn ve selden zarar gören kovan ve çam bal üreticileri de destek kapsamna dahil edildi.

Bakanlk kayt sistemine kaytl, 2021 yl içerisinde yangn ve selden kovanlar zarar gören üreticiler desteklemeden faydalandrlacak.

l/ilçe müdürlüünde yangn ve selden zarar gören üreticilerin desteklenmesine esas komisyon oluturulacak. Komisyon tarafndan tespiti yaplan yangn ve selden zarar gören arclar desteklemeden yararlandrlacak.

Arclar, bir ay içerisinde yangn ve sel yaanan il/ilçe müdürlüüne bavurabilecek.

Bakanlk kayt sistemine kaytl, 2021 yl içerisinde çam bal üretim alanlarnn zarar görmesi sonucu üretim kayb yaayan üreticiler çam bal telafi desteklemesinden faydalandrlacak.

çam bal üretim alanlarnn zarar görmesi sonucu arl kovanlarnda komisyon tarafndan hasar tespiti yaplan ve üretim kayb yaayan arclar desteklemeden yararlandrlacak. Arclar, bir ay içerisinde çam bal üretimi yaplan il/ilçe müdürlüüne bavurabilecek.

çOBAN DESTE

Bakanlkça, sürü yöneticisi (çoban) istihdam destei de salanacak. Desteklemeden yararlanacak iletme, TÜRKVETe kaytl en az 100 anaç küçükba hayvan varlna sahip olacak. Köy-mahalle sürülerini ortak otlatan çobanlar da desteklemeden yararlandrlacak.

Bu çobanlarn otlatt sürülerin en az 2 iletmeden olumas ve her bir iletmede en fazla 99 ba olmak üzere, toplamda en az 100 ba ve üzeri anaç küçükba hayvan varl bulunmas gerekecek. Her bir iletme sadece bir çoban için desteklemeden yararlandrlacak.

çobann, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) primlerinin en az 5 ay yatrlm olmas gerekecek.

Bavurular, iletme sahibi veya köy ve mahalle sürülerini otlatan çobanlar tarafndan dilekçeyle iletmenin kaytl olduu il ve ilçe müdürlüklerine yaplacak.

Bavurular, 14 Ocak 2022ye kadar alnacak.

DÜVE ALIM DESTE

Düve alm desteinden yararlanmak için de yetitiricinin iletmesinin, TÜRKVETe kaytl ve iletme kapasitesinin destek talep edilen hayvan saysyla uyumlu olmas gerekecek.

Bir iletme kapasitesini en fazla 50 baa tamamlayacak ekilde desteklemeden yararlandrlacak.

Destek miktar, düve ve manda alm bedelinin yüzde 40 kadar olacak, düve ve manda bana desteklemeye esas Bakanlkça belirlenen fiyatn yüzde 40n aamayacak.

Destekleme kapsamnda alnan düveler ve mandalar, mücbir sebepler haricinde 2 yl satlamayacak.

BESL ERKEK SIIR VE MANDA DESTEKLEMES

Besilik erkek sr desteklemesi için bu srlarn yurt içinde domu, küpelenmi, TÜRKVETe iletme ve hayvanlarn kaydnn yaplm ve bu yl içinde kesilmi olmas gerekecek. Besilik erkek srlarn, belirlenen kilogram ve karkas arlk artlarn tamas talep edilecek.

Srlarn kesimhanede kesilmesi ve bu durumun belgelenmesi gerekecek. Bir yetitirici en fazla 200 ba sr için destekten yararlandrlacak. Bakanlkça mecburi kesime tabi tutulan erkek srlar ile kesim sonras muayenede karkasn imhasna karar verilen erkek srlar için destekleme ödemesi yaplmayacak.

AR SIIR BAINA ÖDEMELER

Hastalktan ari iletmeler için salk sertifikasna sahip olan srclk iletmelerinde bulunan, damzlk boalar dndaki, ya 6 ayn üzerindeki erkek hayvanlar hariç tüm srlar için hayvan bana dorudan destekleme ödemesi yaplacak.

Ari sr bana ödeme birim miktarlar 500 baa kadar tam olarak, 501 ba ve üzeri için ise yüzde 50sine karlk gelen tutarn ödenmesi suretiyle uygulanacak.

Ana Sayfaya Git