Hayvancılık umutlandı!

Karacadağ Göçerler Derneği Başkanı Ağan "Proje hayata geçtikten sonra köylerden şehirlere göç durur. Kim, neden gelsin şehre?"

Haberler 07.03.2018 - 08:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çoban Özgülan Bu proje sadece bana deil, tüm gençlere olanak salyor. çünkü gençlerimiz darda, fabrikalarda sigortasz çalyor. Gelsinler kendi ilerini yapsnlar, en azndan asgari ücret ve sigortas olacak

Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanlnn 300 koyun projesi, Türkiyenin önemli küçükba hayvanclk merkezlerinden olan Güneydou illerinden Diyarbakr ve anlurfada yetitiricileri ümitlendirdi.

Onbinlerce aile geçimini hayvanclktan salyor ancak kentte son yllarda yaanan çeitli skntlar nedeniyle krsaldan göç yaanyor. Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanl tarafndan balatlan 300 koyun projesinin kentte göçleri durduraca düünülüyor. Bölgedeki çok sayda yetitirici projeden yararlanmak için ön bavurusunu yapt.

- Köyden kente göç durur

Karacada Göçerler Dernei Bakan Hamza Aan hayvancln anlurfa ekonomisinde önemli bir yere sahip olduunu dile getirdi.

Bölge halknn yüzde 80inin geçimini hayvanclk yaparak saladn söyleyen Aan, Daha önce genç çiftçi projesi vard. çok sayda insan bundan faydaland. Koyunlar da mutlaka hak edenlere verilmeli, yani hayvanlara bakabilecek olanlara, meras olanlara verilmeli. dedi.

Aan, hayvanlar fabrikaya benzeterek, Koyunlar tarladan daha önemli görüyorum. Bir koyun, bazen bir, bazen iki kuzu dourur. Fabrika gibi hatta fabrikadan daha güzel fakat hayvann meras olmal. Yetitiricinin bunu bilip ona göre beslemesi gerekir, bunun çobanln yapmas gerekir. Bu proje hayata geçtikten sonra köylerden ehirlere göç durur. Kim, neden gelsin ehre? ifadesini kulland.

Gönüllü olarak krsal mahalleri gezerek projeyi anlatan ziraat mühendisi Mustafa Pekahin de bölgede havyancln bilinçli bir ekilde yaplmadn, proje sayesinde yetitiricilerin bilinçleneceine inandn söyledi.

Pekahin, Gençlerimiz genellikle ehir dna çkarak çalyor. çünkü yeterli sayda hayvan ve barnak yok. dedi.

- Gelsinler kendi ilerini yapsnlar

Defere Mahallesinde hayvan yetitiren Bayram Özgülan (27) da 20 yldr çobanlk yaptn anlatt.

Devletin 300 koyun projesini duyurmasnn ardndan üç hayvan barna yapmaya baladn belirten Özgülan, Bu proje sadece bana deil, tüm gençlere olanak salyor. çünkü gençlerimiz darda, fabrikalarda sigortasz çalyor. Gelsinler kendi ilerini yapsnlar, en azndan asgari ücret ve sigortas olacak. Bakanmza sonsuz teekkür ediyorum. diye konutu.

35 yllk çiftçi Hüsnü Gülalan da projeden faydalanmak istediini söyledi. Gülalan, Bu projenin hayvancl gelitireceine inanyorum, Sayn Cumhurbakanmz ve Tarm Bakanmza teekkür ediyorum. Projeyle ilgili hazrlklarma devam ediyorum. dedi.

Gda, Tarm ve Hayvanclk Siverek lçe Müdürü Veysel Klç da 300 koyun projesinin bölgedeki binlerce havyan yetitiricisini umutlandrdn söyledi.

anlurfa Canl Hayvan Pazar Dernei Bakan zzet çiftçi, projenin bölgede hayvancl canlandracan belirtti.

Hayvancln geliimi için bu tür projelerin önemli olduunu ifade eden çiftçi, Özellikle damzlk konusu çok önemli. Bu projenin verimini önümüzdeki yllarda alacaz inallah. Bu projeyi üreticiler olarak destekliyoruz. Bu tür projelerin devamn bekliyoruz. Özellikle genç yetitiriciler için iyi bir frsat. Datlacak 500 bin damzlk koyun says, gelecek yllarda doacak yavrularla katlanacak. diye konutu.

Ana Sayfaya Git